Εσωκομματικούς κραδασμούς προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η υπερψήφιση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει σειρά θεμάτων για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μπορεί η Βουλή να έστειλε ένα καθαρό μήνυμα υπέρ της επένδυσης με ευρεία πλειοψηφία (264 υπέρ από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.), ωστόσο ξεχώρισαν οι ηχηρές διαφοροποιήσεις των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, το οποίο καταψήφισε μαζί με το ΜέΡΑ25 και την Ελληνική Λύση (33 κατά). Εκτός των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απουσιάσει και ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που παρατηρούνται αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το Ελληνικό, καθώς μεγάλο μέρος στελεχών του κόμματος είτε διαφωνούν με την επένδυση, είτε εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που υλοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις συνεδριάσεις των επιτροπών και της Ολομέλειας οι τόνοι των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αναντίστοιχα υψηλοί σε σχέση με την τελική υπερψήφιση.
Οι περισσότεροι βουλευτές της τάσης «Ομπρέλα» απέφυγαν να τοποθετηθούν, ενώ οι υπόλοιποι προτίμησαν να αφήσουν τον πρώην υπουργό Αλέκο Φλαμπουράρη να υπερασπιστεί τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη σύμβαση και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γιάννη Ραγκούση να αντιμετωπίσει τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη.
Πάντως η εισηγήτρια Πέτη Πέρκα τόνισε ότι «είμαστε υπέρ της επένδυσης και έχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι’ αυτή», εκφράζοντας σειρά διαφωνιών για άρθρα του νομοσχεδίου, ορισμένα από τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, όπως άλλωστε είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για την τελική στάση του κόμματος. Οι μεγαλύτερες διαφωνίες διατυπώθηκαν γύρω από την αύξηση της παραχώρησης κυριότητας στον επενδυτή, αλλά και τη δυνατότητα δημιουργίας περίφραξης που θα αποτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση, ρύθμιση που προσπάθησε να βελτιώσει στο τέλος η κυβέρνηση με σχετική νομοτεχνική αλλαγή.
«Η επένδυση πρέπει να προχωρήσει. Αλλά είμαι βέβαιος ότι εσείς δεν είστε ικανοί», τόνισε μεταξύ άλλων προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του, αλλά χωρίς να πείθει ορισμένους βουλευτές του κόμματός του.
Σε δήλωσή του ο Νίκος Φίλης κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο υπονομεύει όσα προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. «Εξακολουθώ να υποστηρίζω το σχέδιο και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι το νομοσχέδιο του κ. Μητσοτάκη που την ανατρέπει», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα ότι «η σύγχρονη Αριστερά οφείλει να στέλνει καθαρό μήνυμα δημοκρατίας, σεβασμού του δημόσιου χώρου και οικολογικής προοπτικής. Το μέλλον της Ελλάδας του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, δεν μπορεί να γίνει μια θλιβερή βαλκανική απομίμηση της Νεβάδας και του Λας Βέγκας. Το μέλλον των νέων της πατρίδας μας δεν είναι ο τζόγος, οι γκρουπιέρηδες και οι διεθνείς ραντιέρηδες, που μετά τα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία έρχονται να διαμοιράσουν και τη δημόσια γη των Ελλήνων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας