Σαν άλλος χωροφύλακας της ΕΕ στο μεταναστευτικό θέλει να φανεί ο Kυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ένα ακόμη ρεσιτάλ για την προβολή της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ στο μεταναστευτικό την τελευταία τετραετία προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή τη φορά παραχωρώντας συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild.
Ο κ. Μητσοτάκης έπλεξε το εγκώμιο στην κυβέρνησή του για την αντιμεταναστευτική της πολιτική εις βάρος των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών αποκαλώντας τη «αυστηρή αλλά δίκαιη». Επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της ασφάλειας της Ευρώπης στο μεταναστευτικό, ενώ επανέλαβε την έκκληση για επιβράβευση των πεπραγμένων της κυβέρνησης με τη μορφή χρηματοδότησης για την επέκταση του φράχτη στον Έβρο.
«Αυτό που κάναμε από την αρχή, όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση, ήταν να επιβάλουμε μια αυστηρή, αλλά νομίζω δίκαιη, μεταναστευτική πολιτική. Να σας θυμίσω ότι έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας βρεθήκαμε ουσιαστικά αντιμέτωποι με μια οργανωμένη εισβολή παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα, δηλαδή σε ευρωπαϊκό έδαφος» σημειώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους Paul Ronzheimer και Λιάνα Σπυροπούλου στη συνέντευξη που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Bild».
«Χάρη στο τείχος και στη συνολική μεταναστευτική μας πολιτική λιγότεροι παράτυποι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρώπη. Αν κοιτάξετε τους απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτό που λέω. Το 2015, το 75% παράνομων εισόδων μεταναστών στην Ευρώπη έγιναν μέσω της Ελλάδας. Τώρα είναι λιγότερο από 10%» προσθέτει.
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι ένα εμπόδιο, ένας φράχτης, ένα τείχος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα από μόνο του. «Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει το πώς διαχειριζόμαστε τις δευτερογενείς ροές, έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών όσον αφορά εκείνους που έχουμε δεχτεί ως πρόσφυγες, τι κάνουμε με τις επιστροφές. Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο. Όσοι δεν δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους» αναφέρει υπογραμμίζοντας ότι για την ύπαρξη μιας ζώνη Σένγκεν με ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, πρέπει να διασφαλίζεται ο εσωτερικός χώρος των κρατών.
Σε ερώτηση για το πώς θα πεισθούν οι Σολτς και Μακρόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει πεισθεί από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και συμπλήρωσε ότι «έχω την υποχρέωση έναντι των πολιτών να προστατεύσω την επικράτειά μας και να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή σε μία κατάσταση όπου ο καθένας θα μπορούσε να εισέλθει χωρίς ίχνος σεβασμού στους κανόνες της χώρας μου».
Ξέχασε βέβαια να σχολιάσει τι είδους επίδειξη σεβασμού είναι οι παράνομες και αυταρχικές πρακτικές που εφαρμόζονται από τις συνοριακές αρχές και την ακτοφυλακή κατά των ανθρώπων που επιχειρούν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, σύμφωνα με τις δεκάδες καταγγελίες που κάνουν λόγο για βασανισμούς, έκθεση σε ακραίες καιρικές συνθήκες και βίαιες επαναπροωθήσεις.
«Θα πιέσω την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους. Είναι ακριβό, αλλά είναι απολύτως εφικτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα» συμπληρώνει διαμηνύοντας ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα επωμιστούν το βάρος μιας ξενοφοβικής και ρατσιστικής πολιτικής που δεν φαίνεται να βελτιώνει με κάποιον τρόπο τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επέλεξε να πει για άλλη μία φορά ψέματα για τα παράνομα pushbacks από τις ελληνικές αρχές, επιμένοντας ότι η Ελλάδα δεν κάνει επαναπροωθήσεις και υποτιμώντας τις δεκάδες καταγγελίες διεθνών οργανώσεων και θεσμών. Την ώρα που τα αποδεικτικά στοιχεία για βασανισμούς, απόσπαση ρούχων και προσωπικών αντικειμένων εις βάρος των προσφύγων και μεταναστών, έκθεσή τους σε ακραίες συνθήκες, πνιγμούς, εγκατάλειψη και βίαιες επαναπροωθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει καμία από τις καταγγελίες. Κι ας έχουν γίνει από θεσμούς με κύρος όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Human Rights Watch, ακόμη και διεθνή ΜΜΕ όπως το Reuters και τον Guardian, μεταξύ άλλων.
Ίσα ίσα ο κ. Μητσοτάκης φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι ελληνικές αρχές διασώζουν τους κατατρεγμένους σύμφωνα με το γράμμα των ευρωπαϊκών κανονισμών: «Ωστόσο, αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα. Είμαι πολύ σαφής ως προς αυτό και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο των κανονισμών της ΕΕ. Ταυτόχρονα όμως, έχουμε σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα που κινδύνευαν να πνιγούν. Θέλω να είμαι πολύ σαφής σχετικά με αυτό και θέλω επίσης να το εξηγήσω στους αναγνώστες σας: όσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες να έχουμε πνιγμούς στη θάλασσα» τονίζει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας