Τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργούν πολλές συγκλίσεις, αλλά και αποκλίσεις μεταξύ των κομμάτων που διεκδικούν την είσοδό τους στη νέα Βουλή, σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Ο δρόμος της περιστολής, της κατάργησης και της καταπάτησης δικαιωμάτων, ειδικά των ευάλωτων ομάδων, ήταν κυρίαρχη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης στο νομοθετικό της έργο. Ειδικά, αν θυμηθούμε τις περίφημες «μπαλτάκειες» οδηγίες, τις τροπολογίες και τα βιαστικά νομοσχέδια των θερινών τμημάτων.
Ενώπιον των εκλογών, οι ψηφοφόροι δικαιούνται να μάθουν αναλυτικά τις απόψεις των κομμάτων για όλα αυτά που πρέπει να διατηρηθούν ή να αλλάξουν. Ειδικά, όταν τον τελευταίο καιρό έγιναν πολλά βήματα προς τα πίσω σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του κράτους δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευρωπαϊκές οδηγίες έγιναν στην καλύτερη περίπτωση ένας νόμος χωρίς εφαρμογή και στη χειρότερη πετάχτηκαν στα σκουπίδια, ενώ η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στόχος μας είναι να πληροφορηθούν οι αναγνώστες και οι πολίτες πώς δεσμεύεται προσωπικά ο κάθε ερωτώμενος, αλλά και το κόμμα του να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, είτε εισάγοντας τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις είτε καταργώντας νόμους που απομάκρυναν τη χώρα μας από τα βασικά κεκτημένα του κράτους δικαίου.
Απευθύναμε το ερώτημα σε στελέχη κομμάτων και υποψήφιους βουλευτές που έχουν παρουσία και δράση σε παρόμοια ζητήματα και ζητήσαμε να τοποθετηθούν σε έξι ερωτήματα, αλλά και να μας δώσουν ένα μικρό σχόλιο για ό,τι ορίζουν ως προτεραιότητα σε προσωπικό επίπεδο. Δυστυχώς, το φορτωμένο πρόγραμμα του Γ. Κουμουτσάκου (Ν.Δ.) δεν του έδωσε τη δυνατότητα να ανταποκριθεί, αν και ο ίδιος -όπως τόνισε στην «Εφ.Συν.»- το ήθελε. Ο λόγος που επιλέξαμε τον κ. Κουμουτσάκο ήταν το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στην τελευταία Βουλή και επομένως δεν έφερε το βάρος της υπερψήφισης όλων των περιοριστικών για τα δικαιώματα πρόσφατων νόμων.
Να διευκρινίσουμε ότι η παρουσίαση των θέσεων γίνεται κατά σειρά κατάταξης των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Τελευταίο παρουσιάζεται το νεοσύστατο -και μη καταγεγραμμένο εκλογικά- Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του Γ. Παπανδρέου.
Τα ερωτήματα
1. Συμφωνείτε ή όχι με την ανάγκη επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια έτσι, ώστε να συμμορφωθεί η χώρα μας με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα; Θα στηρίξετε την επέκταση του πολιτικού γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια;
2. Ο νόμος για την ιθαγένεια καταργήθηκε αφήνοντας στον αέρα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς;
3. Να καταργηθεί ή όχι η επ’ αόριστον κράτηση μεταναστών (πέρα από το 18μηνο); Ποια η γνώμη σας για τα κέντρα κράτησης, τα στρατόπεδα, αλλά ακόμα και τα κρατητήρια για μετανάστες ή και πρόσφυγες, που δεν διώκονται για ποινικό αδίκημα;
4. Να καταργηθεί ή όχι η υγειονομική διάταξη στιγματισμού των οροθετικών γυναικών, γνωστή ως διάταξη Λοβέρδου (ΥΓ39Α);
5. Να καταργηθεί ή όχι ο «κουκουλονόμος» και ειδικά οι αυθαίρετες και «τυφλές» συλλήψεις στη διάρκεια κινητοποιήσεων;
6. Να καταργηθούν ή όχι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας (Γ Τύπου) με ειδικό καθεστώς απομόνωσης και περιορισμού δικαιωμάτων, και μάλιστα με «οδηγό» το αδίκημα και όχι την επικινδυνότητα του κρατουμένου;
Οι απαντήσεις
Βασιλική Κατριβάνου υποψήφια βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ
«Κοινωνικό δίχτυ προστασίας από την επομένη των εκλογών»
«Οταν το πουλόβερ των δικαιωμάτων αρχίζει και ξηλώνεται, δεν σταματάει: αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα της πρόσφατης έκθεσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την Ελλάδα της κρίσης. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει αναλυτικές δεσμεύσεις για τους αδύναμους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο, φτιάχνοντας ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας, το οποίο ξεκινά από την επόμενη μέρα της εκλογικής νίκης, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Ευρώπη».
1. Συμφωνώ και προσωπικά θα το παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις. Και τα δύο είναι προτεραιότητά μας και περιλαμβάνονται στις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου, και μάλιστα χωρίς αστερίσκους που αφορούν την πορεία άλλων μεγεθών.
2. Το βασικό κριτήριο είναι ότι το παιδί που βρίσκεται ριζωμένο στην ελληνική επικράτεια, είτε εξαιτίας της γέννησης είτε εξαιτίας της εκπαίδευσής του, δικαιούται και πρέπει να είναι πολίτης. Οι διατάξεις του «νόμου Ραγκούση» είναι μια σωστή μίνιμουμ βάση
3. Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας απάνθρωπος φαύλος κύκλος που αναπαράγει στο διηνεκές την κράτηση, ακυρώνοντας το κράτος δικαίου. Θα καταργήσουμε τη διοικητική κράτηση (και φυσικά την επ’ αόριστον) και τα κέντρα κράτησης. Τα σχέδιά μας: πρώτες δομές υποδοχής και ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Γι’ αυτές τις δομές υπάρχουν αδιάθετα ευρωπαϊκά κονδύλια.
4. Ασφαλώς! Αν δεν καταργήσουμε ούτε αυτήν, τότε τι θα κάνουμε; Μ’ αυτή τη ρύθμιση πιάσαμε πάτο ως χώρα, κάναμε ό,τι πιο ποταπό μπορούσαμε απέναντι στους πιο δυστυχείς.
5. Το νομικά επιλήψιμο είναι οι παράνομες πράξεις, όχι ο ρουχισμός των ανθρώπων ή τα μέτρα προστασίας τους από τα χημικά. Ακόμα και στις διαρρήξεις δεν ποινικοποιούνται, λ.χ. τα γάντια! Ο «κουκουλονόμος», για τους λόγους που λέτε, θα καταργηθεί.
6. Κατάργηση! Η μόνη σχέση αυτών των φυλακών με την ασφάλεια είναι το όνομά τους. Δεν σχετίζονται με την ασφάλεια, αλλά με την εξόντωση των κρατουμένων και την περιστολή των δικαιωμάτων, εντός και εκτός φυλακής. Σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, η εκδίκηση δεν ονομάζεται σωφρονισμός.
Βασίλης Χρονόπουλος τομεάρχης ΠΑΣΟΚ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
«Γενικευμένη απειλή η άνοδος της Ακροδεξιάς»
«Ισως η ιεράρχηση να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όταν μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα. Ομως η άνοδος της Ακροδεξιάς συνοψίζει μια γενικευμένη απειλή που δεν πρέπει να αγνοούμε. Δεν είναι απλά η εκλογική επιρροή και κάποιες έδρες στο Κοινοβούλιο ή η διεθνής μας εικόνα. Είναι ότι με την επιρροή που έχει στις νεότερες ηλικίες μοιάζει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή».
1. Η άποψη του κόμματος είναι καταγεγραμμένη. Ανεξάρτητα από την απόφαση του ΕΔΑΔ, πριν και μετά από αυτήν, τάσσεται υπέρ της άμεσης ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα για ομόφυλα ζευγάρια.
2. Ο νόμος 3838 ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2010. Η προώθηση ρύθμισης για τη δεύτερη γενιά αμέσως μετά τις εκλογές πρέπει να αποτελέσει δέσμευση όλων των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Το πρόσφατο νομοσχέδιο, που δεν κατάφερε να φτάσει στη Βουλή λόγω της προκήρυξης των εκλογών, είναι μια καλή βάση για συζήτηση.
3. Η εφαρμογή του νόμου 3907/11 είναι η απάντηση και στα δύο ερωτήματα. Οσον αφορά την υποδοχή και ένταξη προσφύγων θα πρόσθετα ότι η αλληλεγγύη των πολιτών θα πρέπει να είναι έμπρακτη και όχι διακηρυκτική και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν.
4. Η προσωπική μου άποψη, που γνωρίζω ότι βρίσκει σύμφωνα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η υγειονομική διάταξη 39Α πρέπει να καταργηθεί.
5. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετο στον «κουκουλονόμο» από την πρώτη στιγμή. Η εφαρμογή του δεν προσέφερε τίποτα. Αντίθετα δημιούργησε σκιές σε διάφορες περιπτώσεις. Θα πρέπει να καταργηθεί.
6. Πρόκειται για πολύ πρόσφατα ψηφισμένο νόμο. Με παρεμβάσεις μας υπήρξαν πολλές βελτιώσεις στο αρχικό σχέδιο. Η ανάγκη για φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι πραγματική. Η εφαρμογή του νόμου θα δείξει αν χρειάζονται βελτιώσεις.
Ζωή Αποστολοπούλου υποψήφια βουλευτής Β΄ Αθηνών, Το Ποτάμι
«Ανοχή διαφορετικότητας και αξιοκρατία»
«Ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης υπονομεύει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευνοεί τις διακρίσεις. Κρίσιμα ζητήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο προσανατολισμός της παιδείας μας στην ανοχή της διαφορετικότητας και το ζήτημα της αξιοκρατίας. Το να παίρνεις ό,τι αξίζεις, ακόμη και όταν διαφέρεις, είναι ένα δικαίωμα που έχει ξεχαστεί στη σημερινή Ελλάδα εξαιτίας του πελατειακού συστήματος, από το οποίο είναι πια ανάγκη να απαλλαγούμε».
1. Λάβαμε εξ αρχής σαφέστατη θέση υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αν το αυτονόητο αυτό δικαίωμα δεν καταστεί συλλογική συνείδηση, η ελληνική κοινωνία δύσκολα θα προχωρήσει στην υιοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
2. Στην πλειονότητά τους, οι ευρωπαϊκές χώρες απονέμουν ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στο έδαφός τους και ακολούθησαν την παιδεία τους. Θέλουμε μια ανοιχτή κοινωνία για όσους υιοθετούν τις βασικές της αρχές.
3. Η σημερινή κατάσταση στα κέντρα κράτησης είναι ένα τεράστιο πλήγμα για κάθε σύγχρονο κράτος. Η λύση, όμως, μπορεί να δοθεί μόνο με την ανάληψη ευθυνών από το σύνολο των κρατών της Ε.Ε.
4. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υψίστης σημασίας, αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών δεν ήταν ούτε το μόνο ούτε το έσχατο μέσο που είχε στη διάθεσή του το κράτος για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και για τον λόγο αυτό θεωρώ απολύτως άστοχη την υιοθέτησή του.
5. Η λύση δεν δίνεται με πιο αυστηρές ποινές που στηρίζονται σε αμφίβολης συνταγματικότητας διατάξεις, αλλά με την ορθή εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, τόσο από την αστυνομία με επαγγελματισμό όσο και από συνειδητοποιημένους διαδηλωτές.
6. Η κατάταξη των κρατουμένων με βάση την επικινδυνότητα του καταδικασμένου μπορεί να είναι μία κατεύθυνση, δεν πρέπει όμως να οδηγεί σε δημιουργία φυλακών-γκέτο, όπου το στοιχείο του σωφρονισμού θα έρχεται σε δεύτερη μοίρα.
Γιάννης Γκιόκας υποψήφιος βουλευτής Αττικής, ΚΚΕ
«Ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης»
«Το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο της Ε.Ε., που εφαρμόζεται από κυβερνήσεις και κόμματα της Ε.Ε. και το οποίο θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα στο όνομα της αντιμετώπισης του «εξτρεμισμού» ή των λεγόμενων «ασύμμετρων» απειλών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σχεδιαζόμενος συνδικαλιστικός νόμος, αλλά και άλλοι νόμοι που προωθούν τον αντικομμουνισμό, την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης, των ριζοσπαστικών ιδεών».
1. Οπου εφαρμόστηκε το σύμφωνο συμβίωσης, άνοιξε ο δρόμος και για την υιοθεσία παιδιών. Εμείς δεν συμφωνούμε. Η σεξουαλική επιλογή, η συμβίωση είναι ατομική-ιδιωτική υπόθεση, η οικογένεια όμως είναι βασικά θεσμός προστασίας των παιδιών που προκύπτουν από τη συμβίωση του άνδρα και της γυναίκας.
2. Ολα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα πρέπει να έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τα Ελληνόπουλα. Με την ενηλικίωση, να μπορούν να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς όρους.
3. Κατάργηση της διοικητικής κράτησης. Δημιουργία προσωρινών και ανοιχτών χώρων υποδοχής, ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες. Κατάργηση και απειθαρχία στον Κανονισμό «Δουβλίνο».
4. Πρόκειται για διασυρμό και ευθεία προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το υπαρκτό πρόβλημα των τοξικοεξαρτημένων οροθετικών ιερόδουλων απαιτεί προληπτικά προγράμματα, στεγνά προγράμματα απεξάρτησης και να σταματήσει η εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση της γενετήσιας λειτουργίας.
5. Εχουμε καταψηφίσει όλο το αυταρχικό, κατασταλτικό οπλοστάσιο και τις πρακτικές που στοχεύουν στην τρομοκράτηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και την ποινικοποίηση των αγώνων.
6. Ζητήσαμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και την κατάργηση των συγκεκριμένων φυλακών. Η δημιουργία τους δεν έχει καμία σχέση με τους σκοπούς που οφείλει να υπηρετεί το σωφρονιστικό σύστημα, κυρίως τον σκοπό της κοινωνικής επανένταξης.
Μαρίνα Χρυσοβελώνη υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας, ΑΝ.ΕΛΛ.
«Στέγη για αστέγους, απαγόρευση πλειστηριασμών»
«Η στέγαση των χιλιάδων αστέγων είναι για τους ΑΝ.ΕΛΛ. κορυφαία προτεραιότητα. Εξίσου σημαντική είναι και η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τους οποίους απελευθέρωσε η απερχόμενη κυβέρνηση. Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια υπέρ των τραπεζών που θα οδηγήσει πολλές χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο, αν δεν την ακυρώσουν με την ψήφο τους οι πολίτες στις 25 Ιανουαρίου».
1. Η κορυφαία και κατεπείγουσα προτεραιότητα των ΑΝ.ΕΛΛ. στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι να σταματήσει η μνημονιακή καταστροφή που πλήττει εκατομμύρια συμπολίτες μας. Εκεί θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, καθήκον μας είναι να εστιάσουμε άμεσα σ’ αυτήν και όχι σε ειδικές ομάδες πίεσης.
2. Κατά προτεραιότητα απόδοση ιθαγένειας στους ομογενείς. Για τους αλλογενείς πρέπει να ισχύσουν αυστηρές προϋποθέσεις πολιτογράφησης που να τεκμηριώνουν την κοινωνική και πολιτισμική προσαρμογή τους στην Ελλάδα.
3. Δεν είναι πρόσφυγες όλοι οι λαθρομετανάστες. Υπάρχουν αλλοδαποί που θέλουν να εισέλθουν λάθρα στη χώρα για ένα πλήθος λόγων. Είναι απολύτως απαραίτητη η ύπαρξη κέντρων αλλοδαπών που θα κάνουν αυτόν τον διαχωρισμό με κατάλληλο προσωπικό και υποδομές.
4. Ηταν μια αθλιότητα που στην πραγματικότητα είχε καθαρά ακροδεξιά πολιτική στόχευση. Στηρίζουμε την προαγωγή της προσωπικής υπευθυνότητας με στόχο την αποφυγή της μετάδοσης παρόμοιων νοσημάτων και λέμε όχι στη διαπόμπευση των ασθενών.
5. Η συσσωρευμένη εμπειρία από την εφαρμογή του νόμου πρέπει να μας οδηγήσει στην επανεξέταση της αποτελεσματικότητάς του.
6. Διαχωρισμός κρατουμένων με όρους επικινδυνότητας. Δεν πρέπει να συνυπάρχουν στις ίδιες φυλακές άνθρωποι που καταδικάστηκαν για βαρύτατα κακουργήματα μαζί με μικροαπατεώνες.
Μαρία Γιαννακάκη υποψήφια βουλευτής Β΄ Πειραιά, ΔΗΜΑΡ-Πράσινοι
«Υπεράσπιση ευπαθών ομάδων και μειονοτήτων»
«Σε μια περίοδο που τα ανθρώπινα δικαιώματα δοκιμάζονται, δεν είναι δόκιμο να απομονώσουμε ένα ζήτημα. Οι εξελίξεις επιβάλλουν, περισσότερο από ποτέ, την ενεργοποίηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων ομάδων και μειονοτήτων. Ομως, και με την ιδιότητα της γενικής εισηγήτριας κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν μπορώ να μη σταθώ στην άνοδο των ακροδεξιών και ναζιστικών μορφωμάτων σε όλη την Ευρώπη. Οποιος συνδέει την άνοδο του νεοναζισμού μόνο με την οικονομική κρίση, διαπράττει πολιτικό σφάλμα».
1. Κατηγορηματικά συμφωνούμε. Είναι ένα θέμα εσωτερικού δικαίου και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται αντικείμενο διακρίσεων ανάμεσα στους πολίτες.
2. Ο νόμος για την ιθαγένεια ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια να ρυθμιστούν τα θέματα που προέκυψαν από την εγκατάσταση αλλοδαπών στη χώρα μας. Η μετά από πολλές αντιδράσεις και πιέσεις απόφαση του ΣτΕ ήταν ενταγμένη σε μια «αμυντική πολιτική» και τροφοδοτείται από την απουσία ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής. Αντιστοιχείται με αντιλήψεις που διεκδικούν τον λαό ως άθροισμα των πολιτών με «κοινή καταγωγή αίματος» και όχι ως έκφραση της δυναμικής των πολιτών.
3. Η παράταση της διοικητικής κράτησης είναι παράνομη και έχει ήδη προσβληθεί με αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων, αλλά και ενώσεις αστυνομικών, δεδομένων των άθλιων συνθηκών. Τα κέντρα φιλοξενίας έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι άμεση ανάγκη να τερματιστεί η άνευ διακρίσεων, συστηματική και παρατεταμένη κράτηση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.
4. Η διαπόμπευση ανθρώπων είναι προσβολή για ένα κράτος δικαίου. Η περίφημη διάταξη Λοβέρδου προσβάλλει βάναυσα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η προστασία των «θυμάτων» μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους. Πρέπει να καταργηθεί άμεσα.
5. Η ποινικοποίηση της κουκούλας πέραν του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του μέτρου, της κατάχρησης από αστυνομικές δυνάμεις και της αναποτελεσματικότητας, άγγιξε πολλές φορές ακόμα και τα όρια της φαιδρότητας. Η δημοκρατία δεν φορά κουκούλες ούτε αντιμετωπίζει τη βία με κριτήρια εμφάνισης. Η απάντηση στη βία είναι η ομόθυμη καταδίκη της.
6. Αυτές οι φυλακές δεν εκπληρώνουν τους σκοπούς του σωφρονισμού, ούτε τη λειτουργία της ποινής. Είναι ένα αυταρχικό και ταπεινωτικό μέτρο, που στερεί ουσιαστικά δικαιώματα από τους κρατουμένους και ουσιαστικά σημαίνει την απαρχή της δημιουργίας και της λειτουργίας «λευκών» κελιών που επιτάσσουν την πειθαρχία, την πλήρη ακινησία και συνθήκες εφάμιλλες του βασανισμού. Ο θεσμός δε των αδειών, που θέτει ως προϋπόθεση τη συμπεριφορά και όχι την ποινή, είναι κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού.
Χάρης Καστανίδης υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ΚΙΔΗΣΟ
«Να εστιάσουμε στον άνθρωπο»
«Το πλέον κρίσιμο σήμερα ζήτημα είναι η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που περιορίζει το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση και τις ίσες με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ευκαιρίες. Το δημιούργησε η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης και θα το αντιμετωπίσει μια διαφορετική οικονομική πολιτική που θα εστιάζει στον άνθρωπο».
1. Ασφαλώς συμφωνώ. Ως υπουργός Δικαιοσύνης είχα αναθέσει σε νομοπαρασκευαστική επιτροπή να διαμορφώσει θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι έτοιμο. Μένει να αποφασιστεί η προώθησή του στη Βουλή.
2. Τον νόμο Ραγκούση τον είχα ψηφίσει, γιατί θεωρούσα ότι είναι δίκαιος και απολύτως αναγκαίος. Εξακολουθώ να το πιστεύω. Ο νόμος αυτός πρέπει και πάλι να αποτελέσει τη βάση για την επανεξέταση του ζητήματος από τη νέα Βουλή.
3. Πιστεύω βαθύτατα ότι πρέπει να γίνει πιο γρήγορη και αποτελεσματική στη χώρα μας η διαδικασία αναγνώρισης της ιδιότητας των αλλοδαπών ως προσφύγων, ώστε να απολαμβάνουν πια την ειδική προστασία που προσφέρεται σε αυτούς από τις Διεθνείς Συμβάσεις. Παράλληλα θα πρέπει η χώρα με διαρκή και πιεστικά διαβήματα προς τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της.
4. Tο εύκολο είναι να πει κανείς ότι θα καταργήσει τη διάταξη. Το δύσκολο είναι να διαμορφώσει και να εφαρμόσει μια πολιτική διαρκούς ενημέρωσης και πρόληψης –αυτό θα κάνουμε.
5. Ως υπουργός Δικαιοσύνης είχα συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και τον εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων. Στο σχέδιο, έτοιμο από τα τέλη του 2011, οι διατάξεις αυτές έχουν καταργηθεί.
6. Σκοπός των στερητικών της ελευθερίας ποινών είναι, πέραν της τιμωρίας, και η προετοιμασία επανένταξης στην κοινωνία που επιτυγχάνεται με τις άδειες και την υφ’ όρον απόλυση. Κανένας a priori αποκλεισμός από τα δικαιώματα αυτά δεν δικαιολογείται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας