«Η Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πολίτες» υπογράμμισε χτες ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δίνοντας το στίγμα ότι η δημόσια διαβούλευση για την «επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας» πρέπει να αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 2020 και μετά.
Τελικός στόχος πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το πώς η Ελλάδα θα είναι μια χώρα «στην οποία τα “τρία Δέλτα”, “Δικαιώματα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη”, θα είναι θεσμικά θωρακισμένα και η Δημοκρατία στο σύνολό της θα λειτουργεί με τον πλέον σταθερό και ουσιαστικό τρόπο».
Οι πολίτες, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ίσως είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να έχουν λόγο σε αυτή τη συζήτηση».
Εθεσε δε ως σημαντικούς άξονες της συζήτησης «την κατοχύρωση, αλλά και τη διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών θεσμών, αλλά και την ενίσχυση του ίδιου του κύρους της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, την ουσιαστική εδραίωση της διαφάνειας, όχι μόνο ως ένα σχήμα λόγου, αλλά την ουσιαστική διαφάνεια, καθώς και νέα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι, όπως, για παράδειγμα, την εγκαθίδρυση νέων θεσμών λαϊκής συμμετοχής».
«Να ξαναδούμε την ανάγκη να αποκτήσει και ένα νέο περιεχόμενο ο όρος της Λαϊκής Κυριαρχίας, που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρηθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εστιάζοντας επίσης στην «πολυσυζητημένη ευθύνη των υπουργών και τις στρεβλώσεις που το ισχύον θεσμικό πλαίσιο έχει δημιουργήσει, όπως η μορφή της κοινοβουλευτικής ασυλίας».
Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε και για την τάση «να εκχωρούνται σημαντικά κομμάτια της πολιτικής σε τεχνοκράτες». «Κάτι τέτοιο, κατά την άποψή μου, θα συνιστούσε προφανή υποχώρηση από κάθε στοιχειώδη αντίληψη περί δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης προέτρεψε τα μέλη της επιτροπής να αναζητήσουν το σημείο ισορροπίας «ανάμεσα στην άποψη που λέει ότι “τα πάντα θα τα καθορίζει ο λαός, που κάθε φορά έχει δίκιο” και την άλλη άποψη που λέει ότι “ο λαός είναι για να μας λέει την άποψή του κάθε τέσσερα χρόνια”», ενώ πρότεινε η δημόσια διαβούλευση να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι ώστε η Βουλή να εκκινήσει τις θεσμικά προβλεπόμενες διαδικασίες το ερχόμενο φθινόπωρο.
Πολίτες και οργανωμένοι φορείς χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του «Taxis» θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους στη σχετική ιστοσελίδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας