«Μην είμαστε μόνο καταναλωτές εξοπλισμών» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας στην ουσία στον πρωθυπουργό, που μίλησε νωρίτερα παρουσιάζοντας το νέο, παχυλό εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αξίας 25 δισ. ευρώ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας πως είναι ανάγκη να δοθεί ώθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και στην περαιτέρω έρευνα.
Όπως τόνισε στην αρχή της ομιλίας του, «η διεθνής κατάσταση μυρίζει μπαρούτι», αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, την πολεμική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, και τα ελληνοτουρκικά.
«Συζητάμε σήμερα για την αμυντική πολιτική της χώρας, την ώρα που ο κόσμος αλλάζει και η γηραιά ήπειρος βρίσκεται σε επικίνδυνο σταυροδρόμι», τόνισε.
Ενώ, στη συνέχεια σχολίασε με αιχμές την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει προσκολληθεί στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, την ίδια ώρα που «η Ευρώπη πληρώνει όλες τις αποτυχημένες γεωπολιτικές επιλογές» και οι ΗΠΑ «πληρώνουν τα σπασμένα τους, όχι την ασφάλεια της Ευρώπης», όπως είπε.
«Η Ευρώπη οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Δεν είναι δυνατόν το 78% του αμυντικού υλικού να προέρχεται από προμηθευτές εκτός Ευρώπης, να μην υπάρχει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινής στρατιωτικής δύναμης, να μην έχουμε ακόμη κοινές θέσεις στην εξωτερική πολιτική και σε ορισμένα ζητήματα βασικής σημασίας».
Σε άλλο σημείο ανέφερε «Λευκή Βίβλος και ρήτρα διαφυγής. Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλά για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μα δεν έχει σχέση αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας με αυτό που εμφανίζει η κυρία Φον ντερ Λάιεν. Ας είστε ειλικρινείς το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα. Αυτό η κυρία φον ντερ Λάιεν το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για άλλη μια φορά. Είναι κατώτερη των περιστάσεων για άλλη μια φορά. Για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις παραφωνίες άλλων κομμάτων, είχε πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι πραγματικές ανάγκες που έχει και η άμυνα, αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», σχολίασε.
«[…] Δηλαδή τι μας λένε; Δανειστείτε χαμηλότοκα με τυράκι τη ρήτρα διαφυγής. Ναι, αλλά εμείς που είμαστε μια χώρα με τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, διαχρονικά, με τεράστιο δημόσιο χρέος, μας βολεύει η αρχιτεκτονική της Λευκής Βίβλου σε σχέση με τον τόπο που προσεγγίζει το οικονομικό χαρακτήρα των εξοπλισμών; Σε καμία των περιπτώσεων. Τι θα κάνετε για αυτό στο Συμβούλιο; Η λύση είναι προφανώς να υπάρχουν για τις χώρες όπως στην Ελλάδα που έχουν ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος από αυτά τα προγράμματα τα εξοπλιστικά διαχρονικά, να έχουν εγγυήσεις και εγγυήσεις πρέπει να είναι επιδοτούμενα προγράμματα εξοπλιστικά[…]» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι «η Ένωση πρέπει να κλείσει οριστικά την πόρτα σε τρίτες χώρες που έχουν αναθεωρητικές προσανατολισμούς όπως η Τουρκία, όσον αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας με τις εταιρείες τους. Δεν επιτρέπεται με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων να χρηματοδοτήσουν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας. Αυτή είναι μια πατριωτική στάση για την οποία οφείλει να αγωνιστεί κάθε ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει ρητή απαγόρευση στις τελικές ευρωπαϊκές συμφωνίες».
«Η ενημέρωση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος γίνεται χωρίς να γνωρίζουμε το πλήρες πλαίσιο ατζέντας 2030. Χωρίς να έχει προηγηθεί οριστική κατάρτιση του τετραετούς και δεκαετούς προγραμματισμού, αλλά και με σαφή παραβίαση της βούλησης του νομοθέτη, αφού ενεργοποιήθηκαν μεγάλης αξίας προγράμματα κατ’ εξαίρεση[…] τόνισε ενώ εκτίμησε ότι «τεράστιος αριθμός αποστράτων επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας. Οι κρίσεις γίνονται ανά πάσα στιγμή και σχεδόν πάντα μετά από ψήφιση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρέθεσε και το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τα εξοπλιστικά, προτείνοντας:
- Μεγάλο ποσοστό παραγωγής να κατασκευάζεται εγχωρία
- Επένδυση στη στρατιωτική έρευνα
- Αναβάθμιση του ρόλου της ΕΛΚΑΚ
- Ενίσχυση του ρόλου της επιτροπής εξοπλισμών
- Ενισχυμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα κονδύλια που δαπανώνται
- Στήριξη έμψυχου δυναμικού
Όπως είπε, «δεν παίξαμε ποτέ με το θέμα των εξοπλισμών» ενώ ζήτησε να βρεθεί πεδίο συναίνεσης.
«Η Ελλάδα μπορεί να ακυρώσει στην πράξη οποιαδήποτε αμφισβήτησης της κυριαρχίας» ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «όπου υπάρχει δυνατότητα να εξαντλούμε κάθε περιθώριο εγχώριας παραγωγής».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας