Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κάνουν τον ψόφιο κοριό

Ψυχρολουσία, μεγάλη ενόχληση και πλήρη απώλεια ψυχραιμίας προκάλεσε η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια της Κρήτης στο μέγαρο Μαξίμου, το οποίο άρχισε να επιδίδεται σε σπασμωδικές, αντιφατικές και αλλοπρόσαλλες αντιδράσεις, γεγονός που μαρτυρά και το πόσο μεγάλο πλήγμα έχουν προκαλέσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Η πρώτη αντίδραση του Μαξίμου ήταν, το ίδιο βράδυ της ομιλίας, να σπεύσει, μέσω διαρροών, να απαντήσει, εμμένοντας στην κυβερνητική γραμμή αλλά σε τόνο απολογητικό και φανερώνοντας έτσι ότι αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει αυτό που πραγματικά συνέβη. Δηλαδή, ότι με τη σαφή και ρητή θέση που πήρε ο Κ. Καραμανλής σε σχέση με το σκάνδαλο των υποκλοπών ήρθε σε πλήρη και μετωπική σύγκρουση με τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έλα όμως που μία μέρα μετά –ζυγίζοντας ότι ούτε πόλεμο μπορεί να ανοίξει με τον πρώην πρωθυπουργό ούτε βέβαια και να επιχειρήσει να τον παρουσιάσει ως μια περιθωριακή φωνή μέσα στο κόμμα– το Μαξίμου άλλαξε στάση εντελώς και αποφάσισε να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει τι είπε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής, υποστηρίζοντας τώρα ότι δήθεν βρίσκονται μεταξύ τους στην ίδια γραμμή.

Πλήρης διαστρέβλωση

Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε χθες ότι «κανένα “άδειασμα” προς τον πρωθυπουργό και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στη χθεσινή τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά την παρέμβασή του θα δει ότι κινείται στο ίδιο μήκος κύματος που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει έργω και λόγω να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση στην υπόθεση αυτή, να μην υπάρξει καμία σκιά».

Κι έπειτα προχώρησε στην πλήρη διαστρέβλωση των όσων είπε ο κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι «ο πρώην πρωθυπουργός, χθες, ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει την παραμικρή ευθύνη για την υπόθεση αυτή». Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος (ρ/σ ΣΚΑΪ), υποστηρίζοντας ότι «συμφωνούμε με τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, που είπε δύο πράγματα: πρώτον, είπε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή αστοχία, ότι είναι πολιτικά αδιανόητο και ανόητο να υπάρχει εμπλοκή μιας κυβέρνησης σε κάτι τόσο σοβαρό.

»Συμφωνούμε απόλυτα, αυτό είπε και ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει καμία εμπλοκή της κυβέρνησης σε πολιτικό επίπεδο (σ.σ. η ίδια διαστρέβλωση). Και, δεύτερον, είπε επίσης ότι πρέπει κατ’ εξαίρεση να υπάρξουν διαδικασίες, που θα έρθουν κάποια πράγματα στο φως. Αυτό λέμε κι εμείς». Οπου με τη φράση «κατ’ εξαίρεση διαδικασίες» ο κ. Σκέρτσος εννοεί το να πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί «στο αυτί» από τον διοικητή της ΕΥΠ και όχι να κατατεθεί ο φάκελος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, το οποίο το απορρίπτει, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να κινηθούμε εκτός του πλαισίου που ορίζει αυστηρά ο νόμος σε σχέση με τη διαδικασία απορρήτου, και δεύτερον, έχουμε ήδη διαδικασία ευτελισμού των διαδικασιών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με διαρροές».

Φυσικά η πλήρης σύγκρουση Καραμανλή με τη γραμμή Μαξίμου είναι σαφής. Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο». Όχι μόνο δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της, κινούμενος μετωπικά προς τις κυβερνητικές πρακτικές, αλλά θέτοντας θέμα νομιμότητας αντιτάσσεται και στα όσα υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης περί «νόμιμων» επισυνδέσεων.

Επιπλέον, σημειώνοντας ότι «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο, ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», αδειάζει την κυβερνητική γραμμή που λέει ότι «κανείς δεν εξαιρείται» των παρακολουθήσεων. Επίσης ζητά επιτακτικά «να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν», όταν ο πρωθυπουργός αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα, επικαλούμενος «άγνοια».

Ακόμα επισημαίνει ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου», διαμηνύοντας έτσι στο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών, ενώ γενικότερα καταφέρνει καίριο πλήγμα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που έχουν στόχο τη συγκάλυψη.

Όσο για τη δήλωση συνεργατών του Κ. Καραμανλή στο ΑΠΕ, είναι εμφανές ότι θέλουν να χαμηλώσουν το θέμα της σύγκρουσης με τη γραμμή Μαξίμου και να εστιάσουν στο ίδιο το περιεχόμενο των τοποθετήσεων του πρώην πρωθυπουργού, από τις οποίες ούτε αναδιπλώνονται ούτε και ανασκευάζουν απολύτως τίποτα, χαρακτηρίζοντάς τες «αυτονόητες». Και οι τοποθετήσεις αυτές έρχονται βέβαια από μόνες τους να καταδείξουν τη μεγάλη αντίθεση μεταξύ Καραμανλή - Μητσοτάκη.

Επίθεση στον Κ. Καραμανλή

Ειδικότερα, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού καλούσαν «την επαύριο της ομιλίας του στην Κρήτη, τον οποιονδήποτε, να διαβάσει προσεχτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Θα αντιληφθεί λοιπόν πως δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μη δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές». Και είναι αλήθεια ότι η ομιλία Καραμανλή δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης, αφού όλες του οι αιχμές απευθύνονται στον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Και μπορεί το Μαξίμου να κάνει τώρα ότι δεν το καταλαβαίνει, αλλά το κατάλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος και θέλησε να υπερασπιστεί τον κ. Μητσοτάκη (κόντρα και στον δικό του πρόεδρο και θύμα των υποκλοπών, Ν. Ανδρουλάκη) με το περιβόητο τουίτ του περί «μετώπου Τσίπρα - Καραμανλικών».

Και βέβαια το κατάλαβαν και τα δημοσιεύματα εκείνα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που επιτέθηκαν στον Κ. Καραμανλή, όπως και ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης, που έφτασε στο σημείο να πάει να τον βγάλει... πράκτορα των Ρώσων(!), λέγοντας ότι «ουδείς πρέπει να παραβλέπει τη διαχρονική σχέση του Καραμανλή με τον Ρωσικό παράγοντα» και ότι «τα υπόλοιπα είναι για να περνά ο καιρός με μαντινάδες και παϊδάκια. Και για να συντηρείται και ο Τσιπροκαραμανλισμός». Και καλά όλα τ’ άλλα που κάνουν ότι δεν κατάλαβαν στο Μαξίμου, αλλά oύτε τη μαντινάδα με τον αετό;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κάνουν τον ψόφιο κοριό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας