Οι πρώτες γνωριμίες είναι πάντοτε λίγο αμήχανες, ακόμα και όταν διακυβεύονται ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης με τους υπόλοιπους εταίρους της. Η συνεδρίαση του Eurogroup, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ακολούθησε αυτόν τον κανόνα, αν και δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει κοινή ανακοίνωση.
Οι τοποθετήσεις των εταίρων στην αίθουσα του κτιρίου LEX δεν είχαν εντάσεις, γεγονός στο οποίο φαίνεται να συνέβαλε η «τριχοτόμηση» των υπουργών Οικονομικών έναντι της Ελλάδας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται ότι κρατούσε τα «ηνία» στη σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, απευθυνόμενος δε στην ελληνική αποστολή, είπε πως «πρέπει να «κλείσετε» το προηγούμενο πρόγραμμα, να περάσετε την αξιολόγηση και μετά προχωράμε».
Στην ίδια «γραμμή» με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συντάσσονταν οι γνωστοί «συνοδοιπόροι» της Γερμανίας στην υπεράσπιση της ακραίας λιτότητας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητούσε μάλιστα διαρκώς διευκρινίσεις για τα όσα έλεγε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την παρουσίαση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι πιο «άτεγκτοι» ΥΠΟΙΚ προέρχονταν όμως από την Ανατολική Ευρώπη, καθώς έδιναν την εντύπωση της «τυφλής υποταγής» στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα. «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αν δεν κάνετε περικοπή των δαπανών» φέρεται να είπε υπουργός από χώρα της Βαλτικής, με την ελληνική αντιπροσωπεία να καλείται να εξηγήσει το αδιέξοδο των κοινωνικών περικοπών.
Στο «γκρουπ» των υποστηρικτών της τακτικής της γερμανικής λιτότητας εντάχθηκαν όμως και οι πολιτικοί της φίλοι στην ευρωπαϊκή «περιφέρεια». Οι υπουργοί της Ισπανίας και της Ιρλανδίας κάθονταν δίπλα στην ελληνική αντιπροσωπεία και, μαζί με τον Πορτογάλο ΥΠΟΙΚ, ανέπτυξαν επί της ουσίας την ίδια επιχειρηματολογία.
«Μια αλλαγή για την Ελλάδα θα δώσει “σήμα” ότι τα δικά μας μνημόνια είναι λάθος» φέρεται να ήταν η κοινή φράση που χρησιμοποίησαν και οι τρεις συντηρητικοί υπουργοί στις τοποθετήσεις τους, δείχνοντας ότι περισσότερο ενδιαφέρονται για την πολιτική τους «ευζωία» παρά για την εξεύρεση λύσης.
Αυτοί που βρίσκονταν σε σαφώς διαφορετικό κλίμα από τους υπόλοιπους ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ο μεν Μισέλ Σαπέν επισήμανε ότι «έχουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη λαϊκή εντολή στην Ελλάδα που δόθηκε σε μια νέα κυβέρνηση. Εχουμε και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το προηγούμενο πρόγραμμα. Πρέπει να συμβιβάσουμε αυτά τα δύο δεδομένα». Ο δε Πιερ Κάρλο Πάντοαν έθεσε το ερώτημα «Τι θέλουμε για την Ελλάδα;». Και στην τοποθέτησή του απάντησε ότι «θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει στην ευρωζώνη με έμφαση στην ανάπτυξη. Και πρέπει να βρούμε τους τρόπους να το πετύχουμε».
Το πιο ενδιαφέρον «παιχνίδι» φαίνεται να παίχτηκε όμως στη διαδικασία της κατάρτισης της κοινής ανακοίνωσης, η οποία, ως γνωστόν, «ναυάγησε». Η αρχική διατύπωση για την Ελλάδα μιλούσε για «επέκταση και τροποποίηση», όροι οι οποίοι δεν ικανοποίησαν την ελληνική αποστολή, αλλά αποτελούσαν μια ένδειξη ότι σημειώνεται πρόοδος.
Τη διατύπωση αυτή απέρριψε όμως έντονα ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποχώρησε λίγο μετά. Υστερα άρχισαν τα «βάλε - βγάλε» από τους επιτελείς του Eurogroup σε σαφώς «αρνητική» τροχιά, χωρίς καμία δημόσια παρέμβαση των Ελλήνων αξιωματούχων, και παρουσιάστηκε η διατύπωση περί αναγκαιότητας για «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Οι Γιάνης Βαρουφάκης και Γιάννης Δραγασάκης, όταν είδαν την τελική πρόταση, αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για μια αρνητική εκδοχή που δεν μπορούσαν να δεχτούν. Τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα, του διάβασαν ολόκληρη την ανακοίνωση και είπαν στον πρωθυπουργό ότι το προσχέδιο «δεν είναι καλό». Ο πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί τους και έτσι η Ελλάδα αρνήθηκε να συνυπογράψει το προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας