Αλλαγές σε ΦΠΑ, πρόωρες συντάξεις, αλλά και στην έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων προβλέπει η νέα «βελτιωμένη» πρόταση που θα κομίσει στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με την οποία τα εισπρακτικά μέτρα αυξάνουν κατά 900 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που έλαβε ποτέ χώρα στην Ιστορία της Ελλάδας από τη στιγμή που για την ελληνική πλευρά παίζονται «όλα για όλα».
Μετά το τελεσίγραφο των δανειστών ότι η σύνοδος κορυφής είναι ο τελευταίος σταθμός για την Αθήνα, καθώς, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία, η κυβέρνηση αναμόρφωσε πλήρως τον κατάλογο με τα φορολογικά μέτρα προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο τις «θέσεις» των θεσμών.
Οι νέες προτάσεις σχεδόν κάλυψαν την απόσταση του 0,5% του ΑΕΠ στο δημοσιονομικό «κενό» του 2015 που χώριζε τα δύο μέρη, από τη στιγμή που τα είχαν βρει στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017) και απέμενε μονάχα η «συνταγή» που θα οδηγήσει σε αυτούς.
Σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, το οποίο χθες πέρασε από το μικροσκόπιο των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (EuroWorking Group), η νέα φορολογική «σοδειά» θα προέλθει κυρίως από τις μετατάξεις προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, με τον κλάδο της εστίασης να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή», αλλά και από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων, που θα ξεκινήσει να επιβάλλεται σε όσες είχαν κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ το 2014.
Σε εφεδρεία διατηρείται από την κυβέρνηση και η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% από τη φετινή χρήση, «τονώνοντας» κατά 450 εκατ. ευρώ τα έσοδα του 2016.
Η μείωση των συντάξεων παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν παραβιάζεται, πλην της κατάργησης των πρόωρων.
Κόντρα για τις συντάξεις
Επ’ αυτού, η κυβέρνηση ζητά να ισχύσει η κατάργηση από 1/1/2016, ενώ οι δανειστές επιμένουν από 1/7/2015, ζητώντας να κλείσουν «εδώ και τώρα» οι πόρτες για 120.000 υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα προ-συνταξιοδότησης.
Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η μεγαλύτερη μείωση των αμυντικών δαπανών.
Αναλυτικότερα, η νέα πρόταση προβλέπει τα εξής:
● Σαρωτικές μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό ΦΠΑ, με στόχο την είσπραξη εσόδων 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Διατηρείται το σύστημα των τριών συντελεστών με έναν υπερμειωμένο 6%, έναν μεσαίο 13% και έναν κανονικό 23% (από 6,5%, 13% και 23% σήμερα). Δίνεται μάχη η ΔΕΗ να μείνει στο 13%, ενώ η εστίαση οδεύει προς το 23%.
● Εκτακτη εισφορά 12% σε περισσότερες από 1.480 εταιρείες με κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ (έναντι 1 εκατ. ευρώ της προηγούμενης πρότασης) το 2014. Στόχος, η είσπραξη εσόδων πάνω από 1,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, 650 εκατ. φέτος και 650 εκατ. ευρώ το 2016.
● Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% από τη φετινή χρήση. Το μέτρο (εφεδρικό για την ώρα) θα πλήξει 14.930 επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρο 450 εκατ. ευρώ το 2016.
Στις ελληνικές προτάσεις δεν περιλαμβάνονται τα εργασιακά. Οι δανειστές πάντως φέρονται έτοιμοι να δεχτούν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και να μην ισχύσουν οι ομαδικές απολύσεις, έναντι της κατάργησης της πρότασης του υπουργείου Εργασίας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας