ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην ΑΓΚΥΡΑ
Την πρόθεσή τους οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να περάσουν σε μια νέα θετική φάση, χωρίς όμως αυταπάτες και βάζοντας τον πήχη χαμηλά, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησής τους στην Αγκυρα. Κοινή επισήμανση και των δύο η ανάγκη για την επανέναρξη ενός εποικοδομητικού και ειλικρινούς διαλόγου, καθώς αυτό αποτελεί κοινή επιδίωξη των ηγετών των δύο χωρών, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
«Στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν να ξαναπιάσουν το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να προωθήσουν τη μεταξύ μας συνεργασία και ανέθεσαν σε εμάς τους υπουργούς Εξωτερικών να αναλάβουμε την πολιτική καθοδήγηση της διαδικασίας αυτής».
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής καθοδήγησης παρουσιάστηκε χθες και ο οδικός χάρτης αλλά και το πρώτο χρονοδιάγραμμα αυτής της διαδικασίας. Πρόκειται ουσιαστικά για τρία στάδια που περιλαμβάνουν την εκκίνηση του πολιτικού διαλόγου στις 16 Οκτωβρίου με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Η επιλογή της κ. Παπαδοπούλου μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Πρόκειται για μια έμπειρη διπλωμάτισσα που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της οικογένειας Μητσοτάκη, καθώς διατηρεί στενές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ επίσης έχει διατελέσει διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Το δεύτερο στάδιο του οδικού χάρτη περιλαμβάνει την εφαρμογή και ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η συζήτηση των οποίων θα εκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Τέλος, αποφασίστηκε να ενταθεί και η προώθηση της θετικής ατζέντας υπό τον υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, για διμερή συνεργασία σε τομείς «χαμηλής» πολιτικής όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις στη γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία και η κλιματική κρίση.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ελληνας ΥΠΕΞ στάθηκε επισταμένως στην ανάγκη διατήρησης της περιφερειακής σταθερότητας, για την επίτευξη της οποίας είναι σημαντικό να διατηρηθεί ένα κλίμα ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, αποφεύγοντας την επιθετική ρητορική και τις μονομερείς ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επιχειρούμενη προσέγγιση.
«Αυτό θα συμβάλει ουσιωδώς στις διμερείς μας συζητήσεις. Είναι όμως αναγκαίο και για το μείζον αγαθό της ευημερίας μας» είπε. Ιδιαίτερη επιμονή επέδειξε και στην αναγκαιότητα διατήρησης ενός απευθείας διαύλου επικοινωνίας που θα επιτρέπει την αποκλιμάκωση τυχόν κρίσεων και τη θέσπιση γερών βάσεων για τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμη, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να εξελιχθούν επί τη βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς η μία να εμπλέκεται στα εσωτερικά της άλλης.
Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν έκανε και αυτός με τη σειρά του λόγο για μια νέα και θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συνάντησή του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη «καρποφόρα». «Κάναμε διευρυμένη αξιολόγηση των σχέσεών μας. Μετά από δύο εβδομάδες, οι Ερντογάν και Μητσοτάκης θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, επανέλαβε την πάγια τουρκική θέση της αρχής του δίκαιου διαμοιρασμού.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε τις γνωστές, όπως είπε, θέσεις της Τουρκίας για τον ρόλο των εγγυήσεων. Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας. «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο». Με τον Γ. Γεραπετρίτη να αντιτείνει την ανάγκη καταπολέμησης από κοινού των κυκλωμάτων των διακινητών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν και οι δύο στη διατήρηση του αφηγήματος που θέλει τους δύο άνδρες να αναπτύσσουν και εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις που ίσως βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί ένα πιο παραγωγικό πλαίσιο στον επικείμενο διάλογο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Χακάν Φιντάν χαρακτήρισε τον Γ. Γεραπετρίτη επίλεκτο ακαδημαϊκό, νομικό και γραφειοκράτη, αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα, με τον Ελληνα ΥΠΕΞ να ανταποδίδει την οικειότητα αποκαλώντας τον «φίλε Χακάν».
«Να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν» ήταν η βασική προτροπή του Γ. Γεραπετρίτη στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, κάνοντας λόγο για ιστορική ευκαιρία που βαραίνει και τις δύο πλευρές με μεγάλη ευθύνη.
Τέλος, συζητήθηκαν ακόμη η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι περιφερειακές εξελίξεις ενώ ορίστηκε για το τέλος του χρόνου η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου των δύο χωρών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας