Την ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «άγνωστα λογισμικά», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το Predator και την εταιρεία Intellexa που το διακινεί, ένα δημοσίευμα των New York Times ερχόταν να ρίξει άλλο ένα ηχηρό ράπισμα στην έτσι και αλλιώς καταβαραθρωμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης. Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην εταιρεία Intellexa, το 2021, να πουλήσει το λογισμικό στο εξωτερικό και, συγκεκριμένα, στη Μαδαγασκάρη. Η διαπίστωση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα ρεπορτάζ, αλλά αποτέλεσε δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρου Παπαϊωάννου, στους ερευνητές της εφημερίδας. «Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής για την Intellexa, στις 15 Νοεμβρίου 2021», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ.
«Το ελληνικό δράμα» του σκανδάλου υποκλοπών, λέει η εφημερίδα, ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε η χρήση του Predator για την παρακολούθηση πολιτικών και δημοσιογράφων. «Η ελληνική κυβέρνηση επανειλημμένα περιέγραψε το κακόβουλο λογισμικό ως παράνομο και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση. Αλλά, παρά τις δηλώσεις αποποίησης, τελικά η Ελλάδα παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την Intellexa και το κακόβουλο λογισμικό της με έναν καίριο τρόπο: αδειοδοτώντας την εταιρεία να εξάγει το Predator στη Μαδαγασκάρη, χώρα η κυβέρνηση της οποίας έχει μακρύ ιστορικό καταπίεσης των αντιφρονούντων», σημειώνει το ρεπορτάζ. Πελάτης της Intellexa, με την άδεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήταν «δίπλα στις ακτές της ανατολικής Αφρικής, η Μαδαγασκάρη, το τέταρτο πιο φτωχό κράτος του κόσμου».
Το ρεπορτάζ συνέχιζε, αναφέροντας ότι «τελικά τον Νοέμβριο ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι κάποιος κάνει μυστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το Predator, αλλά δεν ξέρει ποιος. “Για να είμαι σαφής, ποτέ δεν υποστήριξα εγώ και η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν παράθυρα και δυνάμεις που χρησιμοποιούν το Predator”», καταλήγει η εφημερίδα, παραθέτοντας την άποψη Μητσοτάκη, ότι «παράνομα λογισμικά υπάρχουν παντού στην Ευρώπη».
Πέραν αυτού, το ρεπορτάζ της εφημερίδας περιλάμβανε και τον επίσημο τιμοκατάλογο της εταιρείας Intellexa για τη χρήση του Predator, αναφέροντας πως «το βασικό πακέτο του Predator κοστίζει 13,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τιμή μπορεί να εκτοξευθεί κοντά στα 23 εκατομμύρια ευρώ».
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του ηλεκτρονικού περιοδικού Politico «έκαιγε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς σε δικό του δημοσίευμα τον συμπεριλάμβανε σε λίστα πολιτικών, παρέα με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιόρτζια Μελόνι, τον ακροδεξιό Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν κ.ά., σημειώνοντας μεταξύ άλλων τις... επιδόσεις του ως πρωθυπουργού: «Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “πνιγμός” του Τύπου, κατασκοπευτικά σκάνδαλα. Αυτό φαίνεται να είναι μέρος της κληρονομιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, του κεντροδεξιού σπουδασμένου στο Χάρβαρντ, γιου ενός πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος πλασάρει τον εαυτό του ως μετριοπαθή και αουτσάιντερ, παρά την καταγωγή του», ανέφερε το δημοσίευμα. «Είναι τελείως εκτός πραγματικότητας», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν κλήθηκε να αναφερθεί σ’ αυτό κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Για «Βατερλό Μητσοτάκη χθες στη Βουλή» έκαναν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά την άρον άρον αποχώρηση του πρωθυπουργού από την αίθουσα, αρνούμενος να απαντήσει στα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα, αν βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμπλήρωναν, δε, ότι «αφού κρύφτηκε για 5 εβδομάδες από τη Βουλή αρνούμενος να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε τελικά και αντί να απαντήσει στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα, τράπηκε σε άτακτη φυγή επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την ενοχή του».
Ιδιαίτερη σημασία έδιναν οι ίδιες πηγές στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά απέφυγε να δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί την επόμενη στιγμή –όπως τον κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.– στην περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι οι αρχηγοί παρακολουθούνταν και αποδειχθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ψέματα.
Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου επικαλούνταν και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου, και τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα New York Times, πως η ελληνική κυβέρνηση έδωσε 2 άδειες εξαγωγής στην εταιρεία Intellexa προκειμένου να πουληθεί το λογισμικό στη Μαδαγασκάρη. Μάλιστα επισήμαναν το γεγονός ότι ο κ. Παπαϊωάννου ουσιαστικά έδειξε ως υπεύθυνο τον γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Γιάννη Σμυρλή, ο οποίος αποτελεί στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενα άλλο στοιχείο που δείχνει ότι εντός ΥΠΕΞ κάποιοι είχαν τη δική τους ατζέντα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην απαντητική επιστολή προς την αμερικανική εφημερίδα το ΥΠΕΞ ζητά «συγγνώμη για την καθυστέρηση», προφανώς της απάντησης. Αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία και τα ερωτήματα που τα συνόδευαν από τους Αμερικανούς έθεσαν σε «συναγερμό» το ΥΠΕΞ προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως έχουν δοθεί άδειες προς την Intellexa και κυρίως από ποιον.
Ηδη έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», για το θέμα δεν γνώριζε τίποτε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Πάντως, με βάση αυτές τις εξελίξεις το μέλλον του κ. Σμυρλή δεν μοιάζει να είναι και τόσο σίγουρο στο υπουργείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας