Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
dendias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Επαφές Δένδια στην Κύπρο

Βραδυφλεγής... κινητικότητα για το Κυπριακό, με αποκορύφωμα την παράλληλη παρουσία Μητσοτάκη - Ερντογάν στο νησί το ερχόμενο Σάββατο, στην 50ή «μαύρη» επέτειο από την τουρκική εισβολή ● Συμφωνία για χαμηλούς τόνους, ώστε να μη διαταραχθούν τα... ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη Λευκωσία θα βρεθεί σήμερα (15/7) ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 20 Ιουλίου και την ταυτόχρονη παρουσία Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ανήμερα της 50ής «μαύρης» επετείου από την παράνομη τουρκική εισβολή, και μάλιστα με μια επίδειξη πολεμικής ισχύος από τουρκικής πλευράς, καθώς, όπως έγραψε η «Εφ.Συν.» (Σαββατοκύριακο 13-14/7/2024), πενήντα τουρκικά πολεμικά πλοία, με ναυαρχίδα το TCG «Anadolu», «θα τιμήσουν την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974», ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αεροπορικές επιδείξεις και μεγάλη παρέλαση στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και θα συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας Βασίλη Πάλμα. Αν και, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, οι επισκέψεις ήταν προγραμματισμένες, συμπίπτουν χρονικά με την κινητικότητα που διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες στο Κυπριακό λόγω των επαφών που πραγματοποίησε η ελληνική αποστολή στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 75ης Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον γενικό γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης –όπως και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν– συναντήθηκε με την προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Η Μαρία Ανχελ Ολγκίν Κουέγιαρ, η οποία ολοκλήρωσε τις επαφές που είχε τους περασμένους έξι μήνες με την ελληνοτουρκική και τουρκοκυπριακή κοινότητα, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις της ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για την έκθεση για το Κυπριακό που είχε υποβάλει την περασμένη ημέρα στον γραμματέα του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να κοινοποιήσει το ακριβές περιεχόμενό της.

Ατζέντα

Το κυπριακό ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των κύριων Ερντογάν και Μητσοτάκη, όπως επανειλημμένως έχουν σημειώσει πηγές του υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας, ωστόσο «οι εξελίξεις στο Κυπριακό επηρεάζουν το κλίμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου». Επί έναν χρόνο οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις πραγματοποιούνται σε θετικό κλίμα, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα ότι οι δύο πλευρές έχουν εισέλθει στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών διαφορών, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Μέχρι τότε, Αθήνα και Αγκυρα δηλώνουν ικανοποιημένες από τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Εντούτοις, στο εσωτερικό –και ιδίως στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος– παρατηρείται ενόχληση για το γεγονός ότι η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό δεν περιλαμβάνεται στη νέα προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου και την ίδια ώρα η τουρκική ηγεσία να εμμένει στις προκλητικές δηλώσεις περί δημιουργίας δύο κρατών ως τη μόνη βιώσιμη λύση του ζητήματος. Μάλιστα, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που έχουν γνώση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης θεωρούν ότι η εμφανιζόμενη κινητικότητα στο Κυπριακό, με αφορμή την έκθεση Ολγκίν Κουέγιαρ, δεν μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε επανέναρξη των συνομιλιών αλλά επικοινωνείται από την κυβέρνηση περισσότερο για να αμβλυνθούν οι εσωτερικές επικρίσεις που προφανώς προκαλούν πολιτικό κόστος.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και η τουρκική ηγεσία επιμένουν μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στον Κραν Μοντανά το 2017, με τουρκική υπαιτιότητα, να προωθούν τη δημιουργία δύο κρατών υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Υπό αυτή την έννοια αναμένεται με ενδιαφέρον η αναφορά της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για τα περιθώρια επανέναρξης των συνομιλιών, με δεδομένη την τουρκική αδιαλλαξία των τελευταίων ετών.

Επανεκκίνηση

Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ολγκίν Κουέγιαρ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, σε συνεργασία με την Κύπρο, να προσφέρει τις υπηρεσίες της για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

«Η διαίρεση του νησιού για 50 χρόνια», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι για την Ελλάδα η επανένωση της Κύπρου και η επίλυση του Κυπριακού είναι ύψιστη προτεραιότητα και δήλωσε ότι θεωρεί αυτονόητο πως η διαδικασία στο πλαίσιο του Οργανισμού δεν μπορεί να αφίσταται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κοινή παρουσία Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κύπρο για διαφορετικούς εθνικούς λόγους και συμβολισμούς η καθεμία –ανήμερα της «μαύρης» επετείου»– προκαλεί ενδιαφέρον. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», οι επισκέψεις του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου συζητήθηκαν στη μεταξύ τους 45λεπτη επαφή στην Ουάσινγκτον, με τους δύο ηγέτες να εκφράζουν τη βούληση να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, ώστε να διατηρηθεί το θετικό κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Θα δείξει…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επαφές Δένδια στην Κύπρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας