Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας τις εξαγγελίες για την δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με την Άγκυρα να κάνει λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».
Το τουρκικό ΥΠΕΞ, ουσιαστικά επαναφέρει το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» και, παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι «δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».
Μάλιστα, η Τουρκία ζητά από την Ε.Ε. και άλλα κράτη να μην γίνουν «εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα».
«Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο» διαμηνύει η Άγκυρα.
Η απάντησε δεν άργησε να έρθει από την Αθήνα με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι «θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών».
Το θέμα ανέδειξε στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, με γραπτή δήλωσή του που δημοσίευσε το Σάββατο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA και αναπαρήγαγαν στη συνέχεια τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Μπαγτζίογλου ισχυρίζεται στη δήλωσή του ότι πρόκειται για προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους από την Ελλάδα για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ πιθανό ορισμένες από τις περιοχές που θα ερευνηθούν να συμπίπτουν με τις περιοχές της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».
Ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του CHP, υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα από την ημέρα της ίδρυσής της θεωρεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο ως κρατική πολιτική και δηλώνει: «Ανά κάποιες περιόδους, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επεδίωξε να επιτύχει αυτές τις φιλοδοξίες της με έργα που είναι φαινομενικά αθώα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών».
Το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν άργησε να απαντήσει, κατηγορώντας την Τουρκία για δημιουργία εντυπώσεων και για πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος.
Η ανακοίνωση από την Αθήνα αναφέρει:
Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα. Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος. Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και ένα στο Ιόνιο Πέλαγος, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης "Ο Ωκεανός μας" που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 16-17 Απριλίου 2024.
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα προσπαθεί εδώ και καιρό να αξιοποιήσει σχεδόν κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των θεμάτων του Αιγαίου. Παρά την βελτίωση το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις μας, φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και αυτή τη φορά φορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Συνιστούμε στην Ελλάδα να μην χρησιμοποιεί τα προβλήματα του Αιγαίου, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, βραχονησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συμφωνίες, στο πλαίσιο της δικής της ατζέντας.
Θα θέλαμε επίσης να προειδοποιήσουμε τα τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να μην εργαλειοποιούνται στις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά προγράμματα.
Από την άλλη πλευρά, υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ των παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Με την ευκαιρία αυτή επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα αποδεχθούμε οποιεσδήποτε de facto καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς.
Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταδικάζει απερίφραστα την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία ευθέως, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου.
Η απαράδεκτη αυτή ανακοίνωση, παραβιάζει εκ νέου το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών και ακολουθεί την πάγια τουρκική τακτική περί επιλεκτικής ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ακολουθώντας το δόγμα της υποβάθμισης των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση συνεχίζει την επικοινωνιακή, μικροπολιτική διαχείριση των ελληνοτουρκικών, όπως προκύπτει και από την σχεδόν απολογητική ανακοίνωση - απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.
Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κυρίως καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο πλαίσιο προτάσεων που έχουμε καταθέσει, αντί να τις διαχειρίζεται με μικροπολιτική, επικοινωνιακή λογική και το βλέμμα στα εσωκομματικά της».
ΚΚΕ: Οι διαπραγματεύσεις για μια ΝΑΤΟϊκής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο, δίνουν περισσότερο “αέρα στα πανιά” των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων
«Η νέα διατύπωση των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων περί ύπαρξης "γεωγραφικών σχηματισμών με αδιευκρίνιστη κυριαρχία στο Αιγαίο" κάνει, για μία ακόμη φορά, "σκόνη" τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση όλων των υπολοίπων κομμάτων, περί "καλού κλίματος" και "ήρεμων νερών" στα ελληνοτουρκικά» επισημαίνει, σε σχόλιό του, το ΚΚΕ.
«Αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι ακριβώς το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας των διαπραγματεύσεων για μια ΝΑΤΟϊκής κοπής διευθέτηση στο Αιγαίο, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, που δίνουν περισσότερο "αέρα στα πανιά" των διεκδικήσεων αυτών.
Πρόκειται, άλλωστε, για τη γνωστή θεωρία των "γκρίζων ζωνών", την οποία οι ίδιοι οι "σύμμαχοί" μας, με πρώτες από όλους τις ΗΠΑ, έχουν αποδεχτεί και η οποία, φυσικά, δεν αντιμετωπίζεται με μια φαιδρή υποβάθμιση, σαν αυτή που επιχείρησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μιλώντας για "πολιτικοποίηση ενός αμιγώς περιβαλλοντικού ζητήματος"...» υπογραμμίζει, καταλήγοντας, το σχόλιο του κόμματος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας