Με αρκετή καθυστέρηση –είχε προγραμματιστεί για τις 3 μ.μ.- λόγω της παρατεταμένης διάρκειας των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. ξεκίνησε στην αίθουσα της Ολομέλειας η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων επιτροπών (Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Παραγωγής και Εμπορίου) από την οποία και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (διαφώνησαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή) ο χαρακτήρας του «κατεπείγοντος» που προσέδωσε η κυβέρνηση στην καθοριστικής σημασίας για την πορεία του τόπου κοινοβουλευτική διαδικασία.
Τη συζήτηση άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, εξηγώντας στους αντιπροσώπους των κομμάτων και τυπικά τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ζήτησε την «εντολή διαπραγμάτευσης» από τη Βουλή. «Η διαδικασία δεν προβλέπεται ακριβώς από τους καταστατικούς κανόνες του ΕSM, αλλά είναι αναγκαία σε κάποια από τα κοινοβούλια γιατί, αντίθετα με τις πρώτες δανειοδοτήσεις, πρέπει να ακολουθηθεί τώρα η αντίστροφη πορεία, να δοθεί δηλαδή η εντολή από τη Βουλή για να κάνει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση».
Ακολούθησαν οι σύντομες τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Ο Δημ. Βίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τις πτέρυγες να εξουσιοδοτήσουν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει τη διαπραγμάτευση αλλά και να καθορίσει τα όριά της, παραπέμποντας στο περιεχόμενο του κειμένου που κατατέθηκε προχθές το βράδυ στη Βουλή. Ο ίδιος εξήγησε πως στη λογική αυτή δεν αναφέρονται ως δεσμευτικά τα όρια, από τη στιγμή που η συμφωνία θα «επιστρέψει» στη Βουλή για να κυρωθεί.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης επέμεινε πως η παροχή της εξουσιοδότησης από τη Ν.Δ. προϋποθέτει τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε ρήξη της χώρας με την Ε.Ε. Διευκρίνισε ταυτόχρονα πως η παράταξή του δεν δίνει «λευκή επιταγή», δεν προεξοφλεί δηλαδή την ψήφιση του πακέτου των μέτρων που θα κατατεθούν στη Βουλή μετά την υπογραφή της συμφωνίας. «Το μείγμα των μέτρων είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη» είπε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα, ο εισηγητής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του να στηρίξει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της, με τη ρητή προϋπόθεση να φέρει την Κυριακή το βράδυ τη συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της.
Στηρίζουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.
Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Δημ. Καμμένος, αφού μετέφερε ο ίδιος το κλίμα της αντιπαράθεσης που είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, δήλωσε την απόφαση του κόμματός του που μετέχει στη διακυβέρνηση να στηρίξει την πορεία της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ενδεικτικά πως «είναι η κρισιμότερη στιγμή στη μεταπολίτευση. Για να συνεχίσει αυτή η χώρα να έχει ιστορία, πρέπει όλοι να σταθούμε όρθιοι για να κρατηθεί όρθια και η πατρίδα».
Σκληρά επικριτικός εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Θαν. Παφίλης: «Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως τραγωδία» είπε. «Φέρνετε νέο μνημόνιο όπως οι προηγούμενοι, με την ίδια και χειρότερη διαδικασία, όπως οι προηγούμενοι. Τι περιμένετε από το ΚΚΕ, να συμφωνήσει;».
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ τέλος, Δ. Κουτσούκος, μετέφερε την εξουσιοδότηση του κόμματός του, άσκησε ωστόσο και από την πλευρά του σκληρή κριτική, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ολιγωρίες και παλινωδίες. «Ζητάτε συναίνεση και στήριξη. Εμείς σας τη δίνουμε, αλλά πάψτε να διχάζετε κι άλλο τον λαό» κατέληξε.
«Ο λαός γνωρίζει ότι κάναμε τεράστια προσπάθεια»
Καθησυχαστικός για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πλέκοντας ταυτόχρονα το εγκώμιο για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Στην παρθενική του ομιλία ως υπουργός Οικονομικών, αναγνώρισε πάντως ότι η συμφωνία θα είναι δύσκολη και το πρόγραμμα δεν θα είναι εντελώς δίκαιο, όμως «ο λαός αναγνωρίζει ότι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια για διαφορετική κατανομή των βαρών». Ταυτόχρονα διέψευσε ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα μέτρα.
Αναφερόμενος στον ρόλο της ΕΚΤ, ο κ. Τσακαλώτος, σε αντίθεση με την πολεμική ρητορική της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, υπογράμμισε ότι «η ΕΚΤ ήταν αρκετά υποστηρικτή ειδικά τον τελευταίο μήνα και μάλιστα ασκούσε πίεση στις άλλες χώρες προκειμένου να βρεθεί λύση».
Απαντώντας σε αιτιάσεις βουλευτών για τα capital controls, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με την Κύπρο και ότι με τις κατάλληλες ενέργειες η ζημιά που έγινε μπορεί να αποκατασταθεί γρήγορα.
Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να είναι το πρώτο μέρος ενός πακέτου για την ενδιάμεση συμφωνία, ενώ σημείωσε πως ο στόχος είναι να μεταφερθούν τα μεγάλα ομόλογα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, ώστε να «σπάσουν» για να διευκολυνθεί η αποπληρωμή τους.
Μπακογιάννη: «Δεν έχετε εξουσιοδότηση για ρήξη»
Παρά το γεγονός ότι υπεραμύνθηκε της απόφασης της παράταξής της, να παράσχει εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης, η Ντόρα Μπακογιάννη στην τοποθέτησή της στη Βουλή δεν παρέλειψε, όπως έκαναν άλλωστε τα περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να «τραυματίσει» τους χειρισμούς αλλά και τη μέχρι τώρα θητεία της κυβέρνησης.
«Είναι πολύ εύκολο να κερδίζει κανείς εκλογές με το να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα» είπε. «Τώρα που ήρθε η δύσκολη ώρα, της αναμέτρησης με την πραγματικότητα, τώρα έχετε την ευθύνη να φέρετε στη Βουλή μια πρόταση που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Και θα έχετε ευκολότερο δρόμο, γιατί εμείς στη Νέα Δημοκρατία, ώς το “μεδούλι” ευρωπαϊστές, δεν θα σας κάνουμε τον βίο αβίωτο, δεν θα πούμε όχι. Δίνουμε την εξουσιοδότηση, αλλά με έναν όρο, ότι θα κάνετε διαπραγμάτευση και θα γυρίσετε με συμφωνία, δεν έχετε εξουσιοδότηση για ρήξη».
Καταλήγοντας η κ. Μπακογιάννη υπενθύμισε στην κυβέρνηση τα οριακά χρονοδιαγράμματα τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «53 ώρες είναι πολύ λίγος χρόνος σε σχέση με τους πέντε μήνες που χάθηκαν», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη δική της συμβολή στη διαπραγμάτευση, περιγράφοντας την εμπειρία της από τις Βρυξέλλες που επισκέφθηκε προσφάτως: «Ημουν στις Βρυξέλλες, μίλησα με όσους μπορούσα για να στηρίξω την πατρίδα μου… Αλλά τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας της Ελλάδας έχουν πάει περίπατο…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας