Το πώς θα διαλυθεί η διάχυτη «αριστερή μελαγχολία», την οποία ανέφερε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην ομιλία του, δανειζόμενος τη φράση του Βάλτερ Μπένγιαμιν, έμοιαζε να είναι ο βασικός στόχος της πανελλαδικής σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στην «Αθηναΐδα».
Οσον αφορά τις αποφάσεις, το Σχέδιο Προγράμματος που ενεκρίθη θα εμπλουτιστεί την αρμόδια επιτροπή, και οι αλλαγές θα τεθούν υπό την κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. Παρομοίως οι εκλογικές λίστες, όταν σχηματιστούν, θα πρέπει να υπερψηφιστούν από το ίδιο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση που ανήκε στον Θοδωρή Δρίτσα και υιοθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι περισσότερες τοποθετήσεις των συμμετεχόντων διακατέχονταν από «ενδοσκόπηση» για το τι πήγε καλά και τι «στραβά» τους προηγούμενους επτά μήνες, αλλά και το πώς θα πορευτεί το κόμμα στην προεκλογική περίοδο και την «επόμενη μέρα» ως κυβέρνηση, υπό τη «βαριά σκιά» του τρίτου μνημονίου.
«Ηταν απαραίτητο να γίνει αυτή η κατάθεση ψυχής και συνείδησης, γιατί αυτό μας επιτρέπει τώρα να τελειώσουμε την περίοδο του πένθους», είπε άλλωστε ο Κώστας Δουζίνας. «Στον πόλεμο, ή συνεχίζεις να πολεμάς ή αποστρατεύεσαι, ενδιάμεση θέση δεν υπάρχει», ήταν η επισήμανση του Αριστείδη Μπαλτά. «Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά σε όσους είναι απογοητευμένοι», επισήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης και, αναφερόμενος στη νεολαία, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απομάκρυνση ενός ριζοσπαστικού κομματιού της.
Οι «53+»
Επρόκειτο για μια διαδικασία που είχε όμως και ένα νέο στοιχείο: την οριοθέτηση των στελεχών των «53+», που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρενέβησαν με κείμενό τους οργανωμένα στη συζήτηση. Ανέφεραν ότι πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στη συγκρότηση κυβέρνησης με κόμματα που το πρόγραμμά τους είναι ασύμβατο με το δικό του πρόγραμμα». Επισήμαναν, άλλωστε, ότι «χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο, που δεν το είχαμε».
Εψεξαν το γεγονός ότι δεν διεξήχθη το έκτακτο συνέδριο, υπογραμμίζοντας ότι «τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της» και έβαλαν κατά της Λαϊκής Ενότητας, σημειώνοντας ότι τα στελέχη της «έβλαψαν ένα κύριο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη θεσμοθετημένη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων». Και έκαναν σαφές ότι «χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των στελεχών που συμμετείχαν στους «53+». «Δεν είμαστε χειροκροτητές, ούτε παντός καιρού. Είμαστε εδώ όσο η Αριστερά είναι εδώ, ζητά συγγνώμη, κάνει αυτοκριτική, αλλάζει, στέκεται στο πλάι των αδικημένων» είπε ο Πάνος Λάμπρου, ο οποίος έθεσε και «κόκκινες γραμμές»: «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συνεργασίες με τα κόμματα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και σε πρόγραμμα από το οποίο θα απουσιάζει σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο. Δεν θα δεχθούμε υποψηφιότητες που μας προσβάλλουν. Δεν θα μείνουμε απαθείς στην απαξίωση του κόμματος στις συλλογικές διαδικασίες», είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο δε Θοδωρής Δρίτσας επέμεινε λέγοντας: «Δεν θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν πρέπει να φύγει». «Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει χωρίς καμία διαδικασία, ούτε στο κόμμα ψηφίζουμε ούτε στις οργανώσεις», παρατήρησε η Βασιλική Κατριβάνου.
Οι «σκιές» που είχαν δημιουργηθεί γύρω από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αναφορικά με το αν θα κατέλθουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, διαλύθηκαν στη διάρκεια της Πανελλαδικής Σύσκεψης. «Μαζί με σας και μαζί με τον Αλέξη θα δώσουμε όλοι τη μάχη και θα πάμε όλοι μπροστά», είπε ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι «αν δεν είμαστε αριστεροί που εμπνέουμε, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης. Συλλογικά θα δώσουμε τη μάχη απομόνωσης του Μνημονίου».
Ο δε Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε ότι «αυτό τον αγώνα θα τον δώσουμε όλοι μαζι» και «η κυβέρνηση της Αριστεράς θα προκύψει ισχυρότερη». Προσέθεσε ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για να πατήσει ισχυρά στα πόδια της η κυβέρνηση είναι το ίδιο το κόμμα» και συμπλήρωσε ότι «είμαστε αναγκασμένοι να αναστοχαστούμε όχι μόνο για να ξεπεράσουμε την αριστερή μελαγχολία, αλλά και για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη γνώση και αποφαστικότητα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας