Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΑΣΕΠ, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής που είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση επιλέγεται χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νέος πρόεδρος είναι ο Θάνος Παπαϊωάννου, δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής (Οκτώβριος 2009-Μάρτιος 2015) και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, ο οποίος διαδέχεται τον απερχόμενο πρόεδρο, Ιωάννη Καραβοκύρη, που συμπλήρωσε το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας.
Η πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κων. Τασούλα, για τον κ. Παπαϊωάννου συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, λαμβάνοντας (σε σύνολο 25 μελών) 13 ψήφους από τη Ν.Δ. και δύο από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρότι το αντιπολιτευόμενο κόμμα είχε και το ίδιο καταγγείλει σε υψηλούς τόνους την πολύ πρόσφατη «φωτογραφική» διάταξη της κυβέρνησης για τον νέο πρόεδρο του ΑΣΕΠ.
Η ανέλιξη του κ. Παπαϊωάννου (με πολιτική αναφορά στον κεντρώο χώρο ο ίδιος, υπήρξε συμμαθητής του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη στο Κολλέγιο Αθηνών) έγινε με «πρωτοφανείς και απροκάλυπτες μεθοδεύσεις», όπως επιμένει να υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για πρακτικές άλωσης του ΑΣΕΠ.
Ποιες ήταν αυτές; Τον Απρίλιο, με το άρθρο 70 (αρχικά άρθρο 54) του νόμου 4795/2021, αφαιρέθηκε ένα προϋπάρχον νομικό κώλυμα (που μάλιστα αποτυπώθηκε και σε κυβερνητικό νόμο μόλις του περασμένου Φεβρουάριο) που απαγόρευε την εσωτερική εξέλιξη στελεχών του ΑΣΕΠ. Με τη «φωτογραφική» διάταξη επετράπη όχι μόνο η ανέλιξη του κ. Παπαϊωάννου από τη θέση του αντιπροέδρου σε αυτήν του προέδρου, αλλά και η ανανέωση της θητείας του στο ΑΣΕΠ για ακόμη έξι χρόνια (με δυνατότητα παράτασης).
Στις άτυπες επαφές που προηγήθηκαν μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τη στελέχωση του ΑΣΕΠ, η Ν.Δ. όχι μόνο απαξίωσε τις προτάσεις και τον θεσμικό ρόλο των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, αλλά άσκησε και βέτο σε συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως αυτό του προτεινόμενου από το ΚΙΝ.ΑΛΛ., Π. Καρκατσούλη.
Ωστόσο, προκύπτει ότι ακολούθησε ένα παρασκηνιακό «δούναι και λαβείν» μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο κ. Καρκατσούλης συμπεριλήφθηκε στην πρόταση του κ. Τασούλα και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσέφερε στην κυβέρνηση τις δύο ψήφους που αναζητούσε για την επίτευξη της απαιτούμενης συναίνεσης. Μάλιστα, ενώ είχαν προηγηθεί οι οξύτατες αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου κόμματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής απέναντι στη «φωτογραφική» διάταξη της κυβέρνησης, στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ., μιλώντας στην «Εφ.Συν.» στο φύλλο της περασμένης Δευτέρας, δικαιολογούσαν την κυβίστηση υποστηρίζοντας ότι είναι «άλλο ο νόμος» και άλλο η διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου του ΑΣΕΠ από τη Διάσκεψη των Προέδρων…
Απαξιωτική ήταν η στάση της Ν.Δ. απέναντι στις προτάσεις των υπόλοιπων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, αλλά και απέναντι στα πρόσωπα που πρότεινε η ίδια η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ. Απαξιωτική ήταν η στάση της κυβέρνησης απέναντι και στον απερχόμενο πρόεδρο του ΑΣΕΠ, ο οποίος αιτήθηκε μονοετή παράταση της θητείας του (όπως προβλέπει ο νόμος) αλλά ουδέποτε έλαβε απάντηση, έστω και αρνητική.
«Πελατειακό κράτος»
«Οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της ανεξαρτησίας των θεσμών, της αριστείας και της αξιοκρατίας επαναφέρουν στη χώρα τις γνωστές πρακτικές του πελατειακού κράτους της Δεξιάς», καταγγέλλουν με δήλωσή τους τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη Διάσκεψη των Προέδρων (Δ. Βίτσας, Ν. Βούτσης, Ολγα Γεροβασίλη, Γ. Κατρούγκαλος). Οπως τονίζουν, η κυβέρνηση επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ εν όψει του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο, ο οποίος έχει προαναγγελθεί για το προεκλογικό -όπως τονίζουν πολλοί- έτος του 2022, αλλά και εν όψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης, στις κρίσεις των οποίων έχει κομβικό ρόλο το ΑΣΕΠ.
Δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις οι οποίες επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο κύρος του ΑΣΕΠ. Παροικούντες την Ανεξάρτητη Αρχή εκφράζουν ανησυχίες για μελλοντική αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του ΑΣΕΠ στα μάτια των πολιτών. Οπως αποκάλυψε προχθές η «Εφ.Συν.», πρόσωπα με έννομο συμφέρον έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικράτειας κατά της επικείμενης υπουργικής πράξης διορισμού του νέου προέδρου του ΑΣΕΠ, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας αναφορικά με το «φωτογραφικό» άρθρο 70.
Στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, εκτός από τον κ. Παπαϊωάννου, επελέγησαν και ο Ελ. Μακρυλάκης στη θέση του αντιπροέδρου (την οποία άφησε κενή ο νέος πρόεδρος, θεωρείται δε πρόσωπο που υποδείχθηκε από τον κ. Παπαϊωάννου) αλλά και ακόμη 6 νέοι σύμβουλοι (εκτός από τον κ. Καρκατσούλη, οι: Χάιδω Χαρμπίλη, Μαρία Γκότση, Ευαγγελία Λαχάνη, Γ. Σπηλιωτόπουλος, Γ. Δίελλας), στο πλαίσιο της αύξησης των μελών που συνθέτουν το ΑΣΕΠ από 29 σε 35 συνολικά.
Πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από πρόσωπα με καλή γνώση του παρασκηνίου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προηγουμένως είχε απορρίψει προτάσεις προσώπων με «βαριά» βιογραφικά, ακόμα και προσκείμενων στη Ν.Δ. Ως χαρακτηριστική περιγράφεται η περίπτωση πρώην πρύτανη με στενές σχέσεις με τη Μαριέττα Γιαννάκου, που αυτοπροτάθηκε για το ΑΣΕΠ αλλά απορρίφθηκε. Οι εν λόγω πηγές προβλέπουν «προβλήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ.».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας