Τρίτη και τελευταία ημέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τη διαδικασία, στην Ολομέλεια της Βουλής, να ολοκληρώνεται αργά το βράδυ, με την ονομαστική, φανερή ψηφοφορία, η οποία χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης.
Λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών.
Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης, εστιάζεται στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης, αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Το πρωί του Σαββάτου, η συζήτηση συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών. Στο βήμα ανέβηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Παιδείας, αναλύοντας το πλάνο της θητείας του.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, προαναγγέλοντας μέτρα στην προσχολική αγωγή. Συγκεκριμένα είπε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, να αυξηθεί η συμμετοχή των παιδιών στην προσχολική αγωγή, ενώ μίλησε και για την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού μαθησιακών προβλημάτων, προκειμένου να υπάρξει άμεση παρέμβαση. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νόμος για την ειδική αγωγή.
Στα χνάρια της προκατόχου του, ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και για νέο σύστημα προσλήψεων με γραπτό διαγωνισμό, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, παρά τις αντιδράσεις που έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται.
Μίλησε για επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρις τις 17.30, για δημιουργία προγράμματος για τον σχολικό εκφοβισμό, ανακοίνωσε ένα εθνικό πρόγραμμα αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, για ενίσχυση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, τόνισε ότι θα ψηφιοποιηθεί όλο το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, ενώ αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να βελτιωθεί η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.
Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, είπε ότι θα ακολουθήσουν σύντομα ανακοινώσεις που θα αφορούν στο μισθολογικό τους ζήτημα, ενώ υποστήριξε την αξιολόγηση Κεραμέως, λέγοντας ότι «ακόμα και οι διστακτικοί την αποδέχονται, βλέποντας τη θετική της πλευρά, στο πλαίσιο της συνεχούς εξέλιξης».
Στις αναφορές του κ. Πιερρακάκη στις αλλαγές του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα επιτρέψουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και στα όσα επανέλαβε από τις προ ημερών δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την ενεργοποίηση του άρθρου 28 για διακρατικές συμφωνίες με ξένα πανεπιστήμια, αντέδρασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προειδοποιώντας για τον στόχο της κυβέρνησης «να διαλύσει το βασικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας, το δημόσιο πανεπιστήμιο, μια κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας».
Η παρέμβαση του βουλευτή Α' Αθήνας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσου Ηλιόπουλου
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε έναν παραλληλισμό με την πολιτική σύγκρουση για την παιδεία και τη συζήτηση για την υπερχρέωση της χώρας. Είναι πολύ ενδιαφέρον να γίνεται αυτό από τη Ν.Δ., την παράταξη που φέρει τη βασική ευθύνη για την υπερχρέωση και τη χρεοκοπία της χώρας και ένα από τα πιο υπερχρεωμένα πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη...
Πολλά από τα ζητήματα που μπορούμε να συζητήσουμε με άνεση σήμερα και τα επόμενα χρόνια, βασίζονται στις κατακτήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015-19. Τότε θεσμοθετήθηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, ενώ τότε καθιερώθηκε και ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση στο Δημόσιο –τη στιγμή που παραλάβαμε μια χώρα με τον κανόνα 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις...
Συμφωνώ με τον κ. Πιερρακάκη ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί το βασικό μηχανισμό μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Εσείς πιστεύετε ότι με την πολιτική που υλοποιείτε στην παιδεία, μειώνετε τις ανισότητες; Η ελεύθερη επιλογή σχολείου είναι χρεοκοπημένη θατσερική πολιτική, είναι μια επιλογή που όλα τα data που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν δείξει ότι απέτυχε και αύξησε τις ανισότητες;
Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, δείχνει ακριβώς ότι θέλετε να διαλύσετε το βασικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας που κατέκτησε η μεταπολεμική Ελλάδα, το δημόσιο πανεπιστήμιο. Όλα αυτά δείχνουν την επιδίωξή σας να πάμε σε σχολές-ελίτ, σε σχολεία-ελίτ. Ακόμα, αναθεώρηση του άρθρου 16, αργά ή γρήγορα θα σημάνει δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια. Και θα βρεθούμε να συζητάμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγγλοσαξονική κοινωνία, με τα φοιτητικά δάνεια, το φοιτητικό χρέος, τη μεγάλη σύγκρουση που υπάρχει σήμερα στην Αμερική...
Χαίρομαι που ο κ. υπουργός έκανε μία έμμεση αυτοκριτική για την αποτυχημένη επιλογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αυτό που προβάλλατε μέχρι πρότινος ως κεντρική μεταρρύθμιση, ούτε που ακούστηκε σήμερα στις προγραμματικές δηλώσεις, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση κατάλαβε την αποτυχία αυτής της επιλογής...
Σε μία κοινωνία που ανεβαίνει η Ακροδεξιά και ο φασισμός, το να υποβαθμίζετε το μάθημα της κοινωνιολογίας στα σχολεία, το να έχουμε μία σοβαρή –και όχι υποβαθμισμένη- καλλιτεχνική εκπαίδευση, είναι πράγματα πολύ σημαντικά. Δεν μας κάνει εντύπωση βέβαια γιατί η Ν.Δ. είναι η πολιτική δύναμη που με τον λόγο της έχει κανονικοποιήσει την Ακροδεξιά, είτε χαρακτηρίζοντας προεκλογικά την αξιωματική αντιπολίτευση «εθνική εξαίρεση», είτε παλιότερα, όταν ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε τη Μακεδονία για τις συντάξεις.
«Θα επιδιώξουμε, όπως εμπράκτως αποδείξαμε την προηγούμενη τετραετία, την εθνική συναίνεση ή τουλάχιστον την εθνική συνεννόηση και κατανόηση στις βασικές επιλογές», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά τη δική του ομιλία στη Βουλή, προσθέτοντας με νόημα πως «ουδείς στην αίθουσα είναι εξ ορισμού περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης και ουδείς σε αυτή την αίθουσα εκδίδει πιστοποιητικά πατριωτισμού και ουδείς σε αυτή την αίθουσα κατέχει πατριδόμετρο».
Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως σε ό,τι τον αφορά «δεν θα επιτρέψει να συρθούν τα εθνικά θέματα σε βούρκο λαϊκισμών, σε λάσπη κομματικών αντιπαραθέσεων», γιατί δεν είναι ορθή η επιστροφή στις «κομματικές κορώνες που κυριαρχούν των εθνικών συμφερόντων» και η επιστροφή στην «πατριδοκαπηλία» που «δηλητηριάζει» την εθνική ομοψυχία.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος στη γειτονική Τουρκία, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να τείνει κλάδο ελαίας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και προσβλέπει σε βελτίωση των σχέσεων, ιδίως μετά το παράθυρο ευκαιρίας, που φαίνεται να άνοιξε μετά τον καταστροφικό σεισμό». Άλλωστε, όπως σημείωσε, είναι γνωστό πως η Ελλάδα διαχρονικά επιζητά την ειρήνη και τη σταθερότητα και για να πετύχει την ειρήνη και σταθερότητα, οφείλει να στέλνει το μήνυμα ότι θα προασπίσει, με απόλυτη αποφασιστικότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και ότι δεν είναι ανεκτή διολίσθηση σε οτιδήποτε αφορά τη εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της, και «αυτό δεν συνιστά διακριτική ευχέρεια, αποτελεί δεδομένη συνταγματική υποχρέωση και καθήκον έναντι της ιστορίας της και των επερχόμενων γενεών.
Κατά τον κ. Δένδια, ο κυβερνητικός σχεδιασμός στον τομέα εθνικής άμυνας έχει τέσσερις βασικούς άξονες:
- Επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Η διαμόρφωση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων με τα πιο προηγμένα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα βοηθά την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Σε αυτόν τον άξονα, θα εξεταστεί η αναδιαμόρφωση της δομής, του τρόπου διοίκησης, της εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν υβριδικές μεθόδους πολέμου και νέες απειλές. Επίσης, να μπορούν να βοηθήσουν τη δράση της πολιτικής προστασίας, να βοηθήσουν τη διαχείριση κρίσεων, να ενισχύσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Θα εξεταστεί η δυνατότητα ώστε η στρατιωτική θητεία να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα νέων πιστοποιημένων δεξιοτήτων, που να μπορούν να αξιοποιηθούν μετά στην πολιτική ζωή.
- Θα συνεχιστούν και επιταχυνθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα που διασφαλίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα διαθέτουν τους υλικούς πόρους που απαιτούνται. Τα 24 Rafale, οι τρεις συν μια Belhara, τα 83 F-16 που αναβαθμίζονται, τα 19 προγράμματα προμηθειών με πιο εμβληματικό αυτό της απόκτησης συν 20 F-35, η αναβάθμιση των 37 μαχητικών F-16, θα βελτιώσουν τις δυνατότητες των ΕΔ. Με προσοχή θα δει το υπουργείο και τα παλιά προγράμματα που για διάφορους λόγους αντιμετωπίζουν προβλήματα.
- Θα υπάρξει ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας ώστε να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θα υπάρξει σχεδιασμός για την αναβάθμισή της αλλά πρέπει να υπάρξει πρόνοια για την αντιμετώπιση των υπαρχουσών παθογενειών και γι΄αυτό είναι απαραίτητη και η στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
- Θα υπάρξει μέριμνα για την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ. Δένδιας προανήγγειλε αξιοποίηση της τεράστιας ανεκμετάλλευτης ακίνητης περιουσίας των ΕΔ, ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά για τη βελτίωση των συνθηκών, να δημιουργήσει ευκαιρίες για την εύρεση στέγης για το προσωπικό, σε κάθε σημείο της Ελλάδας και σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε νησιωτικές περιοχές που το κόστος είναι δυσβάσταχτο.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι προεκλογικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. «έπαιζε κρυφτούλι με τα εθνικά θέματα και ήθελε να κρύψει από τον ελληνικό λαό και τη μυστική διπλωματία και τις αλλαγές που ετοίμαζε. Πήρε την ψήφο των πολιτών παριστάνοντας τους πατριώτες με κορώνες για το προξενείο και με συγκεντρώσεις μπροστά στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, αν και σήμερα ο κ. Δένδιας πέταξε το πατριδόμετρο του κ. Μητσοτάκη στον κάλαθο των αχρήστων».Κάλεσε επίσης τον υπουργό να εξηγήσει «πού ανακάλυψε, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ότι υπάρχει ευκαιρία λύσης του Κυπριακού». Είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που «παραμένει θεατής και όχι συμπαραγωγός των εξοπλιστικών προγραμμάτων».
«Η Ελλάδα είναι χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι δύναμη αποτρεπτικής ισχύος. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά πρέπει και να είναι σαφές ότι η χώρα μας δεν παραχωρεί τίποτα», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, που ζήτησε τον λόγο αμέσως μετά την ομιλία του κ. Δένδια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ακόμη ότι άκουσε «και τον πρωθυπουργό και τον κ. Δένδια να αναφέρονται στα εξοπλιστικά προγράμματα -δεν άκουσα λέξη για τις κορβέτες- ότι στηρίζετε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, όταν σε σύνολο 22 δισ. ευρώ, στην ελληνική αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, μέχρι στιγμής, έχει ανατεθεί έργο 320 εκατομμυρίων ευρώ...»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι το κόμμα του βλέπει θετικά το πλαίσιο συνομιλιών που έχει ξεκινήσει με την Τουρκία. Παρατήρησε πάντως ότι ενδεχομένως υπάρχει μια ισχυρή αντίφαση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αφενός τείνει κλάδο ελαίας και αφετέρου έχει επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, τέτοια που είναι δύσκολο να μετρηθούν» και τόνισε ότι «εμμένουμε σε μια παραδοσιακή αντίληψη για τον στρατό, η οποία νομίζω ότι σχετίζεται περισσότερο με εσωτερικά ζητήματα και ζητήματα κουλτούρας παρά με τις προτεραιότητες της αμυντικής πολιτικής».
«Η ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ. ξεκινά από τα σύνορα της πατρίδας μας έως και την κάθε γειτονιά» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κατά τη δική του ομιλία στην Ολομέλεια.
Μεταξύ άλλων, ο Νότης Μηταράκης προανήγγειλε: 1.Την ΕΛ.ΑΣ. στο κινητό του πολίτη με το «my ΕΛΑ». 2. Ενίσχυση της Τροχαίας και κινητά τάμπλετ στους τροχονόμους. 3. Από τον Σεπτέμβριο, οι νέες αστυνομικές ταυτότητες για όλους τους πολίτες. 4. Προσλήψεις 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα Αστυνομικά Τμήματα. 5. Ενδυνάμωση της ΕΛ.ΑΣ. στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και αποτροπής της ενδοσχολικής, ρατσιστικής βίας και εφηβικής παραβατικότητας. 5. Κάμερες σε αστυνομικούς και περιπολικά. 6. Ενίσχυση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου και Επιτήρησης Συνόρων. 7. Μεταρρύθμιση στην σωφρονιστική πολιτική. 8. Νέες ηθικές και οικονομικές απολαβές στους αστυνομικούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας