Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου πως πάντα εκτιμά και θέλει «να κάνει ειλικρινείς συζητήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς» | AP Photo/Burhan Ozbilici

Η υφαλοκρηπίδα στη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου

Κοινή επιθυμία Ελλάδας και Τουρκίας είναι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, και στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν σε επανέναρξη διερευνητικών διαπραγματεύσεων για την υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στόχος των δύο χωρών είναι «να λύσουμε τα ζητήματα του Αιγαίου και να πέσουν οι εντάσεις και οι αμφισβητήσεις γύρω από τον χαρακτήρα σειράς περιοχών».

Όπως εξήγησε, συμφώνησαν «να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις, που αφορούν την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και να συνεχίσουμε τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπου ήδη έχουμε μία επιτυχία θα έλεγα». Επίσης δήλωσε πως ήδη συμφώνησαν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη θαλάσσια ασφάλεια, που περιλαμβάνουνει 9 τεχνικές πλευρές.

Ευκαιρία για το Κυπριακό

Ο υπουργός είπε επίσης ότι πλέον υπάρχει μια ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό. «Είναι μια ευκαιρία», είπε, «ένα ανοιχτό παράθυρο, που συνηθίζουν να λένε οι Αμερικανοί. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, των μικρών μειονοτήτων που υπάρχουν στο νησί και να αποκατασταθεί η Κύπρος ως ένα κράτος ανεξάρτητο, κυρίαρχο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φιλικές σχέσεις προς όλους και πριν από όλα βέβαια προς την Τουρκία και την Ελλάδα». Όπως τόνισε, αυτό που όλοι θέλουν είναι «μία Κύπρος, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, που να διασφαλίζει όμως το μέλλον και την αίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι είναι κύριοι φίλοι της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με όλους τους τρόπους και θέλει να διευκολύνει τη διαπραγμάτευση που κάνει η κυπριακή κυβέρνηση. «Θέλουμε το Κυπριακό να λυθεί, αλλά να λυθεί με σωστό τρόπο. Δεν θέλουμε κανείς να επιβάλλει ή να πιέζει έξωθεν τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Κύπρο». Χαρακτήρισε «καλή ευκαιρία» την εκλογή του κ. Ακιντζί, διότι είναι «άνθρωπος που κρατάει ακόμα, αυτά τα στοιχεία που λέγαμε παλιά της “κυπριακής συνείδησης”».

Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως δέχθηκε και θα φέρει στην Αθήνα πρόσκληση για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία και ανταπέδωσε με πρόσκληση προς τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου «στην Αθήνα, αλλά και σε ένα από τα πολλά όμορφα ελληνικά νησιά».

Όπως τόνισε, η εμπιστοσύνη που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο χώρες «έκανε ένα άπλετο βήμα στο μέλλον, μπροστά» και «η επίσκεψη του κ. Τσίπρα θα είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα». Επίσης χαρακτήρισε τις δύο χώρες «τυχερές που έχουν αυτούς τους πρωθυπουργούς. Ανοιχτοί στα καινούργια και στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Τα προβλήματα υπάρχουν και πρέπει να παλέψουμε να τα λύσουμε».

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως βρίσκεται στην Άγκυρα «σαν φίλος που εργάζεται, πάνω από 25 χρόνια για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της φιλίας και του διεθνούς δικαίου» και πως πάντα εκτιμά και θέλει «να κάνει ειλικρινείς συζητήσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς». Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση πως η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ θα είναι μία εξαιρετικά καλή διοργάνωση, όπως ήταν και η διοργάνωση της επίσκεψής του.

Ελλάδα-Τουρκία, παράγοντες σταθερότητας

Ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε τις ανησυχίες του για την αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο, που, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών «είναι μέσα σε ένα τρίγωνο, Ουκρανία, Λιβύη, Μέση Ανατολή». «Η Ελλάδα και η Τουρκία», τόνισε, «είναι δύο παράγοντες σταθερότητας σ’ αυτήν την περιοχή» και στη συνάντηση αντάλλαξαν «πρώτες σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να θεσμοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητά τους».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, όπως ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1999 στο Τάμπερε και αποφασίστηκε στο Ελσίνκι την ίδια χρονιά. «Η Ελλάδα δεν έχει “ναι μεν αλλά” για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας» επισήμανε και συνέχισε: «Θέλουμε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλουμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία. Θέλουμε μία Τουρκία που θα υιοθετήσει όλους τους κανόνες και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θέλουμε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που να αναγνωρίζει τον πλούτο του τουρκικού λαού σε πολιτισμό, σε παραδόσεις, σε εμπνεύσεις, σε διεισδυτικότητα και σε πολιτική σκέψη».

Περαιτέρω συνεργασία

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η περαιτέρω οικονομική συνεργασία, αλλά και το θέμα της μετανάστευσης, που επηρεάζει και τις δύο χώρες. Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως όσον αφορά τη μετανάστευση και την αντιμετώπισή της, συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των δύο χωρών να συνεργαστούν και να διαμορφώσουν μια αυστηρή νομοθεσία και νομολογία στο ζήτημα.

Επίσης, μια επιτροπή θα επανεξετάσει και θα ελέγξει την πορεία όλων των συμφωνιών που υπήρξαν στις δύο συναντήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και πως υπάρχουν σκέψεις να διαμορφωθεί μια τεχνική ομάδα που θα μελετήσει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, όπως δίκτυα υποδομών, οικονομικές σχέσεις και συνεργασία. Αυτά, όπως εξήγησε «αποτελούν θεμελιακή βάση για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, όχι μόνο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά και σ’ όλα τα Βαλκάνια».

Ξηρός και τρομοκρατία

Ο Νίκος Κοτζιάς δέχθηκε ερωτήσεις και σχετικά με το DHKP-C, την τρομοκρατία και τον Σάββα Ξηρό. Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον τουρκικό λαό και είπε πως «είμαστε πάντα στη διάθεση της Τουρκίας αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάτι». Επίσης, δήλωσε πως ακριβώς επειδή έρχεται από την Αριστερά, νιώθει «βαθιά εχθρότητα απέναντι στην τρομοκρατία». Για τον λόγο αυτό, παρακάλεσε τον συνάδερφό του υπουργό να εκφράσει για άλλη μια φορά στις οικογένειες των θανόντων τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον πόνο τους, «ο οποίος ποτέ δεν ξεπερνιέται».

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σάββας Ξηρός δεν θα κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, αρνείται να κάνει αίτηση. Ωστόσο επισήμανε πως ο νόμος ήταν «προϊόν νομοθετικής διαδικασίας που έλαβε υπόψη του 11 καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ» και «ανταποκρίνεται στις αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Αυτό είναι το πλαίσιό του».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η υφαλοκρηπίδα στη συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας