Το Βερολίνο επιμένει πως νομικώς δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το Μνημόνιο. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει αίτηση για παράταση του προγράμματος, με προοπτική -λένε στη γερμανική πρωτεύουσα- να το ολοκληρώσει.
Η «Εφ.Συν.» ζήτησε χθες από τον Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εξηγήσει το γιατί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απέρριψε την ελληνική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης προτού ακόμη δει το κείμενο. Οπως απάντησε ο κ. Γέγκερ, «ο κ. Σόιμπλε δεν απέρριψε την ελληνική πρόταση, απλά υπενθύμισε τις γραμμές που έθεσε το Γιούρογκρουπ την περασμένη Δευτέρα. Και οι γραμμές που έχουν τεθεί -μέσω του κ. Ντάισελμπλουμ- στην Ελλάδα είναι οι εξής: η Ελλάδα πρέπει να αιτηθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος με την προοπτική να το ολοκληρώσει. Δεν θα πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Νέα μέτρα θα αποφασίζονται μετά από συνεννόηση με τους «θεσμούς». Πρέπει η Ελλάδα να δεσμευτεί για αποπληρωμή των δανείων και μάλιστα προς όλους τους δανειστές. Και τέλος, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τους «θεσμούς»».
Οπως εξηγεί ο κ. Γέγκερ, δεν υπάρχει καμιά νομική βάση στον διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και Μνημονίου. Επίσης, πρόσθεσε πως η ελληνική αίτηση παράτασης θα πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί από τους «θεσμούς» και κατόπιν τα μέλη του Γιούρογκρουπ θα αποφασίσουν αν αξίζει τον κόπο να συγκληθεί έκτακτο Γιούρογκρουπ.
Ο ίδιος είπε πως δεν θα γίνουν δεκτές προτάσεις για χρηματοδοτική γέφυρα.
Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξηγούν πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα έχει άμεσες συνέπειες στη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές, καθώς -όπως έχει συμφωνηθεί- η αποπληρωμή του ελληνικού δανείου αρχίζει από το 2020 και πάει σε βάθος τριακονταετίας. Αντίθετα, η Ελλάδα θα υποστεί άμεσες συνέπειες.
Η θέση Γιούνκερ
Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Βίρτσαφτς Βόχε», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, είπε ότι «είναι αυτονόητο πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις έναντι των Ευρωπαίων και διεθνών εταίρων της. Αυτή η δέσμευση πρέπει να αποτελεί τη βάση κάθε νέας συμφωνίας».
Ο Γιούνκερ τόνισε πως «εργάζομαι μαζί με τον Ντάισελμπλουμ ώστε να επιτευχθεί παράταση για να γεφυρωθεί ο χρόνος έως το καλοκαίρι. Μέχρι τότε, πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση σε ένα νέο αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής πρόσθεσε πως από τη μέχρι τώρα εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, «δεν υπάρχει αρκετή εμπειρία».
Μιλώντας στο «Στερν», ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απάντησε σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε η καγκελάριος να επισκεφτεί την Ελλάδα. Οπως ανέφερε: «Γιατί όχι; Είμαστε γνωστοί για τη φιλοξενία μας. Οι πόρτες είναι ανοιχτές». Ενώ για την περίπτωση να αναζητήσει η Ελλάδα αλλού χρηματοδοτικές πηγές, είπε πως «για την ώρα έχουμε μια ευρωπαϊκή λύση στο μυαλό μας. Είμαστε μια χώρα της ευρωζώνης. Θα ήταν λάθος να θέσουμε σε κίνδυνο αυτήν την πολιτική ένωση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας