Με κάθε τρόπο προσπαθεί να καλλιεργήσει η Αγκυρα κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με δηλώσεις του Τ. Ερντογάν αλλά και αυθαίρετες ενέργειες στο Αιγαίο με την αποστολή ερευνητικών σκαφών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε ότι γι’ αυτόν «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει» και, αφού κατέταξε την Ελλάδα στις χώρες που δεν είναι φιλικές, αναφέρθηκε στην ακύρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που επρόκειτο να συνεδριάσει το φθινόπωρο, λέγοντας ότι η ακύρωση είναι μήνυμα προς την Ελλάδα «να συμμαζευτεί».
Στη μακρά συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του από το Αζερμπαϊτζάν στην Κωνσταντινούπολη, ο Τ. Ερντογάν επανέλαβε όλα όσα είχε πει και την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, για την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και την ομιλία στο Κογκρέσο, αφήνοντας και πάλι αιχμές κατά των ΗΠΑ, αφενός για τη στάση που τηρούν έναντι της Αγκυρας με τα εξοπλιστικά και τους Κούρδους της Συρίας και αφετέρου για το επίπεδο των σχέσεων με την Αθήνα.
Στο ερώτημα γιατί χρησιμοποιεί προσωπικές αναφορές, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι έτσι πολιτεύεται και πρόσθεσε πως στην άτυπη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στις 13 Μαρτίου συμφώνησε με τον Κ. Μητσοτάκη «να μην ανακατέψουμε τρίτους, χώρες ή πρόσωπα, αλλά αυτός πήγε και είπε όσα είπε στην Ουάσινγκτον». Συνεπώς, κατά τον πρόεδρο της Τουρκίας, «δεν μπορούμε να έχουμε φιλικές σχέσεις».
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας στις αμερικανικές βάσεις και την ελληνο-αμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, λέγοντας ότι «είναι ψέματα πως οι βάσεις είναι εναντίον της Ρωσίας». Συσχετίζοντας τις σχέσεις με Ελλάδα και ΗΠΑ και το αίτημα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η Τουρκία εμμένει στην άρνησή της, διότι «και οι δύο υποψήφιες χώρες, αλλά ιδίως η Σουηδία, υποστηρίζουν τους τρομοκράτες του ΡΚΚ».
Εκτός από τις κατηγορίες περί υποστήριξης «των τρομοκρατών του PKK και του YPG από τις σκανδιναβικές χώρες», όμως, αυτή τη φορά ανέφερε και άλλες χώρες, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στέλνουν φορτηγά με όπλα προς τους τρομοκράτες παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας για τον κίνδυνο που συνιστούν αυτές οι οργανώσεις PKK, YPD, YPG».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Β. Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστούν. Για την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο προανήγγειλε νέες έρευνες, στα σημεία, όπως είπε, για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Η Τουρκία, μία ημέρα μετά τη λήξη της Navtex για το ερευνητικό «Yunus» στο Βόρειο Αιγαίο, έβγαλε νέα Navtex με ισχύ έως τις 14 Ιουνίου για το ερευνητικό «TSG Cesme» για το κεντρικό Αιγαίο, στην περιοχή μεταξύ Λέσβου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου, για την οποία την αρμοδιότητα αναγγελιών και την ευθύνη επιτήρησης έχει η Ελλάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας