Αποχώρησαν λίγο μετά τις 17.30 από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου και να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για τα σημεία «αγκάθια» της συμφωνίας. Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), παρουσία και του Γιάννη Δραγασάκη.
Ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Οικονομίας βρίσκονται στο Μαξίμου όπου ενημερώνουν τον Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Στη σύσκεψη συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα των «κόκκινων» δανείων και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων παραμένουν στα «ανοικτά» μέτωπα. Αργότερα οι δύο υπουργοί αναμένεται να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο Χίλτον για να συνεχίσουν τις συνομιλίες οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ.
Στόχος παραμένει η συμφωνία να κλείσει μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Οι δύο πλευρές συζητούν γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας.
Handelsblatt: Στα 90 δισ. ευρώ το τρίτο πακέτο βοήθειας
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη υψηλόβαθμους ευρωπαίους διπλωμάτες αναφέρει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί για το τρίτο πακέτο βοήθειας περίπου 90 δισ. ευρώ αντί για 86 δισ. ευρώ που αναμενόταν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιστωτές ζητούν να αυξηθεί το ποσό εξαιτίας της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Οι «θεσμοί» δουλεύουν για την επίτευξη συμφωνίας
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα «δουλεύουν νύχτα μέρα» για την επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ερωτηθείσα σχετικά η Ανίκα Μπράιτχαρτ σημείωσε ότι οι συνεδριάσεις ήταν συνεχείς κατά το Σαββατοκύριακο και ότι είναι επικεντρωμένες στην κατάρτιση ενός καταλόγου προαπαιτούμενων - σε σχέση με το νέο πρόγραμμα - ενεργειών στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ελληνική πλευρά και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι κοινοβουλευτικές αποφάσεις.
Ως προς το ποτέ θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι θεωρεί πραγματοποιήσιμη την περάτωση των διαβουλεύσεων εντός του τρέχοντος μηνός.
Αποδεκτό το κείμενο της Κομισιόν
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι το κείμενο που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε αποδεκτό από την ελληνική πλευρά ως «βάση διαπραγμάτευσης». Αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα κάποια σημαντικά «ανοιχτά» ζητήματα, ο αριθμός και η φύση των οποίων, όμως, δεν δημιουργούν απαισιοδοξία στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια ότι η συμφωνία δεν θα επιτευχθεί.
«Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να κινηθούμε ταχύτατα», λένε κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα των συζητήσεων με τους δανειστές. Με αυτή τη φράση τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει επιτυχής κατάληξη ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές, ώστε να μην υπάρξουν «εκπλήξεις» από άλλες πλευρές.
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η γερμανική ηγεσία και συγκεκριμένα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιμένει «στη γωνία» αναμένοντας ένα «στραβοπάτημα», που θα δώσει αφορμή για εμπλοκή στις συζητήσεις και επαναφορά του σεναρίου για ένα νέο δάνειο-γέφυρα, κάτι που απεύχεται η ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος, λοιπόν, του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών είναι η τελική συμφωνία για το νέο δάνειο, και το νέο πρόγραμμα που θα επιφέρει, να σφραγιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο για παλινωδίες από καμία πλευρά. Απώτατο όριο παραμένει η 14η Αυγούστου, η ημέρα κατά την οποία θα συγκληθούν Eurogroup και Euro Working Group προκειμένου να δοθεί και τυπική επικύρωση για το νέο πρόγραμμα.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό επιβεβαίωσε και ο γερμανικός Τύπος. Η «Welt am Sonntag»ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή τους. «Οι θεσμοί βλέπουν ρεαλιστική την πιθανότητα για συνεννόηση ώς την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής», ενώ πιθανή θα ήταν και μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη και των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή.
«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα», συμπληρώνει η εφημερίδα επισημαίνοντας πάντως τις επιφυλάξεις του Βερολίνου για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τους στόχους του προϋπολογισμού. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα παραθέτει και η «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung»επισημαίνοντας σε σχετικό άρθρο την εξαίρετη συνεργασία ελληνικής πλευράς και θεσμών.
Την υπέρμετρη αισιοδοξία που υπάρχει για την επίτευξη της συμφωνίας «χαλιναγωγεί» η χθεσινή δήλωση του ευρωσκεπτικιστή Φινλανδού υπουργού Εξωτερικών Τίμο Σόινι. Μιλώντας στο Reuters o Σόινι είπε ότι είναι πιθανόν η χώρα του να μη συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.
«Η κυβέρνηση έχει πολύ σφιχτή πολιτική ως προς αυτό. Δεν θα δεχτούμε την αύξηση των επιβαρύνσεων της Φινλανδίας ή περικοπή του χρέους της Ελλάδας», είπε ο Τίμο Σόινι στο περιθώριο συνεδρίου του κόμματός του «Οι Φινλανδοί», προσθέτοντας ότι το πιθανότερο είναι αποτυχία της πολιτικής της διάσωσης και μακροπρόθεσμα ηέξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας