Η εμπεριστατωμένη και πολιτικά ειλικρινής, όπως εκτιμήθηκε από όλες τις πλευρές, τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, συνετέλεσε ώστε η συζήτηση να είναι αρκούντως πολιτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του ήταν απόλυτα σαφής όσον αφορά το επόμενο διάστημα, λέγοντας «το διάστημα των 4 μηνών θα δίνουμε τη μάχη μέρα με τη μέρα» και προσδιόρισε τους στόχους.
Πρώτος στόχος «να προχωρήσουμε γοργά στις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης», δεύτερος «να υλοποιήσουμε τη λαϊκή εντολή για άσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, ξεκινώντας το ξήλωμα του καθεστώτος του Μνημονίου και των εκπροσώπων του στον κρατικό μηχανισμό».
Σημείο που συνάντησε την πλήρη συμφωνία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, αφού ερμηνεύτηκε ως σταθερή προσήλωση στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης - κυρίως ότι κατευθύνει όλες τις δυνάμεις, κόμματος και κυβέρνησης, στην προοπτική της «συνεχούς και διαρκούς στήριξης του προεκλογικού προγράμματος».
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνωσε το γενικότερο κλίμα, αφού η αναφορά του ότι «πρέπει να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την πλατιά και πρωτοφανή λαϊκή ενότητα, υλοποιώντας τον βασικό κορμό των δεσμεύσεών μας στα λαϊκά στρώματα» πιθανόν «γλύκανε» τη μάλλον στυφή γεύση που είχε αφήσει στα περισσότερα μέλη του οργάνου η νέα συμφωνία. Κάποιοι από τους παρόντες την εξέλαβαν ως το πρώτο βήμα προς την «αποδόμησή της», ενώ άλλοι σχολίαζαν ότι «υπάρχουν περιθώρια πολιτικών κινήσεων» και άλλοι «πως πρέπει η κυβέρνηση να τρέξει το κοινοβουλευτικό της έργο, προς όφελος των πληττόμενων πολιτών».
Η αναφορά δε του πρωθυπουργού «να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης» βρήκε άπαντες σύμφωνους. Στη συζήτηση που επακολούθησε το κλίμα ήταν ήρεμο, περίπου οι μισοί εκ των παρόντων επανέλαβαν όσα είχαν πει και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (αφού είναι βουλευτές) και όσοι είναι μέλη του οργάνου μάλλον μοιράστηκαν όχι στο διά ταύτα, δηλαδή πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση, αλλά στον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό.
Οι επόμενες κινήσεις
«Το ότι ο πρόεδρος δεν ωραιοποίησε την κατάσταση ήταν εξαιρετικά θετικό» τόνιζαν στελέχη που δεν πρόσκεινται στην προεδρική πλειοψηφία. Η πρόταση του Αλ. Τσίπρα η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο να προχωρήσει σε εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας και νέου γραμματέα του κόμματος ερμηνεύτηκε ως κίνηση «για ταχύτατη και προωθητική πνοή που θα δώσει νέα δυναμική στο κόμμα».
Φαβορί για τη θέση του γραμματέα είναι ο Τ. Κορωνάκης, ενώ η πρόταση του προέδρου για 11μελή Γραμματεία (13 μέλη μαζί με τον γραμματέα και τον πρόεδρο), ενδεχομένως να αυξηθεί σε 15μελή, κάτι που θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας