Η στιγμή που θα ειπωθεί από τον πρωθυπουργό το «ναι» σε μια βιώσιμη λύση ή το «μεγάλο όχι» φτάνει σε τέσσερις ημέρες, καθώς το χθεσινό Eurogroup αποφάσισε τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα προσήλθε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τις προτάσεις της ανά χείρας στη χθεσινή συνεδρίαση, όπως αυτές εκφράστηκαν από τα έγγραφα που έδωσε πρόσφατα η διαπραγματευτική ομάδα στους θεσμούς, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση ανάγεται στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.
Παρά ταύτα οι εκβιασμοί των δανειστών συνεχίστηκαν μέχρι τελευταία στιγμή. «Διαρροές» μέσα από τη συνεδρίαση έφεραν την ΕΚΤ να διαμηνύει το ενδεχόμενο να είναι κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα, διαψεύστηκαν από πηγές της Τράπεζας, καταγγέλθηκαν από τον Γιάνη Βαρουφάκη και επανήλθαν μέσω του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times. «Υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.
Οι ίδιοι επέμεναν ότι «οι προτάσεις μας δεν έχουν αλλάξει επ’ ουδενί από την Κυριακή το βράδυ», απορρίπτοντας τις φήμες ότι παρουσιάστηκαν στο Eurogroup νέες εναλλακτικές προτάσεις της Αθήνας. Η κυβέρνηση εμμένει, δηλαδή, στα ισοδύναμα μέτρα και τους τέσσερις πυλώνες που έχει θέσει ως «προαπαιτούμενα» για τη σύναψη συμφωνίας: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα κυρίως για τα πρώτα δύο χρόνια, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, μεσοπρόθεσμη διευθέτηση του χρηματοδοτικού ζητήματος και αναπτυξιακό πακέτο. Ο Γιάννης Δραγασάκης, σύμφωνα με πληροφορίες είπε στους τραπεζίτες χτες ότι στα δημοσιονομικά οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για το 2015 και υπάρχει μια απόσταση 0,5% του ΑΕΠ για το 2016.
Το ταξίδι στη Ρωσία
Τούτων δοθέντων η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και του κυβερνητικού επιτελείου στην Αγία Πετρούπολη επισπεύδεται με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες οι διαβουλεύσεις για τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο της Δευτέρας. Ηδη από χτες ο πρωθυπουργός συνομίλησε με σύσσωμο το πολιτικό διαπραγματευτικό επιτελείο που βρίσκεται διασκορπισμένο σε Ρωσία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα και αποφασίστηκε να επιταχυνθούν οι διεργασίες και να βγουν τα «μολύβια» για τη χάραξη της τακτικής της κυβέρνησης.
Σε κορυφαίας σημασίας -και όπως είναι λογικό σε εξόχως δύσκολο- ζήτημα αναδεικνύεται το χρηματοδοτικό, με άλλα λόγια το χρέος. Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι χωρίς πρόβλεψη για ελάφρυνση του χρέους, η οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι στο «αέρα» και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.
Την ίδια ώρα Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούν εύκολα μια ανταλλαγή ομολόγων 27 δισ. ευρώ μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως την προτείνει η Αθήνα. Ωστόσο τα ομόλογα της ΕΚΤ είναι «θηλιά» στον λαιμό της ελληνικής οικονομίας, ενώ Ευρωπαίοι παράγοντες φέρονται έτοιμοι, σύμφωνα με το περιοδικό Time, να παρουσιάσουν ένα συναινετικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με το περιοδικό, καταρτίζεται από τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ και Ευρωπαίους ηγέτες σχέδιο για επέκταση της δανειακής σύμβασης και για εκταμίευση των πάνω από 10 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού ΤΧΣ που προορίζονταν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ (1,5 δισ. ευρώ) και της ΕΚΤ (7,5 δισ.).
Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων ομολόγων κατά δύο δισ., ενώ το ΔΝΤ θα πρέπει να «αποχωρήσει» από την Ελλάδα, αφήνοντας περιθώριο για πολιτικούς ελιγμούς. Το εν λόγω σχέδιο πάντως ήδη έχει διαψευστεί από κύκλους της ΕΚΤ και της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Τα πολιτικά σενάρια
Αναμφίβολα η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης δημιουργεί πλείστα πολιτικά σενάρια. Οι κορυφαίοι υπουργοί που έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «η μοναδική εντολή που έχει η ελληνική κυβέρνηση είναι για βιώσιμη λύση εντός ευρωζώνης. Τίποτε άλλο».
Υπό αυτό το πρίσμα ανοίγει μια «βεντάλια» ενδεχομένων, που μπορεί να οδηγήσει είτε στην υπογραφή μιας σκληρής συμφωνίας, που θα δημιουργήσει πολιτικά ζητήματα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε στην επιλογή της «σκληρής» οδού που θα προϋποθέτει όμως την ανανέωση της λαϊκής εντολής, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός θα συναντήσει κατ’ ιδίαν σήμερα στις 16.15 τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από τις τοποθετήσεις τους στη σύνοδο του Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας