Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ταγίπ Ερντογάν
(Presidency Press Service via AP, Pool)

Τα ενεργειακά σχέδια Ερντογάν μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα

Σε μέρος από τα σχέδιά του σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στον χώρο της ενέργειας, αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά το ταξίδι του στην Ελλάδα και τις επαφές που είχε. 

Σε δηλώσεις που έκανε εν πτήσει προς τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο Ερντογάν ουσιαστικά μίλησε για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω μιας προσέγγισης win-win και με επίλυση των τυχόν επιμέρους διαφορών  μέσω συνομιλιών. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Τούρκος ηγέτης –σύμφωνα με το Anadolu– δήλωσε με νόημα ότι οι εντάσεις για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αμφότερες της χώρες. «Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε εργατικοί στην αναζήτηση ευκαιριών και στη δημιουργία δυνατοτήτων που ωφελούν τις χώρες μας». Σημείωσε επίσης ότι όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, «είναι δυνατή η χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη κατανομή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε το έδαφος για αυτό, να δημιουργήσουμε ακριβείς οδικούς χάρτες και να αποφύγουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε προκλήσεις».

Δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει να παραβιαστούν τα δικαιώματά της. 

Παράλληλα, πρότεινε την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και στην πυρηνική ενέργεια: «Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη» στη βόρεια Τουρκία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, υπενθύμισε τα σχέδια της Τουρκίας με τη Μόσχα για την εγκατάσταση στην Ανατολική Θράκη ενός κέντρου διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

«Να κλείσουμε τη σελίδα» για τις αερομαχίες

Αναφερόμενος στις "αερομαχίες", όπως το είπε, στο Αιγαίο, δήλωσε «ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Τουρκία, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη.

«Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας» ανέφερε.

► To θέμα της Τουρκίας δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Αντίθετα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (την Τρίτη) για το θέμα της διεύρυνσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα ενεργειακά σχέδια Ερντογάν μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας