Η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές, καθώς και η στήριξη της ελληνικής πλευράς στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσαν οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Εξωστρέφεια και την Οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ υπό τον τελευταίο ταξίδεψε στο Βελιγράδι ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σερβίας, δήλωσε ότι «την απόφασή μας να συνεργαστούμε σε όλα τα πεδία είχαμε την ευκαιρία να την επαναβεβαιώσουμε σήμερα», καθώς και ότι «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διασύνδεση των χωρών μας στην ενέργεια, στις μεταφορές», ενώ πρόσθεσε πως μεγάλη σημασία «αποδίδουμε και οι δύο στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη - Βελιγράδι όπως και στην ολοκλήρωση ουσιαστικά ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη. Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τις χώρες μας, αλλά -τολμώ να πω- και στρατηγικής σημασίας για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι προορίζονται για τα Δυτικά Βαλκάνια».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι «η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας επεκτείνεται και στην ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια, όπως και στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Υποστηρίζουμε πάρα πολύ θερμά τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου από τον Νότο στον Βορρά και αντίστροφα», ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Σερβίας «υπέρ της ευρωπαϊκής σας προοπτικής. Και πρέπει να πω ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες γενικά για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης έχουν αποκτήσει νέα δυναμική. Οι αποφάσεις που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ενωση την περασμένη χρονιά για την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία αλλά και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ιστορικές και πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει και το Βελιγράδι να αξιοποιήσει αυτή τη θετική συγκυρία προς όφελος της ενταξιακής διαδικασίας».
Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον, ευρωπαϊκό μέλλον, για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία, τη μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων», προσθέτοντας ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά στην Ευρώπη είναι «στρατηγικός στόχος» της ελληνικής πλευράς.
Το παράπονο Βούτσιτς
Από την πλευρά του ο Αλ. Βούτσιτς χαρακτήρισε την Ελλάδα τον «μεγαλύτερο και πιο ειλικρινή υποστηρικτή της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας», ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε παράπονα για τη στάση των Βρυξελλών και για τις αναστολές που εκδηλώνονται σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. «Κατανοούμε ότι η Ε.Ε. πολλές φορές δεν είναι ευχαριστημένη από εμάς, αλλά θα πρέπει να δηλώσω ότι περιμένουμε σαφή σημάδια που να ενθαρρύνουν την ευρωπαϊκή μας προοπτική» ανέφερε. Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης απηύθυνε χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας στο Σερβοελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το γεγονός της φιλοξενίας από τη Σερβία της έκθεσης Specialized Expo 2027, για το οποίο ταξίδεψε στο Βελιγράδι η ελληνική επιχειρηματική αποστολή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας