«Το γεγονός ότι προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρά διαφορετικές απόψεις σε συγκεκριμένα θέματα» απαντούν διπλωματικές στις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σχετικά με τα F-35.
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που ρωτήθηκαν από την ΕΡΤ, σχολίασαν πως «αποδίδουμε έμφαση σε ζητήματα αμοιβαία επωφελή αλλά δεν αναιρούμε τις βασικές μας θέσεις. Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και στην Διακήρυξη των Αθηνών».
Σε χθεσινή συνέντευξή του ο Φιντάν ισχυρίστηκε ότι «προσπαθούμε να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα» λέγοντας ότι «αφού ο πρόεδρός μας ήρθε ξανά στην εξουσία, με μεγάλη λαϊκή υποστήριξη, ελήφθη μια απόφαση μαζί με τον Μητσοτάκη: Ας προωθήσουμε τις σχέσεις μας».
Αναφέρθηκε στα «χρόνια ζητήματα μεταξύ μας, κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ζητήματα που αφορούν τους εξοπλισμούς, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.ο.κ.» για να προσθέσει πως «εδώ μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα από με μία νέα οπτική γωνία. Έχουμε μία αναζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μιλάμε πολύ για αυτό με τον ομόλογό μου. Και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνούν στη μείωση της στρατιωτικής έντασης. Από αυτή την άποψη, η συμφωνία αυτή πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής».
Για την πώληση των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. ανέφερε πως «η παράδοση των F-35 προβλέπεται μετά το 2030. Τι θα συμβεί μέχρι τότε; Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες; Φυσικά, είναι απαραίτητο να το παρακολουθούμε αυτό». O ίδιος σημείωσε πως η χώρα του, πριν από την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35 δεν ήταν μόνο πελάτες του F-35, αλλά και ένας από τους εταίρους στην κατασκευή του. Για την των F-16 από τις ΗΠΑ, είπε ότι ο τουρκικός στόλος έπρεπε να ανανεωθεί προσθέτοντας ότι «με τη σχετική διαδικασία για τη Σουηδία λάβαμε τα σχετικά μέτρα».
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του ο Φιντάν γνωστοποίησε πως η Άγκυρα συμφώνησε να προμηθεύσει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο, την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της «διαδικασίας εξομάλυνσης» στις σχέσεις των δύο χωρών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας