Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Σφυροκόπησε την κυβέρνηση στη συνέντευξη Τύπου της Pega η Ολλανδή ευρωβουλευτίνα Σόφι ιν’τ Βελντ | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ολλανδικός καταπέλτης κατά Μαξίμου

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσαν ένα προς ένα τα αφηγήματα της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η Επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου που βρέθηκε στη χώρα μας για δυο ημέρες συζητώντας με μέλη της κυβέρνησης, υπηρεσιακούς παράγοντες, δημοσιογράφους και με τα θύματα των υποκλοπών δεν πείστηκε για το «όλα στο φως» του Κυριάκου Μητσοτάκη και σίγουρα δεν έμεινε ικανοποιημένη από την επαναλαμβανόμενη επίκληση του απορρήτου από κυβερνητικά χείλη.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο της Ολλανδής ευρωβουλευτίνας Σόφι ιν’τ Βελντ κατά τη διάρκεια της αρχικής της εισήγησης: «Φεύγουμε με ίσως περισσότερες ερωτήσεις απ’ όσες είχαμε όταν φτάσαμε. Μάθαμε πολλά, αλλά έχουμε πολλά να μάθουμε ακόμα».

Η κυβέρνηση δεν έπεισε για τις προθέσεις της πως έκανε ό,τι μπορούσε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αυτό φάνηκε απ’ όσα είπαν τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Γερούν Λέναρς όσο και η εισηγήτρια κ. Ιν’τ Βελντ. Ο πρώτος βέβαια επιχείρησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, πιθανότατα επειδή προέρχεται από την πτέρυγα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει η Ν.Δ.), η δεύτερη που ανήκει στην ευρωομάδα των Φιλελεύθερων ήταν καυστική στις τοποθετήσεις της.

Στην αρχική του εισήγηση ο κ. Λέναρς εξέφρασε την έκπληξη της επιτροπής για τα ξεχωριστά πορίσματα που εξέδωσαν τα κόμματα που συμμετείχαν στην εξεταστική της Βουλής, όπως επίσης και το γεγονός ότι το τελικό πόρισμα είναι απόρρητο. Τάχθηκε υπέρ της «εθνικής ασφάλειας», αλλά τόνισε με έμφαση ότι «πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Σφυροκόπημα

Από την πλευρά της η Ολλανδή ευρωβουλευτίνα ξεκίνησε το σφυροκόπημα από την εισήγησή της και το συνέχισε σε απαντήσεις που έδωσε αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Οπως είπε «δεν βρήκαμε ποιος χρησιμοποιεί το Predator από τη στιγμή που οι αρχές δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα στοιχεία», ρίχνοντας έτσι το πρώτο καρφί στην κυβέρνηση.

Αποδείχθηκε πολύ καλά ενημερωμένη για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο προκειμένου να τον βάλει στη θέση, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και στη σχέση του με τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει και τη σχέση του πρώτου με τον Ανδρέα Λοβέρδο, που ήταν αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο που ο τελευταίος βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης.

Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Αναρωτήθηκε ρητορικά ποιος είχε όφελος από τις παρακολουθήσεις ανθρώπων, όπως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης που ερευνούσε τραπεζικά σκάνδαλα και ο Χρήστος Σπίρτζης, τον οποίο χαρακτήρισε «στενό συνεργάτη» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Και συμπλήρωσε: «Οι κ.κ. Μπίτζιος και Λαβράνος επωφελήθηκαν οι ίδιοι από νέα νομοθεσία του 2019 για “ξεπάγωμα” περιουσιακών τους στοιχείων [σ.σ. νομοθέτημα της κυβέρνησης που ερευνούσε ο Θανάσης Κουκάκης]. Ο Μπίτζιος υπήρξε ιδιοκτήτης και διαχειριστής της Intellexa, κοντά στον Τιλ Ντίλιαν και τον Στάνισλαβ Πέλτζαρ, πρώην νομικό εκπρόσωπο της Krikel. Επίσης και οι τρεις συνδέονται με τη Μάλτα.

»Ο κ. Λαβράνος είναι πιθανότατα ο τελικός επωφελούμενος από την Krikel και από κρατικές συμβάσεις. Μέχρι και την πολύ πρόσφατη αλλαγή του νόμου, υπήρχε ένας εισαγγελέας αρμόδιος να εγκρίνει κατά μέσον όρο 60 αιτήματα παρακολούθησης χωρίς να γνωρίζει ποιος ήταν ο στόχος ή ποιοι ήταν οι λόγοι. Θα το περιέγραφα όχι ως ουσιαστική εφαρμογή δικαστικής επίβλεψης, αλλά άσκηση για το πόσες σφραγίδες μπορεί να βάλει κάποιος».

Από την κριτική της δεν ξέφυγε ούτε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, χαρακτηρίζοντας την έρευνά της στα γραφεία της εταιρείας Intellexa «επιφανειακή», λέγοντας ότι περίμενε να έχει φτάσει σε μεγαλύτερο βάθος, φέρνοντας ως παραδείγματα τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας αλλά και την κατάσχεση των υπολογιστών της.

«Κάποιος θα περίμενε από τις Αρχές να εμπλακούν σε μία πολύ ενεργητική αναζήτηση για τους δράστες ενός τόσο σοβαρού αδικήματος. Δεν βλέπω να υπάρχει μία τέτοια ενεργητική αναζήτηση των δραστών», είπε χαρακτηριστικά.

Και το σφυροκόπημα συνεχίστηκε με την ευρωβουλευτίνα να κάνει λόγο για τη στέρηση από την κυβέρνηση του δικαιώματος των θυμάτων να γνωρίζουν αν παρακολουθούνται (σ.σ. με τη διαβόητη τροπολογία Πικραμμένου) με πρόσχημα την -το είπε στα ελληνικά- «κρατική ασφάλεια», όπως επίσης και για το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής μπλόκαρε την κατάθεση κρίσιμων μαρτύρων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην καταστροφή των φακέλων Ανδρουλάκη - Κουκάκη από την ΕΥΠ, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να ελέγξει την Intellexa για να καταλήξει με έμφαση στο εξής: «Το θέμα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Εκτός από εθνικές είναι και ευρωπαϊκές εκλογές, αφού όσοι εκλεγούν στην Ελλάδα θα αποφασίζουν και για θέματα της Ευρώπης. Πρέπει να αρθεί ώς τότε κάθε αμφιβολία και κάθε σκιά».

Η κ. Ιν’τ Βελντ στο τέλος της τοποθέτησής της και αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία και ότι «λείπουν πολλά κομμάτια από το παζλ», αναφέρθηκε πως όλα δείχνουν την εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Δημητριάδης. «Αν κάνουμε λάθος, καλούμε την κυβέρνηση να μας δώσει τα στοιχεία», είπε.

Καμία αντίδραση

Aπαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Λέναρς είπε ότι η επιτροπή ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο της εταιρείας Intellexa, αίτημα το οποίο ουδέποτε απαντήθηκε. Εξέφρασε την ανησυχία του για τις αγωγές SLAPP κατά δημοσιογράφων, αναφερόμενος μάλιστα στον κ. Δημητριάδη και στην αγωγή που έχει ασκήσει σε «Εφ.Συν.», Reporters United και στον Θανάση Κουκάκη, ενώ τόνισε πως οι Βρυξέλλες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο προστασίας της ερευνητικής δημοσιογραφίας από τέτοιες πρακτικές. Ο ίδιος πάντως θεώρησε πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις παρακολουθήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ολλανδικός καταπέλτης κατά Μαξίμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας