Την ύπαρξη εναλλακτικών νομικών διεξόδων, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν οι 100.000 νέοι που γεννήθηκαν το 1997, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη με επείγουσα επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών. Όπως εξηγεί, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί είτε με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τις εφορευτικές Επιτροπές, ώστε οι νέοι εκλογείς να ψηφίσουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο.
Ο κίνδυνος να μην ψηφίσουν οι γεννηθέντες το 1997 οφείλεται σε μια κραυγαλέα νομοθετική ανακολουθία: το γεγονός ότι ενώ όλοι οι Ελληνες πολίτες αποκτούν δικαίωμα ψήφου την 1η Ιανουαρίου του έτους εντός του οποίου συμπληρώνουν την ηλικία των δεκαοκτώ, η εγγραφή κάθε νέας γενιάς εκλογέων στους οικείους καταλόγους διενεργείται «αυτεπάγγελτα από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου». Ο νομοθέτης φαίνεται να θεωρούσε αδύνατο να διενεργηθούν εκλογές κατά τους μήνες Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Με το παρόν καθεστώς, οι αρμόδιοι δήμοι βρίσκονται σε απόλυτη νομική αδυναμία να εγγράψουν εγκαίρως όσους ήδη από 1 Ιανουαρίου 2015 απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν.
Η πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη να τροποποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το άρθρο 10 § 1 π.δ. 26/2012, προκειμένου να επιτραπεί πέραν πάσης αμφισβητήσεως η επίμαχη εγγραφή ακόμη και κατά μήνα Ιανουάριο, έχει ως πλεονέκτημα ότι οι νέοι εκλογείς θα εμφανισθούν εγγεγραμμένοι σε επίσημο (γενικό ή ειδικό) εκλογικό κατάλογο. Βασικό μειονέκτημά της είναι το ενδεχόμενο τεχνικών προβλημάτων τα οποία θα μπορούσαν να παρακωλύσουν τη συμπλήρωση των γενικών καταλόγων (ή την εξ αρχής σύνταξη ειδικών) σε τόσο ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.
Όσον αφορά την πρόταση να παραγγελθεί με ρητή και σαφή εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών προς τις Εφορευτικές Επιτροπές η εφαρμογή ειδικά για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας της επικουρικής διαδικασίας του άρθρου 8 § 4-5 π.δ. 26/2012, σύμφωνα με το οποίο οι παραλειφθέντες εκλογείς ψηφίζουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο, πλεονέκτημα είναι η απλότητα. Ωστόσο η εφαρμογή της επαφίεται στις εφορευτικές επιτροπές, κάποιες θα μπορούσαν να διστάσουν ή να εγείρουν ερμηνευτικές αντιρρήσεις. Παρ' όλα αυτά λύσεις υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση, καθώς θα μπορούσε να οριστεί μόνο ένα εκλογικό τμήμα ανά δημοτικό διαμέρισμα όπου θα ψηφίζουν οι εκλογείς που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας