Στην «υπαρξιακή», όπως τη χαρακτήρισε, απειλή που δέχεται η χώρα από την Τουρκία επέμεινε εμφατικά ο Νίκος Δένδιας και από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).
«Αντιμετωπίζουμε υπαρξιακή απειλή. Οταν υπάρχει γειτονική χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας και αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες που αφορούν τον χαρακτηρισμό της μειονότητας, τότε απειλούνται και τα νομικά και τα γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας τονίζοντας ως επιτακτική την πλήρη ετοιμότητα της χώρας. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι…» υπογράμμισε, παρότι δεν παρέλειψε να καλωσορίσει τους «χαμηλούς τόνους» και το «καλύτερο κλίμα» με τη γείτονα.
Σημειώνεται πως ο ίδιος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είχε εκφράσει την προσωπική του αγωνία μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις αφήνοντας ανοιχτό απευκταίο ενδεχόμενο.
«Δεν έχουμε δυστυχώς την πολυτέλεια της ασφάλειας που έχουν οι υπόλοιπες δυτικές χώρες ή οι περισσότερες από αυτές. Δυστυχώς -λέω πάντα- μην έρθει η “κακιά η ώρα” αλλά μπορεί να έρθει και, βεβαίως, η “κακιά η ώρα” δεν θα προέλθει από τη Βόρεια Μακεδονία -το ποντίκι που βρυχάται τις τελευταίες μέρες-, θα προέλθει πιθανόν από μια χώρα με τετραπλάσιο πληθυσμό, με τετραπλάσιο ΑΕΠ, που σημαίνει ότι, εάν εμείς δεν αντιληφθούμε ότι πρέπει να είμαστε σε εκπληκτικά καλό επίπεδο, δεν θα τα καταφέρουμε και έχουμε όλοι μεγάλη ευθύνη απέναντι σ’ αυτό και με διακατέχει τεράστια αγωνία - δεν σας το έχω κρύψει…» είχε πει την περασμένη Παρασκευή, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Κατά τα λοιπά, χθες, αναφερόμενος στη σειρά των «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε πως στις αρχές του φθινοπώρου θα εισαχθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων που θα περιλαμβάνει και τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, ενώ ανακοίνωσε πως προσεχώς θα προγραμματιστεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών η συζήτηση για το πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών «Constellation», όπως και για το πρόγραμμα που αφορά τα F-35.
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε πως στην επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής θα ενημερώσει για τις συζητήσεις που διεξάγονται στο Γενικό Επιτελείο σχετικά με τη νέα γενιά υποβρυχίων, ζήτημα πάντως το οποίο δεν είναι ακόμη «ώριμο», όπως είπε. «Η Τουρκία έχει μπει σε μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεων – είναι προφανές ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε στα χρόνια της κρίσης» δήλωσε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως αναζητείται η μέση λύση και πως γίνονται μελέτες για την τέταρτη φρεγάτα όπως και για τις κορβέτες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας