Η προθυμία της κυβέρνησης να συστρατευτεί με τις γαλλικές επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Αφρική, όπου ζητήθηκε η συμμετοχή δυνάμεών μας σε «προληπτικές» χερσαίες επεμβάσεις στην ήπειρο χάριν της αντιμετώπισης λαθρεμπόρων, αναδείχτηκε χθες, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Ελληνας ΥΕΘΑ, με τη Γαλλίδα ομόλογό του συζήτησαν τους κύριους άξονες για την υλοποίηση της απόφασης Μητσοτάκη–Μακρόν για την εγκαθίδρυση μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2020 στρατηγικής εταιρικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών, την προοπτική εξέλιξης των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των δύο χωρών σε αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στη λεγόμενη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς επίσης και στη γαλλικής εμπνεύσεως Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεως (European Intervention Initiative), στην οποία η Ελλάδα θέλει να γίνει ενεργό μέλος.
Από την πλευρά της η Φλοράνς Παρλί γνωστοποίησε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε συνομιλίες με Κύπρο, Ιταλία, Ελλάδα και Αίγυπτο για την ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας τους στην περιοχή, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση της γαλλικής παρουσίας στην περιοχή, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των γαλλικών αεροσκαφών Rafale στην πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2020», που διοργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία τον Μάιο, χαιρέτισε τη συμφωνία για την «Εν Συνεχεία Υποστήριξη» (FOS) των Μιράζ 2000, εκτίμησε ότι σύντομα θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση των ελικοπτέρων NH-90 και εξέφρασε την ελπίδα οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σύντομα στην απόκτηση 2 φρεγατών Μπελαρά (Belh@ara).
Συνεργασίες
Πρόσθεσε, δε, ακόμη ότι: «Στο πλαίσιο αυτής της επιχειρησιακής συνεργασίας, ζήτησα από τον Ελληνα ομόλογό μου να εξετάσει τη συστράτευση, σε σημαντικό επίπεδο, των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους στην Αφρική για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής και την εξουδετέρωση όσο το δυνατόν μακρύτερα των λαθρεμπόρων, χωρίς να περιμένουμε να φτάσουν στις ακτές της Μεσογείου»(!) και ότι: «Η υποψηφιότητα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης εξετάζεται με ενδιαφέρον από τη Γαλλία και από το Κολέγιο των κρατών-μελών της Πρωτοβουλίας».
Αμφότεροι οι υπουργοί εξέφρασαν την πλήρη ταύτιση απόψεων που έχουν Ελλάδα και Γαλλία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας από την πλευρά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καταδίκασαν με τον πλέον έντονο τρόπο τις έκνομες και παράνομες δραστηριότητες της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα η Γαλλίδα υπουργός σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Η Γαλλία δεν μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις γεώτρησης που πραγματοποιούνται μονομερώς σε ζώνες οι οποίες δεν είναι αναγνωρισμένες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ως ζώνες τουρκικών γεωτρήσεων». Ο Ελληνας ΥΕΘΑ επισήμανε ότι για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη προϋπόθεση αποτελεί η ακύρωση του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της χώρας.
Η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην οποία συμμετείχαν η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο προϊστάμενος του Γραφείου Θεμάτων Ευρωπαϊκής Ενωσης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Μητρόπουλος. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας