Με ειρωνική διάθεση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Είμαι εντυπωσιασμένος ειλικρινά, γιατί βρήκατε λίγο χρόνο να ασχοληθείτε με κάτι το οποίο έχει τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον, ανάμεσα στις δημοκρατικές διαδικασίες για την κομματική εξουσία σας στον ΣΥΡΙΖΑ, τους εμφυλίους, τις ίντριγκες, και όλα αυτά τα οποία αποτελούν τους τελευταίους μήνες ένα καθεστώς για το κόμμα σας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος απευθυνόμενος στον υποψήφιο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνέχισε: «Εύχομαι κι ελπίζω να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό το σκηνικό, αν και πολύ αμφιβάλλω για το αν η παράταξη σας θα έχει ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση στο μέλλον».
Μάλιστα, τα σχόλια αυτά τα έκανε μερικές ώρες μετά την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, καταγγέλλοντας ωμή παρέμβαση στην εσωκομματική διαδικασία.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος αμφισβήτησε το «πραγματικό ενδιαφέρον» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της ερώτησης, τόνισε ότι αποτελεί σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσει ένα οργανωμένο και συνολικό σχέδιο γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, και την πολιτική της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της μείωσης των περιφερειακών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
Παράλληλα, παρουσιάζοντας σειρά μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για θέματα κόστους ζωής, είπε -μεταξύ άλλων- ότι «τώρα που μιλάμε, διεξάγεται ένας σαρωτικός έλεγχος στις 26 μεγαλύτερες εταιρίες και σε πάνω από 2.500 κωδικούς. Και προφανώς όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα και τα αντίστοιχα πρόστιμα. Και επειδή με ρωτήσατε για αυτό, και επειδή γράφονται και διαβάζω διάφορα, δεν είναι καθόλου τις προθέσεις μου, μα καθόλου, να πάρω πίσω αυτά τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα υπερασπίζομαι διότι απεδείχθη, στη δική μου θητεία των τεσσάρων μηνών, ότι έχουν πολύ σοβαρά αποτελέσματα».
Από την πλευρά του, ο κ. Φάμελλος είπε ότι «συζήτηση με ειρωνείες και υπεροψία δεν μπορεί να γίνει. Είπατε για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος σε κομματική εξουσία που μάλλον εσείς ξέρετε καλύτερα από μένα, διότι εσείς έχετε γυρίσει πολλές κομματικές πατρίδες, και ως εξουσία την αντιλαμβάνεστε. Εμείς ως Δημοκρατία το αντιλαμβανόμαστε. Εσείς πρέπει να κρυφτείτε για τον εαυτό σας. Αφήστε μας εμάς και δείτε τα δικά σας προβλήματα. [..] Ζήτησα να συζητήσουμε ένα πρόβλημα των πολιτών. Εάν ειρωνεύεστε τον ερωτώντα, ειρωνεύεστε τους πολίτες, που σήμερα που πήγα στην αγορά της Καλλιθέας, δεν ήταν στα μαγαζιά, επειδή δεν έχουν εισόδημα για να ψωνίσουν [..] Στους πολίτες μιλάμε κε υπουργέ, και όχι στον κομματικό σας καθρέφτη, που δεν ξέρω πια, τι χρώμα έχει ή πατρίδα».
Για την «αμφισβήτηση» Θεοδωρικάκου «ότι θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση» ο κ. Φάμελλος είπε ότι «δεν θέλετε να είμαστε, διότι σας κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Μπορώ να σας υποσχεθώ κάτι. Θα συνεχίσουμε να σας την κάνουμε κύριε Θεοδωρικάκο».
«Όσος καιρός και να περάσει, το ψέμα και η συκοφαντία είναι το DNA σας, είναι η ταυτότητά σας» ανταπάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε: «Δεν ειρωνεύτηκα κανέναν. Πολύ περισσότερο δεν θα μπορούσα να ειρωνευτώ την κοινωνία. Γιατί σε αυτή ανήκω και από αυτήν προέρχομαι. Έχω 31 χρόνια ένσημα, εκτός πολιτικής, στη ζωή μου. Έχω δουλέψει, έχω ξεκινήσει από το μηδέν, και δεν έχετε το δικαίωμα να λέτε σε έναν άνθρωπο, που το μόνο που έχει μάθει στη ζωή του είναι να εργάζεται 20 ώρες την ημέρα, ότι ειρωνεύεται και ότι έχει υπεροψία. Αλλά ο μόνος λόγος που το κάνετε είναι ότι είναι στοιχείο της ταυτότητάς σας. Δεν θα ξεφύγετε από ότι φαίνεται ποτέ από αυτή την ταυτότητα. Ψέμα και συκοφαντία. Πορευτείτε με αυτά, και θα πάτε πάρα πολύ καλά».
Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε μάλιστα ότι «επειδή προέρχομαι από την κοινωνία και δεν είμαι έρμαιο κανενός μηχανισμού, συνειδητοποίησα από τα νεανικά μου χρόνια ότι, υψηλότερη αξία στην ζωή του ανθρώπου είναι η ελευθερία. Ο βασικότερος λόγος που ανήκω στην παράταξη της ΝΔ είναι αυτός: Ότι πιστεύω ότι είναι η παράταξη που υπερασπίζεται όσο καμία άλλη την αξία της ελευθερίας, που δίπλα στην αξία του πατριωτισμού, είναι ότι πιο σοβαρό υπάρχει στη ζωή των ανθρώπων, αν θέλουμε οι κοινωνίες να πορεύονται μπροστά. Γι' αυτό είμαι με αυτή την παράταξη πολλά χρόνια τώρα, και νιώθω εξαιρετικά υπερήφανος. Και γι' αυτό το πρωί όταν κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη βλέπω την ταυτότητα της πλειονότητας των πολιτών του μέτρου και της λογικής, οι οποίες από το '15, και από το '19 κυβερνητικά, ναι, είμαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας