Την παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη προτού ολοκληρωθεί η κακοστημένη φάρσα της προανακριτικής για το «μπάζωμα» στα Τέμπη ζήτησε η αντιπολίτευση, λίγες ώρες πριν από τη δεύτερη και, όπως όλα δείχνουν, προτελευταία συνεδρίασή της, που αποφασίστηκε στο παρά πέντε μόνο και μόνο για να τοποθετηθεί -κι αυτό μέσω υπομνήματος τελικά- ο Χρήστος Τριαντόπουλος.
Οπως έγινε γνωστό, στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων οι εκπρόσωποι των περισσότερων κομμάτων κάλεσαν τον πρόεδρο της Βουλής να ενεργήσει ώστε να εξελιχθούν οι εργασίες της επιτροπής όπως προβλέπει το Σύνταγμα - κι ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο κ. Κακλαμάνης απέρριψε το αίτημα απαντώντας πως δεν έχει δικαιοδοσία ως προς τη λειτουργία της προανακριτικής, ενώ ο ίδιος σε συνομιλία του στη συνέχεια με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς του (που όπως τόνισε δεν προβλέπεται από τον ΚτΒ) θα συνιστούσε λόγο ακυρότητας της διαδικασίας. Προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως στα καθήκοντά του ήταν να εκλέξει το προεδρείο και να κλείσει την πόρτα, ενώ σε δεύτερο χρόνο και με προθεσμία 15 ημερών από την παράδοση του πορίσματος να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες από τη συζήτηση στη διάσκεψη, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δ. Καλαματιανός δήλωσε πως οι βουλευτές και πρωτίστως ο πρόεδρος της Βουλής οφείλουν να υπερασπίζονται εμπράκτως το Σύνταγμα και τους νόμους -τονίζοντας πως καταστρατηγούνται βάναυσα από την κυβέρνηση-, ενώ επανέλαβε πως για να επιτελέσει το έργο της η προανακριτική, όπως οφείλει, προκειμένου να εκδώσει αιτιολογημένο πόρισμα πρέπει να τηρηθούν τα προβλεπόμενα για την προδικασία, να προηγηθούν δηλαδή οι ακροάσεις μαρτύρων και η εξέταση των εγγράφων και εν συνεχεία να καταθέσει ο εγκαλούμενος.
Βάσει των παραπάνω και κυρίως όσων σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν προβλέπονται -εκτός απροόπτου- εκπλήξεις στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής που να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος κατά την αντιπολίτευση θεωρείται «εντολοδόχος» για έκνομες ενέργειες στο πεδίο της σιδηροδρομικής τραγωδίας που οδήγησαν στην εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων, δεν αναμενόταν να εξηγηθεί αυτοπροσώπως για όλα τα εναντίον του στοιχεία, επιλέγοντας τη διαφυγή με υπόμνημα για να μην υποστεί τη βάσανο της πολύωρης εξέτασης από τα μέλη της προανακριτικής. Παρότι στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης βρίσκονται και τα διαδικαστικά (εξέταση μαρτύρων κ.λπ.), εκτιμάται ως περίπου βέβαιο πως το μόνο που θα ζητηθεί από τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης είναι να παραδώσουν τις εκθέσεις τους ώστε να εξεταστούν στην επόμενη (και μάλλον τελευταία) συνεδρίαση της επιτροπής. Η επόμενη πράξη της «απομίμησης» προανακριτικής που στήθηκε με ευθύνη του Μαξίμου θα διαδραματιστεί προσεχώς στην Ολομέλεια, όπου και θα συζητηθεί το ένα και μοναδικό, όπως φαίνεται, πόρισμα (;) της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, με κύκλους της αντιπολίτευσης να επιμένουν σε μεθοδεύσεις «απαλλαγής» του κ. Τριαντόπουλου προκειμένου να συντηρηθεί το κέλυφος προστασίας που σχηματίστηκε για έτερα κυβερνητικά στελέχη που τυχόν εμπλέκονται στην υπόθεση του «μπαζώματος» - με ιδιαίτερη προσήλωση βεβαίως στην κάλυψη των τυχόν ευθυνών του Κ. Αχ. Καραμανλή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας