Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Μαξίμου τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πιέζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις για την αποκάλυψη στοιχείων που συνδέονται με την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ζήτησε να προσέλθουν επειγόντως σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διοικητής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών προκειμένου να κληθούν σε εξηγήσεις, δεδομένης της «αφωνίας» της κυβέρνησης. Ολες οι πτέρυγες συνυπέγραψαν το αίτημα, θεωρώντας αυτονόητη την ανάληψη της συγκεκριμένης θεσμικής πρωτοβουλίας αλλά και χωρίς να διατηρούν ψευδαισθήσεις για την άμεση ανταπόκριση της γαλάζιας παράταξης. Εντούτοις, και στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια -και παρόντος του υπουργού Δικαιοσύνης- συνέχισαν τη στενή πολιορκία στα κυβερνητικά έδρανα προκειμένου να αποσπάσουν, μετά τις αδιάσειστες ενδείξεις για «κοριούς» στο τηλέφωνο πολιτικού αρχηγού, πειστικές απαντήσεις.
«Ποιοι, πότε και γιατί παγίδευσαν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Δεν σας απασχολεί κι εσάς το ερώτημα; Πώς θωρακίζετε τη δημοκρατία και τον πολίτη;» επέμεινε η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Ευαγγελία Λιακούλη, απευθυνόμενη στον Κ. Τσιάρα. «Εχουν περάσει δύο ημέρες και ακόμη δεν έχουμε στο Κοινοβούλιο απαντήσεις με πειθώ! Το Predator το έχετε ή δεν το έχετε; Είστε απόλυτα σίγουροι όταν λέτε ότι δεν το έχετε προμηθευτεί; Πώς τοποθετείστε στη γνωστή ανάρτηση της Google; Τι λέτε, πρέπει να έρθει στη Βουλή ο διοικητής της ΕΥΠ να μας ενημερώσει;» συνέχισε, υποστηρίζοντας πως για λόγους ηθικής τάξης θα έπρεπε πρώτη η κυβέρνηση να επιδιώξει τη σύγκληση της αρμόδιας επιτροπής.
Αναφερόμενος στην πρόταση της πτέρυγας, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε πως υποβλήθηκε στο όνομα της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης. «Δεν επιτρέπεται να ξαναγυρίσουμε στις εποχές του παρελθόντος» επανέλαβε. Ο ίδιος κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να προγραμματίσει άμεσα την κρίσιμη συνεδρίαση (μέχρι το τέλος της εβδομάδας) ενώ παράλληλα εισηγήθηκε συζήτηση για την κατάργηση της επίμαχης τροπολογίας για την ΑΔΑΕ και την τροποποίηση των άρθρων του Π.Κ. που αφορούν το απόρρητο των επικοινωνιών στην αρμόδια επιτροπή, αμέσως μετά τη θερινή αναστολή των εργασιών της Βουλής. Σημειώνεται πως ο ίδιος, παρότι διευκρίνισε πως δεν διαχωρίζει τη θέση του, χαρακτήρισε «άστοχη» τη θετική στάση της παράταξής του στην ψηφοφορία της επίμαχης τροπολογίας. Και αιτιολόγησε την αναδίπλωση, μιλώντας για την «πολιτική ευθύνη ενός κόμματος που μπορεί να αναγνωρίσει ότι ψήφισε σε στιγμή που δεν μπορούσε να προδικάσει τέτοιου είδους εξελίξεις».
Ο Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε πως «υπάρχει κάτι σάπιο στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη» και διαβεβαίωσε πως σε δεύτερη διακυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «οι έκνομες παρακρατικές υποκλοπές» δεν θα μείνουν στο απυρόβλητο. «Εχετε στήσει ένα επιτελικό παρακράτος διαφθοράς και υποκλοπών. Προχθές ήταν δημοσιογράφος, χθες πολιτικός αρχηγός, αύριο ποιος ξέρει ποιος θα αποκαλυφθεί ότι έχει πέσει θύμα αυτής της έκνομης, οργανωμένα παρακρατικής δραστηριότητας που έχετε επιτρέψει και εν πολλοίς έχετε προσπαθήσει να νομιμοποιήσετε…» είπε, ενώ καταλήγοντας διαμήνυσε στην κυβέρνηση «να μην πλανάται πλάνην οικτράν» και πως «όλα θα έρθουν στο φως και θα μπουν στη διαδικασία της ποινικής αξιολόγησης».
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε άμεσα τη θετική στάση στη σύγκληση της Θεσμών, κρατώντας ωστόσο «μικρό καλάθι» για την αποκάλυψη της αλήθειας, όπως άλλωστε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. «Συμφωνούμε, αλλά αν ρωτήσουμε τον διοικητή της ΕΥΠ αν έχουν πάρει το Predator, θα μας απαντήσει ή θα επικαλεστεί λόγους εθνικής ασφάλειας;» αναρωτήθηκε για τα αυτονόητα ο Θανάσης Παφίλης, υπογραμμίζοντας πάντως πως οι πολιτικές δυνάμεις, χωρίς αυταπάτες, θα καταβάλουν σε κάθε περίπτωση τις προσπάθειες που οφείλουν.
Κόντρα στην απαίτηση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και για πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Χάρης Θεοχάρης κινήθηκαν στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, εναποθέτοντας τη διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών αμιγώς στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
«Η Δικαιοσύνη, μόνη και ανεξάρτητη, κινείται άμεσα και σταθερά και επιλαμβάνεται των ζητημάτων χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση και σκιές» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, επικαλούμενος έρευνα για αντίστοιχη υπόθεση που διεξάγεται από την Εισαγγελία Αθηνών. «Προφανώς είναι αδιανόητο να δεχθεί κανείς, σε μια δημοκρατική κοινωνία, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ότι καταγράφονται και ότι λαμβάνουν χώρα παρακολουθήσεις και τέτοιες μέθοδοι…» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας από την πλευρά του για την υπηρεσιακή συνδρομή στο σκέλος της δικαστικής διερεύνησης.
Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δε τοποθετήθηκαν, τουλάχιστον στο πλαίσιο της χθεσινής Ολομέλειας, απέναντι στο αίτημα για την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
«Η απάντηση στους υπαρκτούς κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας, της νομιμότητας και της πολιτικής ομαλότητας δεν εξαντλείται στη δικαστική διερεύνηση…» τόνιζε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη σχετική επιστολή της προς τον πρόεδρο της επιτροπής, Αθ. Μπούρα. «Η διαδοχή αποκαλύψεων και καταγγελιών δεν αποτελεί τυχαίο περιστατικό, αλλά προδίδει οργανωμένη παράνομη δράση αδιαφανών μηχανισμών, άγνωστο, μέχρι στιγμής, αν πρόκειται για κρατικούς ή ιδιωτικούς» σημείωναν στο κείμενο οι βουλευτές του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, της συνταγματικής τάξης και της πολιτικής ζωής αποτελεί υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου».
Εκτενή άρθρα στα διεθνή ΜΜΕ
Mπορεί η κυβέρνηση να επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα της παρακολούθησης πολιτών και πολιτικών μέσω κακόβουλων λογισμικών παραπέμποντάς το τυπικά στη Δικαιοσύνη, δεν συμβαίνει ωστόσο το ίδιο με διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και φορείς που διαπιστώνουν ότι το πράγμα στην Ελλάδα έχει ξεφύγει. Διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters αλλά και μέσα όπως το Politico και το Euractiv αφιέρωσαν χώρο στην υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, με το δεύτερο να κάνει λόγο για «σκάνδαλο».
Την ίδια ώρα, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με ανακοίνωσή της καταγράφει τον «ιδιαίτερο προβληματισμό της», σημειώνοντας πως «δεν θα πάψουμε να τονίζουμε ότι οι παράνομες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών προσώπων αλλά και τελικά οποιουδήποτε πολίτη, πέρα από αξιόποινη προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων, συνιστούν και σοβαρότατη απειλή για τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε δε ότι η νομοθετική αποδυνάμωση και απαξίωση της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με τον ν. 4790/2021 έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο προς την αδιαφάνεια των μηχανισμών και την απουσία διαδικασιών ελέγχου».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πέτρος Κόκκαλης, με σχόλιό του στο twitter. «Και καλά ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αρχηγός κόμματος στην Γ’ Ελληνική Δημοκρατία που ως ευρωβουλευτής είχε πρόσβαση στις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου για έλεγχο predator. Οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων σε ποιον να αποταθούν; Στον Μωυσή/James Bond, επικεφαλής της ΕΥΠ, Πρωθυπουργό;», έγραψε χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας