H επίσημη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα σύντομα θα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Ιόνιο από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια ήρθε να ανατρέψει όλη την πρόσφατη επιχειρηματολογία των στελεχών του κόμματός του περί βλαπτικής επιλογής για τα εθνικά συμφέροντα.
«Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε, έτσι, σε μία θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι και το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματός μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας σχετικό νομοσχέδιο, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των συμφωνιών που αφορούν την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και η οποία διεξήχθη σε κλίμα εθνικής ομοψυχίας.
Τυπικά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίζει «παρών» και δέχεται από χθες σφοδρές επικρίσεις. Υπενθυμίζεται ότι Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής στηρίζουν και τις δύο, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε μόνο τη συμφωνία με την Ιταλία, ενώ ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψηφίζουν.
Αναφερόμενος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αλβανίας για αυτή την απόφαση και ότι σύντομα θα επισκεφθεί τα Τίρανα για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
«Διγλωσσία και υποκρισία»
O κ. Δένδιας πρόσθεσε, λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, ότι βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία η επέκταση στα 12 μίλια και για την περιοχή νότια της Κρήτης που αφορά στη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για διγλωσσία και υποκρισία τον πρωθυπουργό στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και έλλειμμα στρατηγικής, επαναφέροντας την πρότασή του για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Απαντώντας στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα 12 ν.μ., ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τότε η επίσημη θέση της Ν.Δ., που σήμερα «πανηγυρίζει», ήταν ότι αυτό «υποσκάπτει τις θεμελειώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής διότι δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι αυτή είναι μια ειδική περίπτωση», όπως έλεγαν οι τότε αρμόδιοι τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και Αμυνας Βασίλης Κικίλιας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι η σχετική προαναγγελία Κοτζιά κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε συνεννόηση μαζί του, με στόχο να ψηφιζόταν μετά τις ευρωεκλογές του 2019, αλλά, όπως είπε, τότε «πέσατε να μας φάτε ότι αφήνουμε έκθετο το Αιγαίο». Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απάντησε ότι οι δηλώσεις Κουμουτσάκου ήταν πριν συμφωνηθεί η ΑΟΖ με την Ιταλία.
Ο Κ. Μητσοτάκης επέστρεψε τις επικρίσεις περί διγλωσσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι η στάση του στη συμφωνία με την Αίγυπτο οφείλεται στις εσωτερικές αντιφάσεις του κόμματος. «Επιτέλους να αφήσετε στην άκρη αυτή την παράλογη και μη εξηγήσιμη γραμμή. Το “παρών” είναι “απών”», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της, καθώς «η μισή σας Κ.Ο. λέει ότι η συμφωνία είναι εθνικά ωφέλιμη».
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτές τις επιλογές χαρακτηρίζεται ως μια αντιπολίτευση περιορισμένης εθνικής ευθύνης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει γιατί δεν υπέγραψε εκείνος τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως κυβέρνηση. «Δεν έχει κανένα νόημα να μας κατηγορείτε γιατί δεν υπογράψαμε πιο πριν. Θα μας κρεμούσατε στο Σύνταγμα», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εμείς δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο και δεν θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο», απάντησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, εξηγώντας πως ο λόγος δεν είναι μόνο «να μην κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας» αλλά «γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες», δηλαδή, όπως είπε, «η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα».
Το «δόγμα Μολυβιάτη»
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι «έτοιμη να υπερασπιστεί αμυντικά και διπλωματικά αυτές τις συνέπειες», δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ηθική υποχρέωση» να επισημάνει τους «κινδύνους» και δεν θα καταψηφίσει γιατί κρατά «στάση ευθύνης».
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμη ότι η στάση της Ν.Δ. για πολλά χρόνια ήταν το δόγμα Μολυβιάτη περί ακινησίας στα εθνικά θέματα και περί 100% επήρειας των νησιών. «Τώρα, εσείς μετατοπίζεστε από αυτό το δόγμα. Γιατί δεν το λέτε όμως;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε με νόημα: «Παριστάνετε τους χλαμυδοφόρους, αλαλάζοντες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, αλλά στα κρίσιμα ζητήματα και στα βαθιά νερά του Αιγαίου, κάνουμε πίσω».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει ότι στα ζητήματα εθνικής εξωτερικής πολιτικής «δεν έχει νόημα να λέει κανείς μεγάλα λόγια». «Τον πατριωτισμό τον δείχνει κάθε παράταξη στην πράξη και όχι με λόγια και κορόνες εθνικοφροσύνης», όπως π.χ. με το κλίμα διχασμού για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι υπό το βάρος προκλήσεων δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση. «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «όσο κάποιοι θα καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο τόσο θα αντιμετωπίζονται από τη Διεθνή Κοινότητα ως ταραξίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας