Μαύρη σελίδα στη σύγχρονη κοινοβουλευτική ιστορία αποτελεί η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία υπερψηφίστηκαν οι άρσεις ασυλίας δύο βουλευτών: του Παύλου Πολάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και της Αγγελικής Αδαμοπούλου (ΜέΡΑ25).
Και αυτό γιατί για τον μεν κ. Πολάκη οι βουλευτές της Ν.Δ. υποχρεώθηκαν σε έναν ταπεινωτικό αυτοεξευτελισμό, καθώς αυτή τη φορά ψήφισαν ομαδικά «ναι» στην άρση της ασυλίας του, κατ’ απαίτηση -και μήνυση- του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παρόμοια υπόθεση, είχε απορριφθεί το αίτημα λόγω απουσιών, με τον Αδωνη Γεωργιάδη να ζητάει δημόσια συγγνώμη στον εκδότη.
Για τη δε κ. Αδαμοπούλου συνέβη το πρωτοφανές να γίνεται άρση της ασυλίας της επειδή κάποιο σωματείο αστυνομικών της Κεντρικής Μακεδονίας θεώρησε ότι θίχτηκε από μια γενική αναφορά σε ομιλία της στη Βουλή ότι υπάρχουν θύλακες εντός ΕΛ.ΑΣ. που μπορεί να προκαλούν επεισόδια με κουκούλες και μολότοφ για να διαλύονται επίτηδες οι διαδηλώσεις.
Για την άρση ασυλίας του κ. Πολάκη συνέπραξαν βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν (184 ναι, 109 όχι). Για την περίπτωση της κ. Αδαμοπούλου υπερψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. (162 υπέρ, 116 κατά, 15 παρών), ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών». Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τριχοτομήθηκε, καθώς άλλοι ψήφισαν υπέρ, άλλοι κατά και άλλοι παρών. Πάντως οι Φ. Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου και Χ. Καστανίδης δεν μετείχαν στις ψηφοφορίες. Και για τις δύο περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι κακώς εισάγονται στην Ολομέλεια, διότι επί της ουσίας αποτελούν πολιτικές διώξεις και ποινικοποίηση του πολιτικού λόγου με προφανή σκοπιμότητα.
Στη συζήτηση για τον κ. Πολάκη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για «διακωμώδηση των θεσμών, με τη Βουλή να ψηφίζει μέχρις ότου περάσει αυτό που θέλουν οι μιντιάρχες», ενώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την κυβέρνηση σε «παρακολούθημα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».
Από την πλευρά του ο κ. Πολάκης επέμεινε στους χαρακτηρισμούς «αχυράνθρωπος» για τον κ. Κουρτάκη, προκαλώντας τον για νέα μήνυση, και παρομοίασε με μαριονέτες τους βουλευτές της Ν.Δ. «Ολη αυτή η βαθιά διαπλοκή και σχέση αλληλεξάρτησης, μεταξύ του Μητσοτάκη, της ακροδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ., του Κουρτάκη και άλλων μιντιαρχών, ενδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες με την κυβέρνηση να μπουκώνει με δημόσιο χρήμα τα περισσότερα ΜΜΕ», είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αμήχανος και αντιφατικός ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γιάννης Μπούγας, υποστήριξε ότι η Βουλή δεν εξετάζει την ουσία της υπόθεσης, αλλά ταυτόχρονα έλεγε ότι στοιχειοθετείται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Παράλληλα, καταθέτοντας πλήθος δηλώσεων και δημοσιευμάτων (μεταξύ αυτών και της «Εφ.Συν.») με αντίστοιχες καταγγελίες για τον ρόλο ορισμένων αστυνομικών, η κ. Αδαμοπούλου κατήγγειλε τη στοχοποίησή της από ένα συνδικαλιστικό όργανο της ΕΛ.ΑΣ. με ξεκάθαρη πολιτική σκοπιμότητα, όπως απέδειξε και η ψηφοφορία. «Η μήνυση στοχεύει στη φίμωσή μου και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι υπάρχει τίμημα για την ανοικτή πολιτική έκφραση. Στόχος γίνομαι εγώ προσωπικά, αλλά και η Αριστερά συνολικά», είπε χαρακτηριστικά. Στο πλευρό της κ. Αδαμοπούλου τάχθηκαν οι συνάδελφοί της από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., το ΚΚΕ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος (το κόμμα του ψήφισε… παρών), υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης του κάθε βουλευτή.
Παρέμβαση για την υπόθεση έκανε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο οι αναφορές βουλευτών από το βήμα της Βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων. Κάτι παρόμοιο δεν συνέβη όχι μόνο κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο αλλά ούτε καν τα χρόνια πριν από τη δικτατορία». Και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ) προειδοποίησε τη Ν.Δ. ότι «ανοίγει ο δρόμος για βιομηχανία διώξεων σε βάρος βουλευτών και να ξέρετε ότι ανοίγετε έναν λάκκο που θα πέσετε και εσείς μέσα». Για συνθήκες «εκτροπής» έκανε λόγο και ο Δ. Τζανακόπουλος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας