Η αναγγελία της έναρξης ερευνών για φυσικό αέριο στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου αιφνιδίασε την Αγκυρα, που σχεδίαζε μια νέα θεαματική κίνηση με τη λιβυκή κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στα τέλη του μήνα. Η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και ο απόπλους του σεισμογραφικού «Sanco Swift» χθες, μετά την έκδοση της σχετικής Navtex, έδειξαν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ότι η προετοιμασία ήταν άρτια σε όλα τα επίπεδα και το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στα αποτελέσματα των σεισμογραφικών ερευνών.
Επίσημες αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά δεν υπήρξαν, καθώς τα οικόπεδα διεξαγωγής ερευνών βρίσκονται στην οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ έτσι όπως συμφωνήθηκε με την Ιταλία και δεν έχουν επαφή με τις περιοχές του περιβόητου τουρκολιβυκού μνημονίου. Η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ExxonMobil (στην κοινοπραξία συμμετέχει και η Hellenic Energy με μειοψηφικό ποσοστό) είχε δρομολογηθεί στις αρχές του καλοκαιριού μετά την παρουσίαση του προγράμματος της ΕΔΕΥ στις ΗΠΑ.
Ο Κ. Μητσοτάκης, από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου όπου μίλησε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, αναφέρθηκε στην εκκρεμότητα με τη Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ, κάτι που προϋποθέτει ουσιαστικά την ακύρωση του μνημονίου της χώρας με την Τουρκία. Μια τέτοια κίνηση όμως θεωρείται απίθανη από την πλευρά της μεταβατικής κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, που έχει επενδύσει στην Αγκυρα και κωφεύει στις δηλώσεις ακόμη και του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε.
Τα μηνύματα του Καΐρου
Ηχηρά ήταν επίσης τα μηνύματα του Καΐρου τα οποία, όμως, ο πρωθυπουργός της Λιβύης αγνοεί και το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψει στην Τουρκία να αρχίσει άμεσα έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης, στο τμήμα της αυθαίρετης λιβυκής ΑΟΖ που καταχράται την ελληνική δυνητική ΑΟΖ. Με βάση το δεύτερο μνημόνιο, του περασμένου Οκτωβρίου, η Τουρκία έχει αυτή τη δυνατότητα.
Αναφερόμενος στο ερευνητικό πρόγραμμα της τουρκικής κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων TPAO, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φ. Ντονμέζ, δήλωσε χθες ότι «σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε με την Τρίπολη στις έρευνες και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές» και η ΤΡΑΟ έχει στείλει ομάδα ειδικών στη Λιβύη.
Μέρος της αυθαίρετης λιβυκής ΑΟΖ τέμνεται νοτιοανατολικά της Κρήτης με τις ΑΟΖ που οριοθέτησαν Ελλάδα και Αίγυπτος, εκεί τα πράγματα καθίστανται εξόχως δύσκολα για τη μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει διαμηνυθεί με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση Σίσι. Και στην περίπτωση που επιλεγεί σημείο εκτός της αιγυπτιακής ΑΟΖ αλλά εντός της δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, θα υπάρξει αντίδραση της Ελλάδας καθώς θα πρόκειται για έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και από τη Λιβύη.
Παρά ταύτα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, και στις χθεσινές του δηλώσεις επέμεινε ότι «έχει κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ η τουρκική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (το μνημόνιο με τη Λιβύη και η μονομερής χάραξη απέναντι στην Κύπρο) και στο πεδίο και στο τραπέζι αποτρέψαμε εννέα (9) απόπειρες παραβίασης του διδύμου Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων».
O N. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Σέρβο ομόλογό του Ι. Ντάσιτς τόνισε ότι δεν είναι η Ελλάδα που προκαλεί την ένταση και πρόσθεσε ότι η χώρα μας «τάσσεται πάντα υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με μία βασική αρχή, τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας