Mε προκλήσεις ελεγχόμενης έντασης και εργαλείο τις Navtex για έρευνες και ασκήσεις, επιχειρεί η Αγκυρα να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ στο διπλωματικό επίπεδο αναμένεται τον Οκτώβριο ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών και των πολιτικών διαβουλεύσεων.
Το περασμένο τριήμερο η Τουρκία παρέλειψε να εκδώσει αντι-Navtex στην ελληνική Navtex από 24 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες για το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης, όπου προ δεκαημέρου τουρκική φρεγάτα έφτασε σε απόσταση 10 ν.μ. από το νησί.
Προχώρησε όμως σε έκδοση άλλης Navtex για έρευνες του τουρκικού σκάφους Bilim-2 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου με διάρκεια έως τις 8 Οκτωβρίου. Και αυτή η περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ΑΟΖ έτσι όπως οριοθετήθηκε με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, την οποία η Αγκυρα επιμένει να θεωρεί ανυπόστατη, επικαλούμενη το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Το τουρκικό ερευνητικό, σύμφωνα με την αναγγελία, θα κάνει ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες και όχι έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα.
Η κυπριακή ΑΟΖ
Το Nautical Geo, που είναι μισθωμένο από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στο πλαίσιο του σχεδιασμού χάραξης του αγωγού EastMed, πρόκειται να συνεχίσει τις έρευνες ανατολικότερα, με κατεύθυνση προς την κυπριακή ΑΟΖ, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών και τον επόμενο μήνα. Πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα φανεί τις επόμενες ημέρες με τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης είχε στη Νέα Υόρκη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ExxonMobil για τα σχέδια γεωτρήσεων της εταιρείας στο τεμάχιο 10.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυπριακής κυβέρνησης, η έναρξη των εργασιών είχε τοποθετηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ωστόσο οι τελευταίες εκτιμήσεις από τη Λευκωσία ανέφεραν ότι ενδεχομένως να υπάρξει μικρή καθυστέρηση. Μετά τη συνάντηση στη Ν. Υόρκη δεν έγιναν ανακοινώσεις, εντούτοις από τη Λευκωσία έγινε σαφές ότι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Στην περίπτωση αυτή η Τουρκία έχει απειλήσει σε όλους τους τόνους ότι θα προχωρήσει και αυτή σε δικές τις έρευνες και γεωτρητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ακόμη και στα οικόπεδα που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε διεθνείς κοινοπραξίες.
Νέες συνομιλίες
Σήμερα στη Νέα Υόρκη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Ε. Τατάρ, για την έναρξη ενός νέου γύρου συνομιλιών, με την τουρκοκυπριακή πλευρά όμως να επιμένει στην αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας για να προσέλθει, κάτι που βεβαίως δεν μπορεί να αποδεχτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Α. Γκουτέρες είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκη όπως και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χωρίς όμως να διακρίνεται για την ώρα μία διαδικασία αποδεκτή από την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας