Η περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου στο οικονομικό πεδίο, αλλά και η εμβάθυνση της πολιτικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. Πέραν των σχεδίων ηλεκτρικής διασύνδεσης και γενικότερα κοινής ενεργειακής πολιτικής, στις διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, αλλά και οι υπουργοί Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου και έθεσαν τους αιγυπτιακούς σχεδιασμούς, συζητήθηκαν και άλλοι τομείς στους οποίους υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας.
Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από τη σύντομη, αλλά παραγωγική, όπως τη χαρακτήρισε, συνάντηση με τον πρόεδρο Αλ Σίσι: «Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς και ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δίνοντας μήνυμα ότι οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις δεν είναι ανταγωνιστικές με τις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις. Οι διπλωματικές σχέσεις Καΐρου-Αγκύρας έχουν αποκατασταθεί, όμως οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν γεφυρωθεί.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project, το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ε.Ε.», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε επίσης σε δύο άλλες πτυχές οικονομικής συνεργασίας που ετέθησαν από την ελληνική πλευρά: Η παρουσία ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στην Αίγυπτο και η αύξηση των εποχικών εργατών από την Αίγυπτο που μπορούν να εργαστούν στην Ελλάδα.
Όλα τα θέματα διμερούς συνεργασίας συμφωνήθηκε να προωθηθούν με αμοιβαία καλή διάθεση και να επανεξεταστούν σε μία μελλοντική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (των υπουργικών συμβουλίου των δύο χωρών) στις αρχές του 2024. Θα προηγηθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Αθήνας, το Συμβούλιο με την Κύπρο και το Συμβούλιο με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Σίσι για τη συνδρομή αιγυπτιακών ελικοπτέρων στις μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου στην Ελλάδα, όπως και ο Ν. Δένδιας τον ομόλογό του, στρατηγό Μ. Ζάκι.
Στις συνομιλίες ετέθη βεβαίως το θέμα της Λιβύης, το οποίο ουσιαστικά παραμένει στάσιμο τόσο ως προς το πολιτικό ζήτημα της χώρας όσο και στις διμερείς σχέσεις με Αίγυπτο και Ελλάδα. Οι προθέσεις της Τρίπολης ως προς τη διεξαγωγή εκλογών δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια ο ΟΗΕ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. πιέζουν για πολιτική διέξοδο. Και στο θέμα των ΑΟΖ η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει επιδιώξει απευθείας συνομιλίες με το Κάιρο (έχει κάνει αναφορά στον ΟΗΕ), καθώς η κυβέρνηση Σίσι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της μεταβατικής λιβυκής κυβέρνησης.
Ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Σ. Σούκρι συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Σουδάν, καθώς η Αίγυπτος είναι μία από τις χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων, αλλά και την κατάσταση στο Σαχέλ μετά το πραξικόπημα και στον Νίγηρα. Την προηγούμενη μέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας