Το ερώτημα «πόσο κοντά σε συμφωνία βρισκόμαστε» πιστεύουν στο μέγαρο Μαξίμου ότι θα απαντηθεί συντομότατα, ενδεχομένως στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέχρι την Τρίτη 2 Ιουνίου.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία να κλείσει πριν από την 5η Ιουνίου και αυτό όχι μόνο γιατί εκκρεμεί η δόση προς το ΔΝΤ, αλλά κυρίως, όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να «τρέξουν η οικονομία» και η αγορά, η οποία έχει «στεγνώσει» και πρέπει να πάρει ανάσες.
Στην κυβέρνηση υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας το οποίο μπορεί να ερμηνευτεί από τον συσχετισμό μιας σειράς παραγόντων που φαίνεται να λειτουργούν υπέρ της ελληνικής πλευράς.
Ο πρώτος είναι η κομψή ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα για γρήγορη επίλυση του ελληνικού ζητήματος, αφού η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει ότι όσο επιμηκύνεται η εκκρεμότητα, τίποτα δεν αποκλείει -το αντίθετο μάλιστα- επέκταση της κρίσης με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η κυβέρνηση προσβλέπει σε αυτή την παρέμβαση κυρίως προς την πλευρά του ΔΝΤ, όμως τηρεί στάση αναμονής για το τι ενδεχομένως «θα ζητήσουν οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα», κάτι που θα φανεί σε «εύλογο χρονικό διάστημα».
Ο δεύτερος παράγοντας έχει σημείο αναφοράς το πώς προχωρούν οι συζητήσεις στο Brussels Group.
Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πλέον η πραγματικότητα έχει υπερβεί τα τεχνικά κλιμάκια και η λύση θα είναι πολιτική, υπονοώντας ουσιαστικά ότι θα δοθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους, δηλαδή την ευρωπαϊκή ηγεσία.
Καθόλου τυχαίο ότι η Αθήνα περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της συνάντησης την προσεχή Δευτέρα στο Βερολίνο μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Γάλλου προέδρου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ελπίζοντας ότι... το Αγιο Πνεύμα θα τους επιφοιτήσει.
Βιάζεται και ο Γιούνκερ
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ, επισήμανε ότι η «συμφωνία πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου για ευνόητους λόγους», εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και επανέλαβε ότι «θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει όχι μόνο το default αλλά και πιθανό Grexit».
Εστειλε δε το μήνυμα πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες ενός ατυχήματος, υπενθυμίζοντας με νόημα στον Β. Σόιμπλε πως «αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συνεχίσει να κρατά διαμεσολαβητικό ρόλο, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».
Iσως η σημερινή διά ζώσης συνεδρίαση του Brussels Group, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει «τρέξει» ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, να αποτελέσει το προανάκρουσμα της τελικής συμφωνίας, η οποία θα εκτείνεται σε χρόνο πέραν του εξαμήνου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι διεξάγεται μάχη συσχετισμών πολιτικών δυνάμεων, άρα η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας καθορίσει τις κόκκινες γραμμές από τις οποίες δεν κάνει πίσω, ουσιαστικά έχει αποστείλει το μήνυμα ότι «επ' αυτών δεν πρόκειται να γίνει καμία συζήτηση».
Οπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η τακτική αυτή δεν «αποτελεί γραμμή άμυνας, αλλά ουσιαστικά γραμμή επίθεσης», διευκρινίζοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να προέλθει από υφεσιακά μέτρα και επιμένοντας ότι «η άλλη πλευρά πρέπει να δείξει πραγματισμό και ρεαλισμό».
Καθόλου τυχαία η εκτίμηση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλη, ότι «αν υπάρξει συμφωνία, το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα έχει σημαντικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», αφού συνέδεσε τη λύση του ελληνικού προβλήματος ευθέως με πολιτική λύση, επισημαίνοντας ότι «η Μέρκελ δεν θέλει να φορτωθεί την ευθύνη εξόδου της χώρας, για λόγους οικονομικούς, πολιτικούς και γεωπολιτικούς».
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει νέο γύρο τηλεφωνικών συνομιλιών με τους Ευρωπαίους εταίρους, στοχεύοντας κυρίως στο να μη χαθεί κρίσιμος πολιτικός χρόνος, ώστε, όπως λένε συνεργάτες του, το επόμενο Εurogroup να δώσει και το τελικό κείμενο της συμφωνίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας