Στο στάδιο της καθαρά πολιτικής διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι συζητήσεις με τους εταίρους μας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984» υποστήριξε πως «όλα αυτά που γράφονται ή λέγονται, προτιμώ να τα εκλαμβάνω ως πιέσεις της τελευταίας στιγμής για να κερδηθούν πόντοι από την πλευρά των δανειστών».
Όπως επισήμανε, η διαπραγμάτευση είναι ένα πεδίο που θα πρέπει να δώσει προοπτική οικονομικής βιωσιμότητας και πολιτικά έντιμης διαχείρισης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «η βάση της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι το "όχι" στη λιτότητα» και αν η πρόταση των θεσμών «είναι εν είδει τελεσιγράφου, και μάλιστα σε μη συμφωνημένες παραμέτρους πάνω σε κρίσιμα ζητήματα -πρωτογενή πλεονάσματα, εργασιακά, ασφαλιστικό», τότε «δεν μπορεί να γίνει δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση».
Επισήμανε πως «το βασικό πλαίσιο μιας πολιτικής οπτικής, στην οποία θα πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη για να υπάρξει μια συμφωνία» είναι το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα LeMonde και αυτό «δεν είναι ούτε μίνιμουμ ούτε μάξιμουμ, είναι εκεί που έχει φτάσει η Ευρώπη, η χώρα μας...».
«Η Αριστερά ξέρει να αυτοπειθαρχείται»
Όσον αφορά τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει «αντάρτικο» και τόνισε πως «η Αριστερά γνωρίζει να αυτοπειθαρχείται», ειδικά σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Συνεπώς, η συμφωνία που θα εγκριθεί από τον πρωθυπουργό και θα περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο, «είμαι σίγουρος ότι σε τελευταία ανάλυση και μετά από διεξοδική συζήτηση θα περάσει και από την κοινοβουλευτική ομάδα και από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Εξήγησε πως «η δεδηλωμένη είναι βασικό ζήτημα μέσα στις συνταγματικές πρόνοιες. Οπωσδήποτε θα ληφθεί υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σενάριο».
Τέλος, ο Νίκος Βούτσης απέκλεισε και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι ανακινείται επίσημα τέτοιο θέμα, αλλά «ούτε και εκβιάζεται κανείς μέσα από την ανακίνηση ενός τέτοιου σεναρίου». Σύμφωνα με τον υπουργό το θέμα είναι «να προχωρήσουμε σε μια έντιμη -εγώ είπα ότι θα έχει και επώδυνες πλευρές- συμφωνία. Αυτό μπορεί να γίνει συντεταγμένα», τις προσεχείς ημέρες.
Στην περίπτωση που τελικά υπάρξει ένα σενάριο που θα υπερβαίνει αυτά τα όρια και τα περιθώρια, «είναι φανερό ότι θα υπάρχουν οι συνταγματικές λύσεις, καθώς και οι πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Εμείς να συνομολογήσουμε την πέμπτη αξιολόγηση», αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούν «τα κουτάκια τα οποία είχαν έτοιμα και τα οποία δεν είχε αποδεχτεί και η προηγούμενη κυβέρνηση, διότι διακινδύνευε την τότε πλειοψηφία της». Εξήγησε πως μόνο στην περίπτωση που ασκηθεί από τους εταίρους «μια τιμωρητική πολιτική, αυτά τα περίφημα σενάρια περί τάιμ άουτ κ.λπ.», «ο λαός θα κληθεί να έχει τη δική του άποψη. Παρενθέσεις στη δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρξουν».
Επίσης, σε ερώτημα για το αν θα πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ την Παρασκευή, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «οπωσδήποτε θα αποφασιστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και με ευθύνη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Ούτε έχουμε προκαταλάβει κάποια απόφαση γι' αυτό το θέμα». Ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση θέλει «να είμαστε εντάξει στις δόσεις, έτσι ώστε να παρατείνεται και η συζήτηση».
Αισιόδοξος και ο Γ. Κατρούγκαλος
Κατά τη σύντομη παραμονή του στο Παρίσι, σε δηλώσεις του στο Challenges, αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους εμφανίστηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος.
Τόνισε πως «δεν είμαστε μακριά από τον στόχο και προσωπικά πιστεύω ότι ο κίνδυνος αποτυχίας δεν ξεπερνάει το 10%. Κανέναν δεν συμφέρει μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ούτε εμάς, ούτε τους Ευρωπαίους, καθότι κάτι τέτοιο θα συντελούσε μόνο στην αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης».
Όχι σε μέτρα αντίθετα με την ταυτότητα της κυβέρνησης
Την ίδια στιγμή επισήμανε ακόμη μία φορά πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί «μέτρα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική μας ταυτότητα, όπως για παράδειγμα η μείωση των συντάξεων».
Όσον αφορά την πιθανή αντίδραση του κόμματος στην περίπτωση που υπάρξουν επώδυνα μέτρα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «σίγουρα, υπήρχε ανέκαθεν στο ΣΥΡΙΖΑ μία παράδοση έντονης αντιπαράθεσης, αλλά η μειονότητα κατέληγε πάντα να συμμορφώνεται με τα θέλω της πλειοψηφίας».
Σε ερώτηση για το αν «ο πρωθυπουργός Τσίπρας έχει τον πραγματισμό του Λούλα, όπως ανέφεραν οι Financial Times τον προηγούμενο Ιανουάριο ή παραμένει ένας Τσε Γκεβάρα» ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε πως έχει «κάτι και από τα δυο. Αλλά, όπως ξέρετε ο Τσε Γκεβάρα ήταν κεντρικός τραπεζίτης. Αυτό αποτελεί και τρανή απόδειξη του ότι μπορούμε να είμαστε και επαναστάτες αλλά και καλοί πολιτικοί».
Τέλος, αναφερόμενος στα προβλήματα τπυ ελληνικού δημόσιου τομέα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόνισε πως «δεν είναι η υπερπληθώρα υπαλλήλων, αλλά ότι ο κόσμος δεν το εμπιστεύεται πια, του είναι εχθρικό και το θεωρεί πελατειακό. Πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας