Το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ένα αληθινό μνημείο αδιαφάνειας και προχειρότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν από τις πρώτες που έσπευσε να υποβάλει το δικό της σχέδιο στην Ε.Ε., το καλοκαίρι του 2021, για να αποσπάσει γρήγορες εγκρίσεις εκταμιεύσεων σε επιδοτήσεις και δάνεια.
Ελαβε εύσημα τότε από τις ευρωπαϊκές αρχές και την κ. Φον ντερ Λάιεν, που επίσης ήθελαν να επιδείξουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μετά τις πρωτοφανείς δευτερογενείς κρίσεις που προκάλεσε η πανδημία, αλλά από την αρχή δέχθηκε τη δίκαιη κριτική ότι επιχείρησε να κρύψει το «σχέδιο Πισσαρίδη» πίσω από τους ευρωπαϊκούς στόχους για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.
Το ελληνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0», ωστόσο, αποδείχθηκε ένα βιαστικό, πρόχειρο και απρόσεκτο «μπάζωμα» εκατοντάδων έργων του δημόσιου τομέα που μέχρι τότε λίμναζαν στο ΕΣΠΑ και στο κρατικό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Μόνο το σκέλος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης είχε την «πρωτοτυπία» να ικανοποιήσει με σκανδαλωδώς ευνοϊκούς όρους τα επενδυτικά σχέδια μεγάλων ομίλων.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.» για τα έργα του υπουργείου Πολιτισμού τα οποία επιδοτούνται από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αποκαλυπτικά μιας γενικευμένης αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Υπάρχουν έργα απαραίτητα -η στήριξη των καλλιτεχνών, η προστασία σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων σε όλη τη χώρα- αλλά και έργα βιτρίνας, που ικανοποιούν ομάδες συμφερόντων και μικρές ελίτ ενδιαφερόντων, τα οποία συνυπάρχουν στη μακρά λίστα των χρηματοδοτήσεων.
Αλλά όλα, αφού «μπαζώθηκαν» έτσι, χωρίς σχέδιο και στρατηγική στήριξης της πολιτιστικής ταυτότητας και δημιουργίας της χώρας, αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο: να απενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, να μην υλοποιηθούν ποτέ ή να φορτωθούν ως αναγκαία έργα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Γιατί; Γιατί μέχρι και το τέλος του περασμένου Μαρτίου, οπότε διαθέτουμε στοιχεία, δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ πραγματικής δαπάνης. Απορροφητικότης μηδέν! Κι αυτό είναι μια μάλλον γενικευμένη πρακτική της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται πολύ χρήμα, υπόσχεται λιγότερο, αλλά τελικά διαθέτει στους τελικούς αποδέκτες ακόμη λιγότερο, αποδυναμώνοντας το όποιο αναπτυξιακό αποτύπωμα μπορεί να έχουν τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κι αυτή η διαχείριση εδραιώνει την πεποίθησή μας ότι ο μόνος πολιτισμός που συγκινεί αυτή την κυβέρνηση είναι ο πολιτισμός του Ταμείου και του... ταμία του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας