Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Για πρόταση δημιουργίας Νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο, έκανε λόγο ο Πάνος Καμμένος. | EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόταση δημιουργίας νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο από Π. Καμμένο

Στις διαπραγματεύσεις με την Cosco, την επέκταση της συνεργασίας με την εταιρεία «και με εμπλοκή του σιδηροδρομικού δικτύου» αναφέρθηκε ο Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, λέγοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Πρόταση για τη δημιουργία Νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Αιγαίο δήλωσε ότι θα καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι υπάρχει μελέτη στο υπουργείο του, που συνυπολογίζει τη βάση της Σούδας και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι δεν θέλει να πω το νησί (στο οποίο θα λειτουργήσει η βάση) τώρα».

Επικαλούμενος τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, που «επέλεξε να μην σεβαστεί την κατά παράδοση συμφωνία» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην 'Αγκυρα, ο κ. Καμμένος είπε ότι η Συμμαχία του ΝΑΤΟ πρέπει να έχει άμεση γνώση για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η παρουσία Νατοϊκών δυνάμεων και στρατιωτικών στελεχών στην προτεινόμενη βάση θα βοηθήσει στο να έχει η Συμμαχία πλήρη εικόνα της συμπεριφοράς της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, που δεν αποκάλυψε το όνομα της προτεινόμενης νήσου, αλλά προσθέτοντας ότι όσο πιο ανατολικά και νότια, τόσο καλύτερη εικόνα θα υπάρχει και θα βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων με την Τουρκία».

Υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία με το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να αρνούμαστε την συνεργασία με την τελευταία, έστω και σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, επιρρίπτοντας, στη συνέχεια, ευθύνες και σε ΜΚΟ που «πυροδότησαν την έκρηξη στη Β. Αφρική και στη συνέχεια στην πρώτη φάση στην Ουκρανία».

Σχετικά με τη συνεργασία με τη Ρωσία σε επίπεδο στρατιωτικού εξοπλισμού και προγραμμάτων, επισήμανε ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό της Νατοϊκής συμμαχικής δύναμης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά «οι S-300 στην Κρήτη προστατεύουν την Σούδα».

Υπογραμμίζοντας το υψηλότατο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, «από τις καλύτερες στη Συμμαχία», ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, θα προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με την Αίγυπτο και σε συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα.

Για το εάν ελλοχεύουν κίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια από τον Βορρά, λαμβάνοντας υπόψη όσα έγιναν στο Κουμάνοβο πρόσφατα και ότι η ΠΓΔΜ είναι «δρόμος περάσματος» αγωγών φυσικού αερίου, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είχε και δεν θέλει να έχει εμπλοκή στην ευρύτερη περιοχή.

Υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο, η επέκταση «παντού» των τρομοκρατικών οργανώσεων, λέγοντας, χαρακτηριστικά: «αυτοί που έσφαζαν Χριστιανούς στη Συρία, πήγαν στην Ουκρανία και εμφανίστηκαν στα Βαλκάνια». Και τόνισε ότι μπορεί κάποιοι να θέλουν προβοκάτσιες για την εξυπηρέτηση δικών τους σχεδίων, ωστόσο απέναντι σε αυτές θα βρούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ελληνική κυβέρνηση που θα κάνουν τα πάντα για να μην επιτρέψουν προβοκάτσιες.

Στην αρχή της ομιλίας του, υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως παράγοντα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε ότι οι νοτιοανατολικές χώρες σηκώνουν το τεράστιο βάρος της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για είσοδο στη Δύση, εξτρεμιστικών στοιχείων με προκάλυμμα τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες, χαρακτήρισε επικίνδυνο το φαινόμενο των ξένων μαχητών και πρόσθεσε ότι δυνατότητα δράσης μας παρέχει η σχετική με τους ξένους μαχητές πλατφόρμα της ΕΕ.

Επισήμανε πως η ευρωπαϊκή άμυνα δεν υφίσταται, γιατί δεν υφίστανται ευρωπαϊκά σύνορα έτσι ώστε όταν υπάρχει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων, αυτό να συνιστά ταυτόχρονα παραβίαση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων.

Η Ελλάδα πληρώνει τις υποχρεώσεις της, σε αντίθεση με τους δανειστές που δεν πράττουν αναλόγως, σημείωσε ο κ. Καμμένος υπενθυμίζοντας ότι από τον Αύγουστο του 2014, η χώρα δεν εισπράττει τίποτα. Α οι εταίροι «αποφασίσουν να ρίξουν μια κυβέρνηση γιατί δεν τους αρέσει», τότε η χώρα θα στραφεί σε άλλες πηγές χρηματοδότησης,  πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης της Κίνας στο Σουέζ, εκτιμώντας ότι «ο επόμενος σταθμός θα είναι η Ελλάδα» και τονίζοντας την σημασία των εμπορικών λιμένων της χώρας.

Αναφορικά με τις γερμανικές οφειλές, αφού είπε ότι για την Ελλάδα το θέμα δεν είναι τωρινό, αλλά διαχρονικό, αφού η χώρα δεν αποζημιώθηκε για τις θηριωδίες των ναζί, σημείωσε πως με τη βοήθεια των ΗΠΑ, που έδωσαν στοιχεία από τα αρχεία της Βέρμαχτ, ενισχύεται η ελληνική προσπάθεια.

Τέλος, ο κ. Καμμένος κατέληξε λέγοντας ότι δεν συνιστά συγγνώμη η κατάθεση ενός στεφανιού εκεί που δολοφονήθηκαν έγκυες γυναίκες και παιδιά. «Συγγνώμη συνιστά η αληθινή έκφρασή της από τη νέα Γερμανία με αποκατάσταση των οικογενειών αυτών και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόταση δημιουργίας νατοϊκής βάσης στο Αιγαίο από Π. Καμμένο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας