Η κοινοβουλευτική διαδικασία με την οποία θα ψηφιστούν τα μέτρα, εφόσον κυβέρνηση και δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία, παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστη. Το μόνο ξεκάθαρο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πως αποκλείεται να ακολουθηθεί η πρακτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και να τα φέρουν στη Βουλή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Το ερώτημα όμως είναι αν θα κατατεθεί όλο το πακέτο της συμφωνίας στη Βουλή και αν θα τεθεί προς συζήτηση, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ή αν θα κατατεθεί στη Βουλή τμηματικά, περιλαμβανόμενο σε νομοσχέδια διαφόρων υπουργείων.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισαν με τις δηλώσεις τους προχθές το βράδυ ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση και κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας είναι να ψηφιστούν πρώτα τα μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από τα ευρωπαϊκά. Υπενθυμίζεται επίσης ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η ερχόμενη Τρίτη 30 Ιουνίου, οπότε πρέπει να καταβληθεί η συνολική δόση προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι τα προαπαιτούμενα τουλάχιστον θα ενταχθούν σε ένα νομοσχέδιο και θα συζητηθούν στη Βουλή ώς την ερχόμενη Δευτέρα, ενδεχομένως εντασσόμενα όλα σε ένα άρθρο. Βεβαίως, εφόσον υπάρξει συμφωνία είναι πιθανόν η ΕΚΤ να δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα έκδοσης έντοκων γραμματίων που θα αποφέρουν το ποσόν που πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ, οπότε της δίνεται περισσότερος χρόνος.
Η λύση αυτή μπορεί να επιλεγεί και συνυπολογίζοντας τον «απρόβλεπτο παράγοντα» -ο χαρακτηρισμός από στέλεχος του μεγάρου Μαξίμου- Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ρητώς έχει δηλώσει ότι από αυτή τη Βουλή δεν θα περνούν νομοσχέδια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επί πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει, εκτιμούν, και το επιχείρημα ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής κατεπείγοντα νομοσχέδια δεν μπορούν να περιλαμβάνουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Πάντως, ανεξαρτήτως διαδικασίας, η συγκυβέρνηση Τσίπρα - ΑΝ.ΕΛΛ., με την ψηφοφορία, εφόσον ενέχει ψήφο εμπιστοσύνης, θα προσμετρήσει αν εξακολουθεί ή όχι να έχει την ψήφο όλων των δικών της βουλευτών. Με τους 17 βουλευτές του Ποταμιού να ψηφίζουν ούτως ή άλλως τη συμφωνία, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Οχι όμως και η δεδηλωμένη, την οποία χάνει αν απολέσει την ψήφο περισσότερων των 12 βουλευτών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ., που αριθμεί συνολικά 162 βουλευτές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας