Μία ημέρα μετά το ιστορικό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τοποθετήθηκε τόσο για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, όσο και για τον αντίκτυπο που έχουν αυτές στη πολιτική ζωή της Ελλάδας. Αναφορά στον Πάνο Καμμένο και στη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας.
Καταρχάς ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Δευτέρας, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σπουδαιότητα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, σημειώνοντας ότι δεν αποτελεί νομικό όρο ή προϋπόθεση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Λαμβάνοντας το «ναι» στο δημοψήφισμα ως στήριξη στον Ζόραν Ζάεφ, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέβασε τα ποσοστά του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Μάλιστα εκτίμησε ότι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Ζάεφ πιθανότατα θα είναι ο νικητής.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο υπουργός προέβλεψε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει τον ερχόμενο Μάρτιο στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση - και σε κάθε περίπτωση, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ.
Χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «συμφωνία - πρότυπο», προϊόν μίας «σοβαρής διαπραγμάτευσης» από μία «σοβαρή κυβέρνηση». Μίας «κυβέρνηση των λύσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, έριξε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση που έχει κρατήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως τόνισε, η αντιπολίτευση αποτελεί «φορέα προβλημάτων», ενώ επανέλαβε ότι με τα εθνικά συμφέροντα δεν πρέπει να «κάνουμε παιχνιδάκια». Μάλιστα, κάλεσε τους βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν κατά συνείδηση όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έλθει προς κύρωση στη Βουλή.
Τέλος, απέρριψε τα περί διγλωσσίας στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο Πάνος Καμμένος μιλά ως αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων και δεν είναι αυτός που συνδιαμορφώνει την εξωτερική πολική της χώρας:
Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες... Εξωτερική πολιτική κάνει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας