Σύγχυση και ασάφεια γύρω από την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας του Δημοσίου και της δυνατότητάς του να καλύψει χωρίς προβλήματα τις ανάγκες (πληρωμές μισθών, συντάξεων, λειτουργικές δαπάνες) στο τέλος του μήνα προκάλεσαν οι αντικρουόμενες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, εν μέσω των συνεχιζόμενων αντιδράσεων από μερίδα φορέων του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων για τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το σίριαλ ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί όταν ο κ. Μάρδας άνοιξε από το Mega τον κύκλο των συνεντεύξεων που παραχώρησε, με αφορμή τις αντιδράσεις για την υποχρεωτική επένδυση από το ΓΛΚ των διαθεσίμων και των αποθεματικών φορέων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Οι δηλώσεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ευθέως ότι λείπουν περίπου 400 εκατ. ευρώ ώστε να ανταποκριθεί το κράτος στις υποχρεώσεις του στο τέλος του μήνα, για να καθησυχάσει λίγη ώρα αργότερα από άλλα μέσα ενημέρωσης (κανάλια και ραδιόφωνα) ότι τα χρήματα βρέθηκαν και όλα… βαίνουν καλώς.
Οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του υπουργού, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησαν έναν νέο κύκλο σεναρίων και εκτιμήσεων για την πραγματική κατάσταση των ρευστών του Δημοσίου και την επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων που συνδέονται με τη διαπραγμάτευση.
Το επίμαχο ποσό, σύμφωνα με πηγές του ΓΛΚ, καλύφθηκε από αποθεματικά που προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν αυτοβούλως ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν είναι υποχρεωτική η παραχώρηση των διαθεσίμων τους.
Οι πληροφορίες ότι η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς διαψεύστηκαν κατηγορηματικά. Συγκεκριμένα, όπως τονιζόταν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν υπήρξε καμιά πίεση και είναι καθαρά θέμα των διοικήσεων των Ταμείων να αποφασίσουν, μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών, αν θα προχωρήσουν στην επένδυση των αποθεματικών τους σε ρέπος με επιτόκιο κοντά στο 2,5%.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι οι επενδύσεις αυτές σε κάθε περίπτωση είναι διασφαλισμένες και η απόδοσή τους ικανοποιητική.
Πάντως, ο «έρανος» του ΓΛΚ προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των λειτουργικών του αναγκών συνεχίζεται «έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί τον Μάιο».
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται η άντληση κεφαλαίων και από τις εισηγμένες ΔΕΚΟ (ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.λπ.) και από όσες βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ κ.λπ.) μέσα από αυξημένες επιστροφές κεφαλαίου και μερίσματα, καθώς ούτε οι εν λόγω εταιρείες είναι υποχρεωμένες να παραχωρήσουν τα αποθεματικά τους.
«Δεν μας ενδιαφέρει αυτό καθεαυτό το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, που θεωρούμε ότι θα το καλύψουμε, αλλά εμείς θέλουμε ένα μεγάλο σύνολο αποθεμάτων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε απρόσμενο υπάρξει. Στόχος μου είναι τα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία τα χρειάζομαι για να καλύψω οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει και τον Μάιο», δήλωσε ο κ. Μάρδας.
Το «γραμμάτιο»
Το νέο «γραμμάτιο» της 12ης Μαΐου που έχει η χώρα προς το ΔΝΤ και το οποίο φτάνει τα 746 εκατ. ευρώ είναι «από μόνο του αρκετό», όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, για να κρατήσει τη χώρα σε αναμμένα κάρβουνα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις τέσσερις δανειακές υποχρεώσεις του Ιουνίου προς το Ταμείο, που θα πρέπει να πληρωθούν στις 5, 12, 16 και 19 του μήνα, με τα αντίστοιχα ποσά των δόσεων να φτάνουν τα 298,6 εκατ., 336 εκατ., 560 εκατ. και 336 εκατ. ευρώ.
Στο ερώτημα αν βρεθήκαμε τώρα σε οριακό σημείο, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Σε οριακό σημείο είμαστε από τον Φλεβάρη που αναλάβαμε».
Και ενώ σε επίπεδο διοικήσεων ΟΤΑ φαίνεται να πέφτουν οι τόνοι για τα αποθεματικά, οι εργαζόμενοι (ΠΟΕ-ΟΤΑ) αντιδρούν χαρακτηρίζοντας την ΠΝΠ «απαράδεκτη» και «αντιδημοκρατική», «καθ’ υπόδειξιν των... θεσμών προκειμένου να εξυπηρετηθούν το χρέος και οι δανειστές».
Σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν και από τους εργαζόμενους σε Αlpha Bank-Εμπορική, τα σωματεία των οποίων καλούν τη διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) να μην παραχωρήσει κεφάλαια θεωρώντας «παράνομη και άκυρη οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση της δήθεν αξιοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων του ΕΤΑΤ μέσω ΟΔΔΗΧ…».
Eπιπλέον ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ από τον ELA
Ο Εκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας (ELA) θα καλύψει τις απώλειες των τραπεζών από τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε χθες επιπλέον ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ και ανέβασε τη συνολική χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω ΕLA στα 75,5 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν αντλήσει 72,6 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια απομένει «μαξιλάρι» 2,9 δισ. ευρώ.
Οπως μάλιστα δήλωναν κορυφαία τραπεζικά στελέχη ήδη από την Τρίτη το βράδυ στο 20ό Banking Forum, τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων φορέων που φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα με προορισμό την ΤτΕ είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ και θα καλυφθούν με ανάλογη αύξηση του ELA.
Ωστόσο, τα ίδια στελέχη παραδέχονται ότι στο μέτωπο των καταθέσεων συνεχίζονται οι εκροές, όμως χαρακτηρίζουν απολύτως διαχειρίσιμη την κατάσταση. Σημείωναν μάλιστα ότι από τα 26,5 δισ. ευρώ εκροών τους τελευταίους μήνες το 80% παρέμεινε εντός της χώρας και εκτιμούν ότι μέχρι τέλος του έτους θα επιστρέψουν ποσά της τάξης των 13 δισ. ευρώ στα τραπεζικά γκισέ.
Αποκλείουν εξάλλου ενδεχόμενο Grexit και δηλώνουν αισιόδοξοι για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν λεφτά για τις δύο δόσεις στην ΕΚΤ
Οι πόροι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των δύο δανείων προς την ΕΚΤ, ύψους 7,6 δισ. ευρώ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, παραδέχτηκε μιλώντας στο ιρλανδικό κρατικό δίκτυο RTÉ News ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα, λέγοντας ότι μια τέτοια πιθανότητα «είναι εκτός συζήτησης. Θα πυροδοτούσε τεράστια αστάθεια στη χώρα με πολύ αρνητικές συνέπειες». Ο Γ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι τα τελευταία χρήματα διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα ήταν τον Ιούλιο του περασμένου έτους και ότι το 93% των κεφαλαίων διάσωσης έχει κατευθυνθεί σε αποπληρωμές χρεών. Επανέλαβε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» της, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι «υφεσιακές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας