Τη μόνη διέξοδο που είχε στη διάθεσή της, την επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων με αφετηρία τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, λίγα λεπτά μετά την απόφαση του Eurogroup για δίμηνο moratorium στις συνομιλίες με την τρόικα.
Η επίσπευση της διαδικασίας κατέστη επιβεβλημένη, από τις κινήσεις των εταίρων στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Μπροστά στις εναλλακτικές επιλογές που προσέφεραν, για παράταση του Μνημονίου ή ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων μέχρι τα τέλη του 2014 για να ανοίξει η νέα γραμμή ECCL, ο πρωθυπουργός δεν είχε άλλα περιθώρια ελιγμών ει μη μόνον την αποδοχή ενός σύντομου παγώματος των διαπραγματεύσεων ώστε να αποσαφηνιστεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Εάν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου καταφέρει να διαμορφώσει την προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις αρχές του 2015. Ειδάλλως, μέσα στον Ιανουάριο θα γίνουν οι εθνικές εκλογές και η επόμενη κυβέρνηση θα έχει έναν μήνα για να προετοιμαστεί για τις διαπραγματεύσεις.
Η ανακοίνωση της έναρξης των ψηφοφοριών για την προεδρική εκλογή στις 17 Δεκεμβρίου έγινε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σ. Βούλτεψη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ευάγγ. Βενιζέλο και στη συνέχεια ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκης. Σήμερα αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού (ενδεχομένως και η υποψηφιότητα), ενώ δηλώσεις αναμένονται και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία επίσης απαιτούνται 200 ψήφοι, θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη, στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι, στις 29 Δεκεμβρίου.
Το ενδεχόμενο επίσπευσης και μάλιστα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχε απασχολήσει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, ωστόσο στα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» (25 Νοεμβρίου και 5 Δεκεμβρίου), σε δηλώσεις τους και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος διέψευδαν κατηγορηματικά αυτή την επιλογή. Το στοιχείο του αιφνιδιασμού, πάντως, χάθηκε στο Παρίσι, όπου οι εκπρόσωποι της τρόικας έκαναν σαφές στο κυβερνητικό κλιμάκιο ότι θα πρέπει να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα. Ακολούθησε ένας νέος γύρος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων του μεγάρου Μαξίμου με Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον, όπου διαπιστώθηκε η άρνηση των εταίρων και δανειστών να παραχωρήσουν τη γραμμή ECCL πριν ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες, απέχει παρασάγγας από τον αρχικό στόχο του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για έξοδο από το Μνημόνιο και μετάβαση στη νέα γραμμή ECCL, ωστόσο, μπροστά στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί, θεωρείται «θετική εξέλιξη». Μάλλον, όμως, πρόκειται για μια αναγκαστική εξέλιξη, καθώς όλες οι άλλες λύσεις που είχαν συζητηθεί, κρίθηκαν αρνητικές:
-Η χορήγηση της γραμμής ECCL από τους εταίρους στην Ε.Ε., δίχως να έχει ολοκληρωθεί η τελική αξιολόγηση, δεν γίνεται δεκτή από το ΔΝΤ, ενώ ήταν εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα εγκρινόταν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.
-Η παράταση του Μνημονίου για ένα εξάμηνο ή χρόνο, όπως απαιτούσε αρχικά η Ε.Ε. σε συμφωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από τον κ. Σαμαρά, καθώς θα δοκιμαζόταν η κυβερνητική συνοχή, πριν πάει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή.
Το moratorium ήταν η μόνη διευκόλυνση που μπορούσε να δοθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανοίξει το ζήτημα της προεδρικής πλειοψηφίας από τις αρχές φθινοπώρου μαζί με την αφήγηση της εξόδου, στη ΔΕΘ. Πλην όμως η «ισχυρή πεποίθηση» ότι «η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο» δεν στάθηκε ικανή για να δώσουν οι εταίροι τη δέσμευση πολιτικής διευθέτησης του «ελληνικού προβλήματος». Μετά τον χθεσινό συμβιβασμό, ο πρωθυπουργός θα πάει στη σύνοδο κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, έχοντας το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας η οποία θεωρείται ενδεικτική. Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να δημιουργηθεί αφετηρία με 170-175 βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στη σύνοδο ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει μια ρητή δήλωση πολιτικής υποστήριξης και αναφορά στην επόμενη φάση, της συμφωνίας για την ECCL και τη συζήτηση για το χρέος.
Στην περίπτωση αυτή, μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα και θα επιτευχθεί εκλογή Προέδρου. Εάν όμως η πρώτη ψηφοφορία δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, ακόμη και να αλλάξει το πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου, πολύ δύσκολα θα δοθεί πολιτική ώθηση από τους εταίρους στην Ε.Ε. και κατ’ επέκταση απομακρύνεται ο στόχος των 180. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τον Ιανουάριο, «η πολιτική αβεβαιότητα θα τερματιστεί», δηλώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, είτε με την εκλογή Προέδρου και τον σχηματισμό στη συνέχεια νέας κυβέρνησης που θα έχει χαρακτηριστικά ευρύτερης συνεργασίας είτε με την προσφυγή στις κάλπες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας