Την εκτίμηση ότι αν είχε ολοκληρωθεί η επίμαχη σύμβαση 717 για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και «αν υπήρχε τηλεδιοίκηση, θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Μεταφορών την περίοδο 2009 - 2011 Δημήτρης Ρέππας καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη.
Ο κ. Ρέππας που υπήρξε υπουργός επί ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το δυστύχημα «δεν έχει κάποια συνάφεια με την περίοδο εκείνη».
Μεταξύ άλλων πάντως ανέφερε ότι η τρόικα ήθελε να βάλει «λουκέτο» στον σιδηρόδρομο, καθώς τον θεωρούσε δημοσιονομικά «βαρέλι χωρίς πάτο».
Κατά την εξέταση από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Κόκκαλη επέρριψε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη την ευθύνη για τη μη αποκατάσταση της τοπικής τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, η οποία είχε καταστραφεί μετά από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2019.
Παράλληλα επέκρινε και τα κριτήρια τοποθέτησης του μοιραίου σταθμάρχη, περιγράφοντας τα ως μη αξιοκρατικά, χωρίς όμως να επιρρίπτει την ευθύνη αποκλειστικά σε αυτόν.
Ο πρώην υπουργός σημείωσε επίσης την έλλειψη κι άλλων δικλείδων ασφαλείας, όπως ο επαρκής αριθμός προσωπικού και η παύση λειτουργίας του κέντρου παρακολούθησης κυκλοφορίας στην Καρόλου.
Ο κ. Ρέππας μίλησε ακόμα για «διαφθορά και κακοδιοίκηση στον ΟΣΕ», αλλά και για κλοπή καυσίμων και δολιοφθορά υλικού του ΟΣΕ, όπου συμμορίες δρούσαν σε συνεννόηση με στελέχη του οργανισμού για να «κανιβαλίσουν» το δίκτυο, πουλώντας τα προϊόντα χαλκού στην αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
Επιπλέον, ο πρώην υπουργός υπενθύμισε το έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με το οποίο η Αρχή προειδοποιούσε τον Κώστα Καραμανλή από τον Οκτώβριο του 2021 για την επικίνδυνη κατάσταση στον σιδηρόδρομο και το πως αυτό κατέληξε στον «κάλαθο των αχρήστων».
Ενόχληση κυβέρνησης
Η κατάθεση του κ. Ρέππα προκάλεσε δυσφορία στην κυβέρνηση και στη γαλάζια παράταξη γι΄αυτό και μέσω κύκλων της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής έσπευσαν να σχολιάσουν τα λεγόμενα του και να επιρρίψουν σε αυτόν και την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ευθύνες.
Έτσι, κύκλοι της πλειοψηφίας σχολίαζαν πως ο κ. Ρέππας «χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο, κατά την περίοδο 2009-2011, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, εμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με ευκολία κατηγόρησε την παρούσα κυβέρνηση για καθυστέρηση στην αποκατάσταση του κέντρου τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, “ξέχασε” όμως ότι ο ίδιος ως πολιτικός προϊστάμενος του ΟΣΕ δεν προχώρησε κανένα έργο για την προώθηση του συστήματος αυτού, ούτε “θυμήθηκε” ότι η παρούσα κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη σύμβαση 717, η υλοποίηση της οποίας εκκρεμούσε σχεδόν για μια δεκαετία».
Οι ίδιοι κύκλοι της πλειοψηφίας λένε ακόμη, ότι «με προκλητικό τρόπο, ο κ. Ρέππας υπερασπίστηκε με πάθος τη θητεία του και την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, αφήνοντας ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα γιατί δεν έκανε τίποτα ώστε να προωθήσει τα έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ της περιόδου 1985-2000, τα οποία δεν παραδόθηκαν, υποστηρίζοντας πως σε εκείνη την περίπτωση οι επεκτάσεις συμβάσεων ήταν δικαιολογημένες». Επίσης, ότι «παρά τη στάση άμυνας και επίθεσης του κ. Ρέππα, αποτελεί έμμεση ομολογία και παραδοχή των παραλείψεων η αναφορά του στη σύμβαση 112/2006 GSMR 2, που δεν ολοκληρώθηκε, καθώς ακυρώθηκε από τον τότε υπουργό λόγω της υπόθεσης Siemens, όπως και για τη σύμβαση 10004/2007/που έμεινε στον αέρα καθώς δεν υπήρχε η υποδομή».
Όπως αναφέρουν «ο αρχιτέκτονας την εξαθλίωσης του ΟΣΕ που μείωσε κατά 50% την περίοδο 2010-11 το προσωπικό σιδηροδρόμου, τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα, πάρα το γεγονός πως από 5.151 εργαζόμενους, ο Οργανισμός βρέθηκε με μόλις 2.350».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας