Σκηνικό ρήξης δημιουργείται μετά την παρέμβαση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομάδα των Βρυξελλών Ντ. Κοστέλο. Ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης, ο οποίος προφανώς δεν λειτουργεί μόνος του, χαρακτήρισε «μονομερείς ενέργειες» την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, το οποίο ψηφίζεται σήμερα, καθώς και του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών σε εκατό δόσεις, που ψηφίζεται την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Κίνηση που προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, τα πρώτα σχόλια της οποίας δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικά για τους Ευρωπαίους εταίρους. Μέχρι αργά το βράδυ άλλωστε διεξαγόταν στο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου.
«Πληρωμένη απάντηση»
«Το να θεωρεί κανείς μονομερή ενέργεια την ψήφιση του νομοσχεδίου που στόχο έχει να απαλύνει τις πληγές της καταστροφικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων απλώς εκθέτει όσους το υποστηρίζουν και αποδεικνύει ότι τα τεχνικά κλιμάκια αδυνατούν να εγγυηθούν την εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη» δήλωναν κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι δύσκολα έκρυβαν τη δυσφορία τους.
Και όλα αυτά μόλις μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής και τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τους Ανγκελα Μέρκελ - Φρ. Ολάντ - Ζ.Κ. Γιούνκερ και Μ. Ντράγκι και πέντε ημέρες πριν από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο. Η οποία χθες, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με την Αθήνα «δύσκολες», αποφεύγοντας να κάνει όποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμά τους. Προχώρησε δε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας -σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων- ότι «η συνάντηση δεν υποκαθιστά την αξιολόγηση των ελληνικών οικονομικών προβλημάτων και των μεταρρυθμίσεων από τη διεθνή τρόικα». Η εμμονή στο λεκτικό ύφος του παρελθόντος μάλλον δεν ήταν τυχαία...
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτσης, από το βήμα της Βουλής, απάντησε λέγοντας: «Δεν υφίσταται κανένα θέμα παραβίασης της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, η προώθηση και κατάθεση νομοσχεδίων αποτελεί την πορεία της προώθησης των μεταρρυθμίσεων στις οποίες από κοινού έχουμε δεσμευτεί», καθιστώντας με τον τρόπο αυτό απόλυτα σαφές προς τους εταίρους ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει τους κανόνες της και η πρόσφατη λαϊκή εντολή δεν υπόκειται σε αμφισβητήσεις.
Πιέσεις στην αντιπολίτευση
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καλούσε «τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αύριο (σ.σ. σήμερα) και να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς». Πρόταση-πρόκληση με διττό στόχο: αφενός μεν να σταλεί το μήνυμα ότι η ελληνική Βουλή σέβεται την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία και αφετέρου, στην περίπτωση που τα μνημονιακά κόμματα δεν συνταχθούν με αυτή την πρόταση, να φέρουν το βάρος της απόφασής τους και να καθίστανται διαρκώς απολογούμενα στον ελληνικό λαό.
«Αν στην Ευρώπη του 2015 η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θεωρείται μονομερής ενέργεια, τότε τι έχει απομείνει από τις ευρωπαϊκές αξίες;» σημείωναν με νόημα κυβερνητικοί κύκλοι.
Το κρίσιμο ερώτημα το οποίο καλείται πλέον να απαντηθεί στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες είναι το εξής απλό: «Ποιοι εκ των εταίρων δεν θέλουν να τηρηθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου;» Και στο ερώτημα αυτό ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ξεκάθαρη απάντηση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ώστε το κάθε μέρος να πάρει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
Κυβερνητικά στελέχη τα οποία παρακολουθούν στενά το πώς συμπεριφέρονται οι ελίτ των Βρυξελλών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «απέναντι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα ετερόκλητο συντηρητικό μπλοκ δυνάμεων, το οποίο επιδιώκει μέσω δηλώσεων και δημοσιευμάτων να καταστήσει ανενεργή τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις μνημονιακές δεσμεύσεις».
Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική πλευρά υιοθετεί στο λεξιλόγιό της τον όρο «συντηρητικές δυνάμεις», τις οποίες επιδιώκει να αντιπαραβάλει με δυνάμεις εντός της επικείμενης συνόδου κορυφής, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ελληνικό ζήτημα με διαφορετική οπτική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας