Με διαφορετικό τρόπο επιχειρούν να αξιοποιήσουν στο γεωπολιτικό παιχνίδι Ρωσία και Γερμανία τη στάση δυσαρέσκειας που εξέφρασε η νέα ελληνική κυβέρνηση με αφορμή την ανακοίνωση της Ε.Ε. για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι έκανε λόγο για «μάθημα δημοκρατίας προς τις Βρυξέλλες», ενώ παρόμοιο είναι το κλίμα σε όλο τον ρωσικό Τύπο.
«Οι Ελληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων» γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο RBK (RosBusinessConsulting), ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναδεικνύει την άποψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι θα πρέπει «να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».
Ο επικεφαλής της έδρας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Νικολάι Καβέσνικοφ, με δήλωσή του, εκτιμά στην ίδια έρευνα του ΡΙΑ-Νόβοστι ότι η αρχική σκληρή δήλωση της ελληνικής πλευράς εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής, «που συμπεριλαμβάνει τη διατύπωση θέσεων με αρκετή οξύτητα, με πρόταση ορισμένου “παζαριού” γι’ αυτές τις θέσεις», πολύ περισσότερο που «τώρα για την Ελλάδα οι σχέσεις με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά είναι το κεντρικό θέμα».
Το θέμα, από άλλη οπτική βέβαια, απασχολεί και τον γερμανικό Τύπο.
«Η νέα κυβέρνηση στρέφεται κατά των κυρώσεων», είναι ο τίτλος της γερμανικής FAZ, στην οποία επισημαίνεται ότι μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. υπάρχει ήδη ένταση και αυτή δεν αφορά καν το χρέος. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από τις απειλές της Ε.Ε. προς τη Ρωσία» αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Μια πιθανή απομάκρυνση της Ελλάδας από την κοινή γραμμή της Ε.Ε. τη βλέπει με ανησυχία ο αρμόδιος της γερμανικής κυβέρνησης για τη Ρωσία, Γκέρνοτ Ερλερ. Η ενότητα ήταν μέχρι τώρα η μόνη δύναμη της Ε.Ε., δήλωσε στο ARD. «Επιχειρήθηκε επανειλημμένα από τη Μόσχα να μπει σφήνα σε αυτή την ενότητα και θα ήταν τώρα κρίμα εάν (η ενότητα) έφτανε στο τέλος με την εκλογή του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο κ. Ερλερ, σημειώνοντας πάντως ότι οι πραγματικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας