Στη διαδικασία συμμετείχαν 295 βουλευτές, με τις Κ.Ο. της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας να ψηφίζουν υπέρ της διάταξης Καιρίδη. Καταψήφισαν 32 βουλευτές από Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, ενώ εντοπίστηκε και ένα «παρών» από την ανεξάρτητη (προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας) Αρετή Παπαϊωάννου. Απουσίασαν από την ψηφοφορία πέντε βουλευτές (οι τρεις από τους Σπαρτιάτες), ανάμεσα στους οποίους ήταν η Ελενα Ακρίτα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης (λόγω ασθενείας) και ο Σταύρος Μιχαηλίδης από το ΠΑΣΟΚ.
Παρά τις αρχικές πληροφορίες που έλεγαν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα απείχε από τη διαδικασία που έγινε χθες νωρίς το απόγευμα, ήδη από το προηγούμενο βράδυ είχε γίνει γνωστό ότι θα εμφανιζόταν για να καταψηφίσει. Ο πρώην πρωθυπουργός μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας συνοδευόμενος από στενούς συνεργάτες του και τον βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, ενώ είχε σύντομες συνομιλίες με στελέχη της Ν.Δ., όπως τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη Δημήτρη Μαρκόπουλο.
«Ο,τι είχα χρέος να πω το είπα και όποιος θέλει να καταλάβει κατάλαβε…» έστειλε εξερχόμενος το μήνυμα στο Μαξίμου, απαντώντας στις ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών. Με την αρνητική ψήφο του στην τροπολογία για τους μετανάστες, ο κ. Σαμαράς «σφράγισε», σε πρώτη φάση, τις διαφωνίες του με κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά πως έπεται συνέχεια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγελθεί (π.χ. για τον γάμο και το δικαίωμα τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών) και έχει ευθέως αμφισβητήσει (όπως άλλωστε έχει πράξει και για τα ελληνοτουρκικά και για την επικύρωση από τη Βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία).
Ο απόηχος πάντως από τους τριγμούς που προκάλεσε στους κόλπους της γαλάζιας πτέρυγας η αντίδρασή του στην τροπολογία Καιρίδη και οι μετέπειτα χειρισμοί του Μαξίμου, έδωσαν αφορμή για νέα πυρά εναντίον της κυβέρνησης στη συζήτηση που είχε προηγηθεί της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, με Βορίδη και Γεωργιάδη να «ορκίζονται» στο αρραγές μέτωπο της κυβερνητικής παράταξης.
«Εχουμε επαρκή κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Ποιος κάνει κουμάντο στη Νέα Δημοκρατία;» ρώτησε, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα, ο Σωκράτης Φάμελλος. «Στη δική σας πτέρυγα δεν ισχύουν τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά; Γύρω γύρω Σάββατο και στη μέση ο Σαμαράς…» πρόσθεσε, σχολιάζοντας την εξαίρεση του πρώην πρωθυπουργού από την κομματική πειθαρχία, ενώ συνέχισε με αιχμηρό λόγο για την «παντοδυναμία» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην παράταξη.
«Εχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά για το τι θα συζητήσουμε με τη γειτονική χώρα, ή για τους μετανάστες… Δεν τολμάτε να φέρετε στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Β. Μακεδονία. Τόσο κοντά πόδια έχει πια;» διερωτήθηκε κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη πως έστελνε τον Αδωνη Γεωργιάδη αυτές τις ημέρες στη Βουλή για να «ηρεμήσει» το ακροδεξιό του ακροατήριο, με τον φόβο της απώλειας εκλογικής ύλης.
«Για το ποιος διοικεί τη Νέα Δημοκρατία, σε λίγο θα έχουμε την ψηφοφορία, θα την πάρετε την απάντηση…» αποκρίθηκε ο Μάκης Βορίδης. «Μπελάς είναι η δημοκρατία, κύριε Βορίδη, και για εσάς ακόμη περισσότερο… Μην απαντάτε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μην απαντάτε σ’ εμάς, το πρόβλημά σας δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημά σας είναι ο κ. Σαμαράς. Σ’ αυτόν να απαντήσετε!» αντιγύρισε ο Σωκράτης Φάμελλος, προκαλώντας ταυτόχρονα νέο παραλήρημα από τον Αδωνη Γεωργιάδη.
«Εμείς είμαστε αγαπημένη οικογένεια, δεν είμαστε σαν κι εσάς!» είπε ο υπουργός Εργασίας, πλέκοντας επιπροσθέτως, για ακόμη μία φορά, το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού της Νέας Δημοκρατίας. «Ο Σαμαράς κατάφερε –μαζί με τον Βενιζέλο, δεν λέω– να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, να μειώσει την ανεργία, με έναν Τσίπρα να κατεβάζει τον κόσμο στο δρόμο… Και αν δεν είχε υπάρξει η ήττα στις ευρωεκλογές θα είχε κερδίσει και τις εθνικές. Οταν μιλάτε για το τι είχατε παραλάβει από τον Αντώνη Σαμαρά, να κάνετε τον σταυρό σας… Εμείς θα τα βρούμε, εσείς να θυμάστε ότι αν δεν υπήρχε Σαμαράς, στην τσέπη σας θα είχατε μπολιβάρ!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας