ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΕΝΕΥΗ
Tο τετ α τετ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την αποχώρηση των υπόλοιπων μερών της πενταμερούς, συγκέντρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον της πρώτης ημέρας της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. Οι δύο παρέμειναν μόνοι τους περίπου ένα εικοσάλεπτο και αποχώρησαν αμφότεροι γύρω στις 21.30 το βράδυ ώρα Ελλάδος, χωρίς να κάνουν κάποιες δηλώσεις στον Τύπο.
Κατά τα άλλα ξεκίνησε, όπως ήταν αναμενόμενο, το κρίσιμο διήμερο για το Κυπριακό στη Γενεύη, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του ΟΗΕ. Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Γεραπετρίτης, και της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, παρακάθισαν μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Στίβεν Ντόιτι, στο δείπνο που διοργάνωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με το menu να περιλαμβάνει τη διερεύνηση της δυνατότητας επανέναρξης των συνομιλιών. Στην πράξη, οι προσδοκίες όλων των πλευρών παραμένουν χαμηλές και συνεπώς μοιραία τα βλέμματα στρέφονται στον οικοδεσπότη της διάσκεψης, αναμένοντας τις προτάσεις του και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί.
Φαίνεται πως επιδίωξη όλων των πλευρών είναι να παραμείνει το ζήτημα ζωντανό και μην οδηγηθεί η διάσκεψη σε ναυάγιο, καθώς τα λιγοστά περιθώρια συγκλίσεων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για σοβαρές εξελίξεις στο ζήτημα του Κυπριακού. Οπως έγραψε και χθες η «Εφ.Συν.», σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός πλαισίου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες με την προαγωγή θετικής ατζέντας σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, θα εξεταστούν μέτρα προώθησης συνεργασιών σε οικονομικούς και εμπορικούς τομείς. Ωστόσο, πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει επιχειρηθεί και στο παρελθόν και δεν προϊδεάζει για ουσιαστικές εξελίξεις στο φλέγον ζήτημα του Κυπριακού. Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας, δε, δήλωσε χθες, μέσω του εκπροσώπου του, πως η ανεπίσημη αυτή συνάντηση «θα δώσει την ευκαιρία για μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω πορεία στο Κυπριακό».
Στήριξη από Κόστα
Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, ο οποίος, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ, εξέφρασε τη σταθερή δέσμευση της Ε.Ε. για την επανένωση της Κύπρου, μέσω μιας συνολικής διευθέτησης στη βάση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εξάλλου, η Λευκωσία, μέσω διπλωματικών πηγών, επεσήμανε πως, όλο αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Κομισιόν και με την ίδια την πρόεδρο της επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, όπως υποστηρίζουν από την κυπριακή διπλωματία, δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάσκεψη.
Αύριο, το πρόγραμμα αναμένεται να συνεχιστεί με το κυρίως μέρος των διαβουλεύσεων και τις διμερείς επαφές των μερών με τον Αντόνιο Γκούτερες.
Δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει και συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου.
Την ελληνική αποστολή -πέραν του Γιώργου Γεραπετρίτη- πλαισιώνουν η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για τον πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Λάνα Ζωχιού, και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του υπουργού, Μαίρη Κοραντή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας